Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Εκ-πληρώθηκε το January effect αλλά αβέβαιη η συνέχεια…

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Εκ-πληρώθηκε το January effect αλλά αβέβαιη η συνέχεια…

Παραμένει χαμηλός o βαθμός ορατότητας για τα μακροοικονομικά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως για την πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές του πλανήτη

Σχετικά Άρθρα
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch ήταν αναμενόμενη από την επενδυτική κοινότητα κάθε άλλο παρά βέβαιη!
Έτσι, η αναγγελία του ΒΒ+ και η ρητορική που την συνόδευε στο τέλος του Ιανουαρίου αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα και συνέβαλε στην αναζωογόνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ελληνικούς τίτλους σε μια στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών θα οδηγούσαν το Γ.Δ. σε υποχώρηση.
Όμως, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που επίσης αναβαθμίστηκε από τη Fitch και τη διοίκηση της Πειραιώς να αναγγέλλει νέα πιστωτική επέκταση €3,4 δις. τη 2ετία 2023-24 με ολοένα και αυξανόμενα επιτόκια σηματοδοτώντας αισθητή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της, ο Γ.Δ. κινείται με βραχυπρόθεσμο στόχο τις 1035 μονάδες, την επίδοση δηλαδή που είχε καταγράψει στις 8/12/2014!
Με τους λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται καθημερινά σε ρόλους πρωταγωνιστή και τις ημερήσιες συναλλαγές να βελτιώνονται.
Την ίδια ώρα οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έφτασαν τα €188,7 δισ. το Δεκέμβριο με τη μηναία μεταβολή (+€5 δισ. εκ των οποίων τα +€3,2 δις. από τα νοικοκυριά) να εκπλήσσει θετικά, αν και την ίδια ώρα 4 εκ. ΑΦΜ συμπολιτών μας έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις €113 δισ. στις εφορίες.
Με τα σχέδια αξιοποίησης ακινήτων να κλιμακώνονται και να υπάρχει αίσιο τέλος στο διαγωνισμό για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με επενδυτικό σχέδιο €0,5 δις. από την ιρλανδική AD που πλειοδότησε με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Σαν αποτέλεσμα, παρά την επικείμενη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πιθανότατα το Μάρτιο, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το +2,2% για το φετινό ΑΕΠ είναι εφικτό λόγω των αυξημένων επενδύσεων αλλά και μιας ακόμη καλής τουριστικής χρονιάς.
Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αναπροσαρμόσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια καθώς εκτιμούν ότι η πληθωριστική απειλή παραμένει παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο (στο 6,5% στις ΗΠΑ, στο 9,2% στην ευρωζώνη).
Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β. καθώς υστερεί σε σχέση με τη Federal ενώ έχει και υψηλότερο πληθωρισμό, με το δομικό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πιο σημαντικό για τις αγορές είναι η ρητορική που θα διατυπώσουν ο Πάουελ και η Λαγκάρντ, καθώς από αυτή θα προκύψει η εκτίμησή τους για τις προοπτικές της οικονομίας.
Με το ενδεχόμενο της ύφεσης να μη έχει απομακρυνθεί για την παγκόσμια οικονομία καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου η απόφαση για χρήση γερμανικών και αμερικανικών τανκς θα κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Παραμένει επομένως ο χαμηλός βαθμός ορατότητας για τα μακροοικονομικά δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας και επομένως για την πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές του πλανήτη.
Σε ένα σενάριο επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, η διάθεση αυτονόμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου που κατέγραψε January effect (στο +10% περίπου ο Γ.Δ.) είναι πιθανό να ανατραπεί από την ενδεχόμενη υποχώρηση των διεθνών αγορών…

Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης