Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Λαγκάρντ και ουκρανική κρίση αυξάνουν την αβεβαιότητα στις αγορές

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Λαγκάρντ και ουκρανική κρίση αυξάνουν την αβεβαιότητα στις αγορές
Αν και το σενάριο της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από τις αγορές ως ακραίο και αναμφισβήτητα ανεπιθύμητο, ουδείς μπορεί να το αποκλείσει

Η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη ανέδυσε ένα εμφανές «γερακίσιο» περιεχόμενο.
Θεώρησαν επομένως οι παρατηρητές ότι είναι πιθανή τελικά εντός του τρέχοντος έτους η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής στο επίπεδο των επιτοκίων που παρέμειναν στο μηδέν, ενδεχομένως μετά το καλοκαίρι, αποδεχόμενη τη σοβαρότητα του πληθωρισμού που στο τέλος Ιανουαρίου έτρεχε με +5,1% στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, φρόντισε στη συνέχεια να αμβλύνει τις προσδοκίες αναφέροντας ότι «σύντομα θα υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2% της ΕΚΤ».
Τα δεδομένα άλλαξαν το σκηνικό στις αποδόσεις των ομολόγων, με τα ελληνικά ομόλογα να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων δεν θα διακοπούν μετά την επικείμενη λήξη του προγράμματος αγορών εν μέσω πανδημίας (του P.E.P.P.).
Οι εξελίξεις προκάλεσαν περιορισμένες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, διέκοψαν ωστόσο το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου και την μέχρι την περασμένη Τετάρτη 3ημερη ανοδική κίνηση του Γ.Δ. με καταγραφή επίδοσης πάνω από τις 950 μονάδες.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. ακύρωσε προσώρας την προοπτική συνέχισης ψηλότερα, με τη διόρθωση ωστόσο να γίνεται με πειθαρχημένο τρόπο, χωρίς να διαταράσσει την τεχνική εικόνα και τις προσδοκίες για «καλύτερες ημέρες».
Με τους επενδυτικούς οίκους, τη Societe Generale και τη Morgan Stanley να συνομολογούν για την επικείμενη αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στο δείκτη MSCI Standard Greece και να διαφωνούν μόνο ως προς το τρίμηνο του έτους που αυτές θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο ή το δεύτερο δηλαδή, μετά την αυριανή αναθεώρηση ή μετά εκείνη του Μαΐου.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προσκαλούν τους επενδυτές να υποβάλουν αιτήματα ενόψει της έναρξης της εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτιμάται δε ότι θα υποβληθούν αιτήματα για νέα δάνεια ύψους 4 δις. ευρώ που αφορούν επενδυτικά σχέδια ύψους 10 δισ. ευρώ., διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αισθητή βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, ενώ παράλληλα το ύψος των ΜΕΔ (Μη Eξυπηρετούμενα Δάνεια) θα υποχωρήσει στο 5-8% στο σύνολο των δανείων εντός του 2022.
Ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται και στις δημόσιες επενδύσεις, όπου τις προηγούμενες ημέρες δημοπρατήθηκαν σιδηροδρομικά έργα στα λιμάνια και οδικά έργα στη Ν. Πελοπόννησο.
Γίνεται επομένως σαφές ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικό πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων, ιδιωτικών έργων και υποδομών, διαδικασία που αφορά τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για το ΑΕΠ του 2022 που κατά τη Scope Rating θα αυξηθεί κατά 4,4%.

Ταυτόχρονα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός καθώς η ένταση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις παρενέργειες στο ενεργειακό τοπίο να απειλούν κυρίως την Ευρώπη που είναι η πιο ευάλωτη.
Για το σκοπό αυτό, τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Ολαφ Σολτς έχουν αποδυθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα με τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία) προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση.
Αν και το σενάριο της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από τις αγορές ως ακραίο και αναμφισβήτητα ανεπιθύμητο, ουδείς μπορεί να το αποκλείσει !
Παραμένουν επομένως ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τις επόμενες ημέρες, με τις Κεντρικές Τράπεζες να είναι σε επαγρύπνηση σε σχέση με τις πολιτικές που θα χρειαστεί να εξασκήσουν…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης