Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το δίλημμα για τη Ρωσία επανέρχεται: «Εισβολή στην Ουκρανία ή όχι»

Το δίλημμα για τη Ρωσία επανέρχεται: «Εισβολή στην Ουκρανία ή όχι»
Η Ρωσία θα εισβάλει ή δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Υπάρχουν δεδομένα που σίγουρα σηματοδοτούν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο θα πρέπει να έχει σταθμιστεί από τους ίδιους τους Ρώσους ότι η κάθε πολεμική επιχείρηση νομοτελειακά αποσκοπεί σε κάποια κέρδη και ας δούμε το διακύβευμα:
Η Ουκρανία σήμερα είναι η φτωχότερη και πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη.
Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, ας θεωρήσουμε, ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα υπερισχύσουν (που αναμφίβολα έτσι θα γίνει) σε περίπτωση εισβολής και καταλαμβάνουν την Ουκρανία, που όμως οι υποδομές της θα έχουν ισοπεδωθεί από τη ρωσική αεροπορία & τους ρωσικούς πυραύλους, πράγμα που θα εκτινάξει
τη φτώχεια στον ουκρανικό πληθυσμό σε δυσθεώρητα ύψη.
Τότε θα αρχίσει το πραγματικό πρόβλημα για τη Ρωσία αν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά για να θρέψει επιπλέον 44 εκατομμύρια ανθρώπους, να καλύψει συντάξεις, επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη κλπ.
Θα ήταν πολύ επώδυνο ακόμα και για τη Γερμανία την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης αν θα μπορούσε να αντέξει μια τέτοια ανθρωπιστική καταστροφή (ας θυμηθούμε τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Schaeuble που ζητούσε και τη συμβολή της ΕΕ όταν απειλείτο η έξοδος της Ελλάδας των 10 εκατ. από την Ευρωζώνη προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή σε κ-μ
της ΕΕ.)
Μια τέτοια κατάσταση θα ταλάνιζε απίστευτα τη Ρωσία που θα έπρεπε να διαθέσει Τρις $ ή RUB για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ο πανέξυπνος πρόεδρός της γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ουκρανία δεν προσφέρει καμία προοπτική κέρδους.

Eσωτερικό μέτωπο

Υπάρχει όμως και το εσωτερικό μέτωπο: έστω και αν τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να κάμψουν την Ουκρανική αντίσταση μέσα σε λίγες μέρες ίσως και ώρες, σίγουρα όμως θα προκληθούν θύματα και από τη ρωσική πλευρά καθώς η Δύση μάλλον οντάρει και ίσως ενεργά στην κατεύθυνση αυτή.
Αυτό θα είχε αρνητική επίδραση στο εσωτερικό.
Το κοινωνικό - επιχειρηματικό status της Ρωσίας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο & ανταγωνίζεται πλέον με σημαντική επιτυχία τους δυτικούς ομολόγους της σε όλους βασικά τους επιχειρηματικούς τομείς και χρειάστηκε πολλά χρόνια στη Ρωσία για να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Μια προσάρτηση της Ουκρανίας θα έβλεπε την προσπάθεια του Πούτιν να εξαφανίζεται εν μια νυκτί.
Σίγουρα ο Βλαδίμηρος Πούτιν αυτό το έχει υπόψη του όπως θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα τύχαινε εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ & το ΗΒ που θα έσπρωχναν τις χώρες της ΕΕ σε εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία.
Αυτό όμως ούτε λίγο ούτε πολύ θα σηματοδοτούσε & το οριστικό τέλος της ΕΕ.
Όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο:
Το ΝΑΤΟ, χρόνο με το χρόνο, επεκτεινόταν προς τα ρωσικά σύνορα, παρά το γεγονός ότι υποσχόταν στη Ρωσία ότι δεν θα το έκανε.
Διαχρονικά και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ & του Συμφώνου της Βαρσοβίας μέλη του ΝΑΤΟ έγιναν κατά σειρά η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία,
η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία και η Κροατία.
Το ΝΑΤΟ υποστήριξε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας το 2008 που όμως έχασε και σίγουρα δεν λαμβάνει υπόψη του ότι η Ρωσία του 2008 και η Ρωσία του 2022 είναι εντελώς διαφορετικές χώρες που σήμερα δείχνει να μην επιτρέπει τέτοιες ενέργειες των ΝΑΤΟ αμερικανών για επιπλέον επέκτασή τους ανατολικά.
Παράλληλα σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλές ευρωπαικές κυβερνήσεις αλλά και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δείχνουν να μην αισθάνονται ότι η Ρωσία αποτελεί στρατιωτική απειλή και θεωρούν ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι αβάσιμοι κρίνοντας, ότι η Ρωσία δεν έχει καν προσπαθήσει να αναλάβει δράση σε κανέναν από τους γείτονές της στην ΕΕ.
Εκτιμάται όμως ότι η Ρωσία θα προστατέψει τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους πολίτες και Ρωσόφωνους Ουκρανούς που ζουν στις ανατολικές επαρχίες & θεωρούν ότι είναι μέρος της Ρωσίας ή είναι ανεξάρτητοι από την Ουκρανία, την οποία βλέπουν ως βλέπουν ως επιτιθέμενο.

Συμπέρασμα

Καταλήγουμε: Η Ρωσία δεν μπορεί να επωφεληθεί με κανέναν τρόπο από μια εισβολή & κατάληψη της Ουκρανίας.
Δεν πρόκειται να έχει κανένα όφελος ούτε πολιτικό,ούτε οικονομικό & ίσως να προκαλέσει την πολιτική αυτοκτονία του Προέδρου Πούτιν.
Αναμφίβολα όμως θα πρέπει να είναι έτοιμη για να προστατέψει τις αποσχισθείσες ανατολικές επαρχίες «Ντονμπάς».
Κρίνεται ότι η προστασία αυτή θα παρασχεθεί μετά από κάποια επιθετική ενέργεια της Ουκρανίας εναντίον τους, η οποία. έχει εξοπλιστεί από χώρες του
ΝΑΤΟ κυρίως ΗΠΑ- ΗΒ- Τουρκία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με επιθετικά όπλα και εκπαίδευση με δόγμα: "Πώς να σκοτώσεις Ρώσους".
Έτσι λοιπόν τεκμαίρεται ότι η ΜΟΝΗ χώρα που θα ωφεληθεί από τον δυνητικό πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας είναι οι ΗΠΑ ενώ οι σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών θα κλυδωνιστούν σε μεγάλο και ίσως μη αναστρέψιμο βαθμό.

Δημήτρης Ζακοντίνος
MSc stragetic & defence analyst
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης