Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

HSBC vs Sarasin για το μέλλον της Ευρωζώνης - Αξίζει να επενδύσει κανείς τώρα στις ευρωπαϊκές μετοχές; Ή μήπως είναι πλέον αργά; Tι μέλλει γενέσθαι για τα ομόλογα της περιφέρειας;

HSBC vs Sarasin για το μέλλον της Ευρωζώνης - Αξίζει να επενδύσει κανείς τώρα στις ευρωπαϊκές μετοχές; Ή μήπως είναι πλέον αργά; Tι μέλλει γενέσθαι για τα ομόλογα της περιφέρειας;
Εξαιρετικά αντικρούμενες εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων γεννά στις τάξεις των αναλυτών η συνεχιζόμενη και άκρως απρόβλεπτη κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη.
Αξίζει να επενδύσει κανείς στα ευρωπαϊκά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τρέχουσα συγκυρία; Ή μήπως όχι; HSBC και Sarasin εκφράζουν τις απόψεις τους.
"Οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν εξαιρετικά υποτιμημένες, ακόμη και μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων", εκτιμά ο Peter Sullivan, κορυφαίος αναλυτής της HSBC.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι ανανωμένες δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών - και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ΕΚΤ, Fed) - για ποσοτική χαλάρωση έχουν προσθέσει κέρδη 18% για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου.
Ωστόσο, ο Sullivan προειδοποιεί πως το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις.
Αλλά, όπως εξηγεί, οι μετοχές που έχουν αξία συνηθίζουν να υπεραποδίδουν σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.
Ο Sullivan από τις ευρωπαϊκές μετοχές ξεχωρίζει: τράπεζες, άλλους χρηματοοικονομικούς ομίλους, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια.
"Tο γεγονός πως έχουν αξία τις καθιστά ανθεκτικές σε πιθανά, μελλοντικά, σοκ", εξηγεί ο αναλυτής της HSBC.
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο Philipp Baertschi, της Sarasin, εκτιμά πως δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές για ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
O Baertschi, εστιάζοντας στις εκτιμήσεις για την πορεία των κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών, σημειώνει: Είναι υπερβολικά υψηλές. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.
Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει πως σε ορίζοντα 5ετίας οι μετοχές θα υπεραποδώσουν. Αλλά για την ώρα, προτιμά να κρατήσει μικρό καλάθι.
"Οι μετοχές θα ξεχωρίζουν όταν οι επενδυτές χορτάσουν από την ασφάλεια που τους προσφέρουν τα ομόλογα. Όταν η επενδυτική κοινότητα αρχίσει να χάνει χρήματα από τα ομόλογα, τότε θα στραφεί στις μετοχές", εξηγεί ο αναλυτής της Sarasin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης