Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η θεωρία των παιγνίων και το στοίχημα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όπως την αποτιμούν Bank of America Merrill Lynch και Τούρκοι οικονομολόγοι...

Η θεωρία των παιγνίων και το στοίχημα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όπως την αποτιμούν Bank of America Merrill Lynch και Τούρκοι οικονομολόγοι...
Τη θεωρία των παιγνίων (game theory) επικαλούνται τόσο η Bank of America Merrill Lynch, όσο και Τούρκοι οικονομολόγοι, προκειμένου να σκιαγραφήσουν την πορεία της Ευρωζώνης - μεσούσης της κρίσης χρέους - και κυρίως να δώσουν απάντηση στο μείζον ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη;
Υπενθυμίζεται εδώ πως το κύριο αντικείμενο της game theory είναι η ανάλυση των αποφάσεων σε καταστάσεις (παιχνίδια) στρατηγικής αλληλεπίδρασης (strategic interdependence).
Τα παίγνια συνιστούν μία μέθοδο ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας.
Επιχειρώντας να αναλύσει το μέλλον του ευρώ και της Ευρωζώνης, μέσω της εφαρμογής της θεωρίας των παιγνίων, ο Emre Deliveli, Τούρκος οικονομολόγος, σύμβουλος και δημοσιογράφος, εξηγεί: Η λύση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι η λιτότητα. Ο Deliveli μάλιστα δηλώνει μεγάλος πολέμιος της λιτότητας, εκτιμώντας πως αυτή είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωζώνης και όχι η απάντηση σε αυτά.
Επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch, o Toύρκος οικομολόγος κάνει ειδική μνεία στο γεγονός πως ο οίκος δεν θεωρεί την αποδυνάμωση του ευρώ τη λύση στην κρίση χρέους.
"Μια υποτίμηση του ευρώ κατά 20% θα βοηθούσε την Ιταλία να ανακτήσει μόλις το 50% της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των ΗΠΑ", διαμηνύουν οι αναλυτές της BofA.
"Δεν είμαι βέβαιος πως το ευρώ μπορεί να συγκριθεί με το δολάριο", σχολιάζει ο Τούρκος Deliveli.
Ο Deliveli, σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, αναφέρει πως oι τελευταίες προβλέψεις που διατυπώνονται για το μέλλον της Ελλάδας - μέσα ή έξω από το ευρώ - αναφέρονται στο ενδεχόμενο εθελοντικής αποχώρησής της από την Ευρωζώνη, χωρίς να γίνεται ειδική μνεία στην πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.
"Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο έκανε λόγο για αποχώρηση του ΔΝΤ από τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, προκύπτει το εξής: Πως χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει έως τον Σεπτέμβριο", αναφέρει στη συνέχεια ο Τούρκος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης