Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δεν είμαστε μόνοι… αλλά έχουμε την ΕΕ;

tags :
Δεν είμαστε μόνοι… αλλά έχουμε την ΕΕ;
Μην βαυκαλιζόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την κρίση
Αυτή η κρίση θα είναι διαφορετική.
Αυτό αναφέρουν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν κοινωνία και επιχειρήσεις ενόψει του «λογαριασμού» που θα έρθει από την κρίση του κορωνοϊού.
Και αυτός ο λογαριασμός θα είναι βαρύς… ειδικά για μία χώρα που, αν και βρέθηκε σε καλό δρόμο, δεν έχει ορθοποδήσει από την προηγούμενη δεκαετή κρίση χρέους.
Ενδεικτικό των ημερών που θα έρθουν είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές εκτιμούν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει σε διψήφια ποσοστά φέτος, ενώ το πλήγμα που έχουν δεχτεί κρίσιμοι κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, θα αφήσει πίσω πολλούς ανέργους.
Βέβαια, αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι μόνη της.
Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση, ενώ η κρίση που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι πλέον παγκόσμια, διακηρύττουν.
Σαφώς και είναι αλήθεια αυτό.
Γι’ αυτό οι κεντρικές τράπεζες και πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα ώστε να ανασχεθεί αυτή η δίνη.
Στο παγκόσμιο σύστημα έχουν εισέλθει τρισεκατομμύρια για να μπορέσουν να επιβιώσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά καταρτίζονται σχέδια ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία.
Σε αυτή τη «συντονισμένη» κίνηση όμως υπάρχει μια παραφωνία.
Και αυτή έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μια ΕΕ που αντί να έχει έτοιμο το σχέδιο της επόμενης μέρας, έχει αναλωθεί μέχρι τώρα ώστε να δώσει τον ακριβή ορισμό της αλληλεγγύης.
Πράγματι, σε κάθε (τηλε)σύνοδο ηγετών ή αξιωματούχων δηλώνει παρούσα στο πλευρό των κυβερνήσεων για να ξεπεράσουν ανώδυνα την κρίση.
Όμως ένα αξιόπιστο σχέδιο στήριξης, ανάλογο για παράδειγμα με εκείνο των αμερικανικών αρχών, δεν έχει παρουσιαστεί.
Ακόμη και στο πολυαναμενόμενο σχέδιο για τον τουρισμό, η Κομισιόν μίλησε γενικά με συστάσεις για την τήρηση των αποστάσεων.
Αλήθεια, με αυτές τις συστάσεις θεωρεί η Ευρώπη ότι εξαντλεί την αλληλεγγύη της;
Που ακόμη και στο πρίσμα της ιδεολογικής διαφοροποίησης από άλλες παρεμβατικές πολιτικές από τις κυβερνήσεις να εξεταστεί, η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής, και όχι να δηλώνει ότι θα έχει σύντομα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο…
Μην βαυκαλιζόμαστε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την κρίση…
Διότι είναι μόνη της.
Και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης