Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Διπλή ομηρία στα νησιά του Αιγαίου

tags :
Διπλή ομηρία στα νησιά του Αιγαίου
Μονόδρομος η εθνική στρατηγική για διεθνοποίηση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Μυτιλήνη, αντανακλούν το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει κάτοικοι, πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Οι εκκλήσεις των τοπικών παραγόντων για άμεση λύση, με πρώτο βήμα την αποσυμφόρηση των νησιών, είναι καθημερινές.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης,  ζητά την κήρυξη των νησιών του Β. Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα το οποίο έχει απορρίψει η κυβέρνηση.
Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη, μεταξύ των αιτούντων άσυλο, των αστυνομικών δυνάμεων και των μόνιμων κατοίκων του νησιού, αποτελούν το τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι πριν τον πλήρη εκτροχιασμό της κατάστασης.
Στο εκρηκτικό σκηνικό προστέθηκε η δράση ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες σύμφωνα με καταγγελίες στα τοπικά μέσα προπηλακίζουν πρόσφυγες, αλλά και τα επεισόδια μεταξύ αναρχικών και δυνάμεων των ΜΑΤ.
Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διπλή ομηρία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι σχεδόν 40 χιλ. εγκλωβισμένοι αιτούντες άσυλο στη Μόρια και τις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών.
Από την άλλη οι κάτοικοι, οι οποίοι βιώνουν τη ραγδαία αλλαγή της καθημερινότητάς τους, αδυνατώντας πλέον να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές, με την έλλειψη προσωπικού σε δομές και υπηρεσίες υγείας να δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Το «μητρώο ΜΚΟ» αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η αμφιλεγόμενη δράση κάποιων οργανώσεων δεν είναι δυνατόν να αποτελεί άλλοθι για την κρίση.
Πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης, πρέπει να είναι η άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα σε δομές φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, εγκλωβισμένη στις προθέσεις Erdogan, ο οποίος έχει εργαλειοποιήσει την προσφυγική κρίση για να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της διεθνοποίησης του προβλήματος.
Η χώρα έχει μετατραπεί σε μία φυλακή εγκλωβισμένων και το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί επί του παρόντος, είναι ποιον βαραίνει η μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν χρέος να ενώσουν τις δυνάμεις τους, διεθνοποιώντας το πρόβλημα, το οποίο είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό και να απαιτήσουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης και επιστροφών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Η εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση του προβλήματος αποτελεί μονόδρομο, ώστε να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί την «αποθήκη» της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης