Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε πορεία φθοράς η κυβέρνηση, χωρίς δυναμική η αντιπολίτευση – Σε απελπιστική κατάσταση οι πολιτικές δυνάμεις

Σε πορεία φθοράς η κυβέρνηση, χωρίς δυναμική η αντιπολίτευση – Σε απελπιστική κατάσταση οι πολιτικές δυνάμεις
Σε αμηχανία και οι πολίτες…
Η δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποτυπώνει την απελπισία, αν όχι ανυποληψία, στην οποία έχουν περιέλθει ή περιέρχονται οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Βάσει αυτής η κυβέρνηση καταγράφει ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, τα οποία δεν έχει καταγράψει καμία προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σχεδόν τέσσερις μονάδες πίσω από τη ΝΔ και περιορίζεται στο 17,3% με τους ΑΝΕΛ να λαμβάνουν μόλις 2,2% και να είναι εκτός Βουλής.
Την ίδια στιγμή, μόλις το 22% επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, την ώρα που οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα, το 72% εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο εξάμηνο και το 73% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τον Αλέξη Τσίπρα, το «ατού» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Η φθορά της κυβέρνησης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, την ώρα που στην απογοήτευση των πολιτών για τα πεπραγμένα της, προστίθεται και η έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτήν αλλά και η απουσία προσδοκίας, ελπίδας για κάτι καλύτερο.
Με λίγα λόγια, εδραιώνεται στην κοινωνία η αντίληψη που ήθελε πάση θυσία να αποφύγει η σημερινή κυβέρνηση: ότι δηλαδή αποτελεί μια από τα ίδια με όλους τους προηγούμενους.
Και αν η εικόνα περιγράφεται «μαύρη» για την κυβέρνηση, δεν είναι καλύτερη για την αντιπολίτευση.
Γιατί μπορεί η ΝΔ να προηγείται με 3,8% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ποσοστό της βρίσκεται στο 21,1%.
Δηλαδή την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βιώνει την πλήρη απαξίωση και εισπράττει μια άνευ προηγουμένου απογοήτευση από την κοινωνία, η ΝΔ, η μόνη εναλλακτική δύναμη που μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας, κάθε άλλο παρά ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έχει έναντι της σημερινής κυβέρνησης.
Αλλά και το αίτημα της κοινής γνώμης για πολιτικές εξελίξεις (το 38% δηλώνει ότι επιθυμεί άλλη κυβέρνηση και το 21% τάσσεται υπέρ εκλογών) είναι και αυτό στον αέρα.
Και κυρίως ενισχύει το πολιτικό αδιέξοδο.
Μια και είναι απίθανο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού με κορμό τη ΝΔ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι στο 3,6%, Το Ποτάμι στο 1,8%, η Ένωση Κεντρώων στο 2,6%, ποσοστά αν μη τι άλλο πολιτικής εξαφάνισης, παρά κυβερνητικής τροχιάς.
Άρα έχουμε μια κυβέρνηση, την οποία οι πολίτες δεν την θέλουν, δεν την εμπιστεύονται και θέλουν να την αλλάξουν.
Αλλά η αντιπολίτευση ούτε τη δυναμική έχει ούτε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ζουν τα αδιέξοδα της τακτικής και της στρατηγικής τους.
Και μαζί τους ο τόπος και οι πολίτες του.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης