Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η υπόθεση Μουζάλα αναδεικνύει το πεπερασμένο, αν όχι το αδιέξοδο της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η υπόθεση Μουζάλα αναδεικνύει το πεπερασμένο, αν όχι το αδιέξοδο της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει είτε να ανασχηματίσει είτε να ανασυγκροτήσει την κυβέρνηση του
Τα πράγματα εξελίσσονται με τον χειρότερο τρόπο για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στην πλέον κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό με την κυβέρνηση του να είναι πραγματικά «τραυματισμένη».
Η επιμονή των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησης τους από το κυβερνητικό σχήμα, εάν δεν γίνει δεκτό το αίτημα τους για απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα, έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν τη στήριξη τους στον υπουργό.
Και μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος να υποστηρίζει πως δεν τίθεται θέμα στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων και ότι σε μια συγκυβέρνηση, ορισμένες φορές οι συγκυβερνώντες διαφωνούν, ωστόσο είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στα όρια της.
Και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, όπου όλα τα κρίσιμα θέματα – διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αξιολόγηση, προσφυγικό – όχι μόνο είναι ανοιχτά, αλλά ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις.
Το εάν η κυβέρνηση μπορεί να τις δώσει, τίθεται ξεκάθαρα πλέον εν αμφιβόλω.
Όπως και το εάν η κυβέρνηση είναι συμπαγής, το εάν η κυβερνητική συνοχή είναι διασφαλισμένη ενόψει των ψηφοφοριών που επίκεινται στη Βουλή.
Η στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα Μουζάλα ανέδειξε για άλλη μια φορά την «αταίριαστη» κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, και κυρίως το «απρόβλεπτο» του κυβερνητικού σχήματος.
Το να απαιτήσουν οι ΑΝΕΛ την παραίτηση Μουζάλα για το συγκεκριμένο θέμα, να υψώσουν τους τόνους και να προκαλέσουν μια μείζονα κυβερνητική κρίση τη δεδομένη εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή αποδεικνύει το πεπερασμένο της εν λόγω συνεργασίας, και συνεπώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ακόμα και στο πλέον θετικό σενάριο, αυτό που θέλει την κυβέρνηση (με τη σημερινή της μορφή) να αντέχει και να ξεπερνά όλους τους κάβους, τουλάχιστον στο μέτωπο της οικονομίας, είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει σύντομα να πάρει ριζικές αποφάσεις.
Που θα αφορούν είτε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του είτε ενδεχομένως και την ανασυγκρότηση, πιθανότατα με άλλες «συμμαχίες», του κυβερνητικού του σχήματος.
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο κ.Τσίπρας θα εξακολουθήσει να έχει τον πρώτο λόγο των πολιτικών εξελίξεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης