Απόψεις - Άρθρα

Η κυβέρνηση «τρέχει», οι εργαζόμενοι απεργούν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στους δρόμους κατά της πολιτικής που εφαρμόζει

Η κυβέρνηση «τρέχει», οι εργαζόμενοι απεργούν και ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στους δρόμους κατά της πολιτικής που εφαρμόζει
Η ρητορική περί αναγκαστικής υλοποίησης των μέτρων αποδυναμώνει, αντί να ενισχύει την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση σπεύδει με εντατικούς ρυθμούς στη νομοθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, να λάβει τα απαιτούμενα χρήματα από τους δανειστές και να δρομολογηθούν οι υπόλοιπες κρίσιμες διαδικασίες, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας ώστε στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 10 συν 2 δις ευρώ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση τρέχει προκειμένου το αργότερο έως τις 22 Νοεμβρίου να έχει βάλει ένα τέλος σε όλες τις εκκρεμότητες για να αρχίσει να παράγει έργο.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του να του καταθέσουν έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» προς τα εμπρός ανταποκρινόμενη τόσο στις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους όσο και στους Έλληνες πολίτες.
Και ενώ αυτή η «κινητικότητα» και «δραστηριότητα» αν μη τι άλλο στέλνει το μήνυμα ότι «κάτι κινείται», η κυβέρνηση θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπη με την πρώτη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, οι οποίες καλούν τους πολίτες να αντισταθούν «στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσης της ελληνικής κοινωνίας».
Έως εδώ όλα γνωστά και συνηθισμένα.
Η κυβέρνηση «παλεύει» με τα θηρία, οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματα τους.
Τη διαφορά όμως κάνει η ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν το παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς όπως αναφέρει «οι αγώνες απέναντι στις αντιλαϊκές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζονται ακόμα πιο δυναμικά».
Και αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, δηλαδή στον εαυτό του, δεν πρέπει να παραλείψει κανείς πως άλλο το κόμμα και άλλο η κυβέρνηση.
Μόνο που η έκκληση αυτή του Εργατικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά μια επανάληψη του επιχειρήματος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Τσίπρα για την επιβολή μέτρων, με τα οποία η ίδια δεν είναι σύμφωνη αλλά είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει.
Αλλά το επιχείρημα περί επιβολής των μέτρων από τους «κακούς» δανειστές, δεν γίνεται πλέον αποδεκτό.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να κινηθούν.
Και εν πολλοίς γνωρίζουν ότι μόνο με την υλοποίηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων αυτών, υπάρχει κάποια ελπίδα για έξοδο από την κρίση.
Αυτά άλλωστε τα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, επεξεργάζεται και δρομολογεί.
Η ρητορική περί αναγκαστικής υλοποίησης των μέτρων δεν είναι προς όφελος της κυβέρνησης.
Διότι αντί να την ενισχύει, την αποδυναμώνει.
Μια και επί της ουσίας ακυρώνει τόσο τη διαπραγματευτική όσο και την πολιτική της δυναμική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτή είναι που καλεί τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα μέτρα και τους υπουργούς της να τα υλοποιήσουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης