Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο… νέος - αρχηγικός Τσίπρας, τα deadline των ξένων και το στοίχημα όλης της κοινωνίας για ανάκαμψη

Ο… νέος - αρχηγικός Τσίπρας, τα deadline των ξένων και το στοίχημα όλης της κοινωνίας για ανάκαμψη
Η επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα (πλέον) δεν μπαίνει σε πολιτικούς… χρωματισμούς και σε ιδεολογικές φράξιες - Είναι στοίχημα και υποχρέωση όλων
Μήνυμα για ολικό ανασκούμπωμα και πραγματικό «τρέξιμο» των διαδικασιών έδωσε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή και κατά κοινή ομολογία ήταν διαφορετικός από την… προηγούμενη «πρεμιέρα» του Φεβρουαρίου, που η παρθενική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έμοιαζε περισσότερο με πασαρέλα και πανηγύρι.
Ο κ. Τσίπρας κινήθηκε σε απόλυτα ρεαλιστικούς τόνους, δείχνοντας ότι έχει επιστρέψει στην πραγματικότητα, ενώ έκανε και επίδειξη δύναμης και ηγεσίας, μιλώντας σε αυστηρό τόνο, που κάθε άλλο παρά προσιδίαζε με το πρότερο συντροφικό προφίλ, ούτε με την… πρότερη κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε… αρχηγικά και αυστηρά, έχοντας άλλωστε και την… αβάντα από τις (προσωπικές κυρίως) κερδισμένες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και τη νίκη του έναντι της αριστερής πλατφόρμας που ουσιαστικά εξαφανίστηκε!
Πλέον, μετά από ένα 7μηνο ταχύτατης… εκμάθησης και επιστροφής στην πραγματικότητα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλο το κυβερνητικό επιτελείο ξεκινούν από απολύτως διαφορετική αφετηρία.
Περιθώρια για πανηγύρια, ρεβανσισμούς, αντεγκλήσεις, θεατρινισμούς, καθυστερήσεις, απειλές, μπλόφες, καταστροφικές ασάφειες, προσωπικές πολιτικές και όλα αυτά τα άρρωστα και εγκληματικά που χαρακτήρισαν την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης δεν υπάρχουν.
Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς τα – χρονικά και μεταρρυθμιστικά – τελεσίγραφα – συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι σε ισχύ και «τρέχουν», χωρίς περιθώρια αλλαγών, αναβολών ή καθυστερήσεων.
Αυτό, όσο και αν φαντάζει μια δυσβάστακτη και αδυσώπητη «απειλή», ίσως αποδειχτεί και η πραγματική… ευλογία που θα κάνει και τη διαφορά σε σχέση, τόσο με το προηγούμενο διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τα προηγούμενα μνημόνια.
Το μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούλιο έχει συγκεκριμένες χρονικές απαιτήσεις και λεπτομερείς περιγραφές, με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν δομικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση να είναι αυστηρές – νομοτελειακές – προϋποθέσεις για να έρθουν οι δόσεις. Περιθώρια λοιπόν καθυστερήσεων, παλινδρομήσεων λόγω πολιτικού κόστους ή άλλων διαφωνιών και προσωπικών απόψεων δεν υπάρχουν.
Το τρίτο μνημόνιο δεν έχει μόνο δυσβάστακτους και σκληρούς οικονομικούς όρους, αλλά και μια σειρά άλλων διατάξεων αναδιάρθρωσης του κράτους που η χώρα από μόνη της θα έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ήταν απαιτήσεις και των προηγούμενων μνημονίων!
Η χώρα, μέσα στο επόμενο 3μηνο πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που μπορούν να αναμορφώσουν τη λειτουργία του κράτους, να αναβαθμίσουν τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και να αλλάξουν όλο το status quo. Η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι υποχρεωμένη να παλέψει για να πετύχει και να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να κάνει τομές εκεί που άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν τόλμησαν, για διάφορους λόγους.
Έχει την πολιτική νομιμοποίηση αλλά και όλα τα κοινωνικά… άλλοθι να «τρέξει» το πρόγραμμα, καθώς προ λίγων ημερών πήρε περίτρανη εκλογική νίκη, με το λαό να επιλέγει αυτή την κυβέρνηση για την εφαρμογή του μνημονίου.

Το deadline των ξένων και το… deadline της κοινωνίας

Η κυβέρνηση Τσίπρα λοιπόν δεν έχει περιθώρια για παλινδρομήσεις και παλινωδίες άλλων εποχών, καθώς – εκτός από τα deadline των ξένων – υπάρχει και το… deadline της κοινωνίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί σε λογικές και τακτικές… ή ταν ή επί τας, καθώς μόνο έτσι έχει πιθανότητες να πετύχει. Η κοινωνία – παρ’ ότι σε υπερ-κόπωση μετά την 6ετία της κρίσης – είναι πιο ώριμη από ποτέ να ακολουθήσει, αν το… ένστικτο αυτοσυντήρησης ξυπνήσει και της δείξει ότι μπορεί να βρεθεί φως στο τούνελ.
Η αγορά και η οικονομία έχουν φτάσει στο… αμήν και αναμένοντας διακαώς πρωτοβουλίες για να βγούμε από το τέλμα. Όλοι φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να αλλάξει πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση, κινούμενη πιο κοντά στην Ευρώπη άρα στο φυσικό γεωγραφικό και γεωστρατηγικό της χώρο, σε μια συγκυρία μεγάλων κλυδωνισμών διεθνώς.

Στοίχημα και υποχρέωση όλων

Η επιτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα (πλέον) δεν μπαίνει σε πολιτικούς… χρωματισμούς και σε ιδεολογικές φράξιες, αλλά είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για την Ελλάδα και τα εκατομμύρια των Ελλήνων απανταχού. Ασχέτως με τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και ασχέτως με το πολιτικό παρελθόν του καθενός, κανένας δεν επιτρέπεται πλέον να μην εργαστεί για το καλό της Ελλάδας.
Και αυτό, φυσικά, ισχύει και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό για τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης και πρωτίστως – ασφαλώς – τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Παιχνιδάκια, τακτικισμοί, ιδεοληψίες, προσωπικές δοξασίες και άλλα τέτοια που ταλαιπώρησαν τη χώρα και έφεραν στα πρόθυρα της παράκρουσης ένα ολόκληρο λαό τους περασμένους μήνες, με αποκορύφωμα το διχαστικό (και ευθέως άχρηστο) δημοψήφισμα απαγορεύονται!
Γιατί, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι η ιστορία θα είναι πολύ σκληρή σε όποιον (μετά από τέτοιο οικονομικό και κοινωνικό ολοκαύτωμα) εξακολουθήσει να κάνει παιχνίδια με το… διάβολο και να συνεχίσει να ρισκάρει κατακτήσεις δεκαετιών της χώρας.
Και αυτό ισχύει για όλες τις κομματικές – πολιτικές παρατάξεις, και για όλες τις μικρές ή μεγάλες… ομάδες που «βασίλεψαν» πολιτικά τα περασμένα χρόνια.
Ιερή στόχευση όλων, το καλό της Ελλάδος και η εξασφάλιση ενός καλύτερου και πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για το παρόν και το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης