Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πέρασαν 16 χρόνια από τη… νιρβάνα του ’99 και τη φούσκα του Χ.Α. του Σημίτη και του Γιάννου!

Πέρασαν 16 χρόνια από τη… νιρβάνα του ’99 και τη φούσκα του Χ.Α. του Σημίτη και του Γιάννου!
Σαν σήμερα, πριν από 16 χρόνια είχαμε την κορύφωση της «φούσκας» του ’99 – Προφητείες, πολιτική «κάλυψη» και… επιδότηση της φούσκας
Σήμερα συμπληρώνονται 16 χρόνια από την ημέρα που η χρηματιστηριακή φούσκα του 1999, η πρωτοφανής επενδυτική πυραμίδα που εγκλώβισε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες, έφτασε στην κορύφωσή της!
Ήταν Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 1999, ακριβώς 10 ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου που άφησε πίσω του 143 νεκρούς και χιλιάδες ξεσπιτωμένους, όταν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 6.355,05 μονάδες! Είναι ακόμη το υψηλότερο κλείσιμο για το Γ.Δ. του Χ.Α. στα 139 χρόνια της ιστορίας του, ενώ ενδοσυνεδριακά εκείνη την ημέρα έφτασε έως τις 6.484,38 μονάδες!
Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς είναι χώρα των άκρων και των υπερβολών σε όλα τα επίπεδα. Έτσι και το χρηματιστήριο. Μπήκε στη ζωή των Ελλήνων με… βίαιο σχεδόν τρόπο τη διετία ’98 –’99 όταν οι ελληνικές οικογένειες άνοιγαν κατά ριπάς κωδικούς, πιστεύοντας ότι «όλοι κερδίζουν» όπως τους έλεγαν τότε οι… Ελδεάρχες και τα… ξαδέρφια τους… Φτάσαμε στην υπερβολή και τη νιρβάνα του ’99, με τα γνωστά της φούσκας, της χειραγώγησης, των εγκληματικών ευθυνών της πολιτικής διοίκησης και της διοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Φυσικά, μετά από 16 χρόνια τίποτα δεν είναι ίδιο στο ελληνικό χρηματιστήριο και μόνο ιστορική – και ασφαλώς διδακτική – αξία έχουν οι αναφορές.
Γιατί, όπως και να ‘χει, η επενδυτική πυραμίδα ψεύτικων αποδόσεων που εγκλώβισε 1,5 Έλληνες και κατέστρεψε χιλιάδες οικογένειες, το… βρώμικο ’99 εξακολουθεί να στοιχειώνει μνήμες, συνειδήσεις, ζωές, επιχειρήσεις και οικονομία.
Κυρίως όμως, στοιχειώνει – και θα στοιχειώνει για πάντα – το κοινό περί δικαίου αίσθημα σε μια χώρα που ένας σημαντικός λόγος της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας είναι και η μνημειώδης εγκαθιδρυμένη – σχεδόν «θεσμική» - ατιμωρησία σε όλα τα επίπεδα!
Ατιμωρησία που… θεσμοθετήθηκε μέσα από ένα πελατειακό σύστημα που βόλευε πολλούς, όπου τα κόμματα εξαγόραζαν το… πελατολόγιό τους το οποίο με τη σειρά του λειτουργούσε ως… στρατός (πιστών) ψήφων, συντηρώντας ένα ακραία διεφθαρμένο σύστημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του Σημίτη και του Παπαντωνίου είναι αυτή που έδωσε το πράσινο φως για να εισαχθούν 46 εταιρείες στο Χρηματιστήριο το ’99 και 50 νέες εισαγωγές το 2000!
Εταιρείες που σε ένα σκανδαλιστικά μεγάλο - για δημόσιο θεσμό - βαθμό, δεν άξιζαν ούτε και απ’ έξω να περάσουν από το χρηματιστήριο! Απόδειξη αυτού που αναφέρουμε είναι ότι δεκάδες εξ αυτών όχι μόνο έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. αλλά δεν υφίστανται πλέον ως επιχειρηματικές οντότητες!
Στα 16 χρόνια που ακολούθησαν μετά το… βρώμικο ’99, εξαφανίσθηκαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό δεκάδες εταιρείες που είχαν «χάρτινες» υπεραξίες και όμιλοι που αποδείχτηκαν «οικονομικοί σκελετοί».
Πάνω από 150 εταιρείες που έκαναν την εισαγωγή τους την περίοδο 1998 έως 2003 έχουν αποχωρήσει, είτε χρεοκοπημένες είτε για άλλους λόγους από το ταμπλό του Χ.Α.

Προφητείες, τιμές στόχοι, πολιτική «κάλυψη» και… επιδότηση της φούσκας

Ποιος δε θυμάται τις δηλώσεις του τότε «τσάρου» της οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ότι «η κρίση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει ημερομηνία λήξης και είναι η 9η Απριλίου 2000» (σ.σ. ημέρα βουλευτικών εκλογών); Θυμίζουμε ότι τότε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 5.000 μονάδες περίπου, με διαρκή και αμετάκλητα πτωτική πορεία πριν τις εκλογές της 9ης Απριλίου όπου κρίθηκε στο… νήμα  η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ για 2η σερί 4ετία.
Τότε ήταν που μέσω της ΔΕΚΑ, υπήρξε το μπαράζ αγορών κορυφαίων blue chips στο Χ.Α. όπως ΟΤΕ, Εθνική κ.λπ. με στόχο τη στήριξη του Γενικού Δείκτη, ένα σκάνδαλο που επίσης παραγράφηκε!
Για την... ιστορία, θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις 3 Ιανουαρίου του 2000 βρίσκονταν στις 5.794 μονάδες, ενώ το τελευταίο κλείσιμο πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 ήταν στις 4.934 μονάδες! Μετά τις εκλογές τις οποίες ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήριζε ως ημερομηνία λήξης της κρίσης του Χρηματιστηρίου και μέσα σε έξι συνεδριάσεις ο Γ.Δ. απώλεσε περίπου 1.000 μονάδες (περίπου 25% της αξίας του) κλείνοντας την Τρίτη 18 Απριλίου του 2000 στις 3.951,85 μονάδες!
Κατόπιν αντέδρασε μερικώς, όμως στις 30 Αυγούστου του ίδιου έτους είχε κατέλθει στις 3.500 μονάδες, ενώ συνέχισε την κατιούσα, πέφτοντας την επόμενη τριετία κάτω και από τις 1.500 μονάδες! Ποτέ όμως δεν ελέγχθηκε, ποτέ δεν ζητήθηκαν ευθύνες για χειραγώγηση της αγοράς από τον πρώην υπουργό!

Οι ευθύνες των πολιτών που έγιναν σε μια ημέρα «επενδυτές»

Όσες ευθύνες κι αν έχουν οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και όλη η ελίτ εκείνης της εποχής, κανείς δεν (πρέπει να) αρνείται ότι η… μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε όλους όσοι όντας αδαείς εμπιστεύτηκαν τα κεφάλαιά τους άκριτα, χωρίς τεχνογνωσία σε διάφορους σαλτιμπάγκους της αγοράς.
Το χρηματιστήριο μπήκε στη ζωή των Ελλήνων με εντελώς βίαιο τρόπο, ένα εντελώς απαίδευτο κοινό παγιδεύτηκε στη γοητεία του εύκολου πλουτισμού.
Καθ’ ότι μόνο… ενήλικες δικαιούνταν να ανοίγουν κωδικούς και μόνο ενήλικες δικαιούνταν να δώσουν εντολή μετακίνησης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η ευθύνη έγκεινται πρωτίστως στα άτομα.
Από εκεί και πέρα, το μοναδικό ελαφρυντικό είναι ότι δεν… επένδυαν στο… υπόγειο καζίνο – τεκέ της γειτονιάς, ούτε σε άλλο ιδιωτικής πρωτοβουλίας επενδυτικό φορέα. Αποφάσιζαν να επενδύσουν στον επίσημο επενδυτικό φορέα του κράτους, με τις ευλογίες μάλιστα σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης