Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΕΣΗΕΑ από Ένωση Συντακτών μετεξελίχθηκε σε Ένωση διαιρεμένων δημοσιογράφων

tags :
Η ΕΣΗΕΑ από Ένωση Συντακτών μετεξελίχθηκε σε Ένωση διαιρεμένων δημοσιογράφων
H… μάχη για να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι ή η μάχη για να αλλάξει κάτι επιτέλους δίνεται μόνο απ’ αυτούς που φθάνουν στην κάλπη
Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 5.700 μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων σήμερα και αύριο για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
Η προσέλευση των μελών δεν ικανοποιεί καθώς ο αριθμός που φθάνει στις κάλπες δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα.
Η αποχή και η απουσία των δημοσιογράφων από τις εκλογές σηματοδοτεί ότι η διαδικασία δεν τον αφορά ή ότι δεν ελπίζει σε τίποτα από την εκλογική διαδικασία.
Όμως η … μάχη για να παραμείνουν τα πράγματα όπως είναι ή η μάχη για να αλλάξει κάτι επιτέλους δίνεται μόνο απ’ αυτούς που φθάνουν στην κάλπη.
Ο δημοσιογραφικός κλάδος περνά τις πιο δύσκολές στιγμές στην ιστορία του.
Η ανεργία χτυπά κόκκινο, οι αμοιβές έχουν πέσει στα Τάρταρα και οι καθυστερήσεις πληρωμών αποτελούν τον βασικό κανόνα στα «μικρά» και «μεγάλα» μαγαζιά.
Η δημοσιογραφική δουλειά έχει γίνει «γαλέρα» η πιο σωστά ήταν «γαλέρα» διότι οι καθοδηγητές του κλάδου ακόμη και στις καλές εποχές δεν δούλεψαν δεν εργάσθηκαν δεν πάλεψαν δεν προετοιμάστηκαν για τα δύσκολα που ήρθαν.
Κινήθηκαν στην λογική των μικρο-εξυπηρετήσεων προς τα μέλη τους ενώ δεν έλειψαν οι μικρό- εξυπηρετήσεις προς τα υψηλότερα στρώματα.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ δηλαδή οι τιμονιέρηδες (πρόεδρος γραμματέας ) έως τώρα ζυμώνουν το αύριο με τη μαγιά του χθες.
Το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν τα προβλήματα της απληρωσιάς στα ΜΜΕ και με κάθε τρόπο συμβάλουν στη διατήρηση της εκλογική τους πελατεία
Ακόμη οι …πάσες προς την εργοδοσία καλούν κρατούν καθώς συντηρούν τα μπλοκάκια.
Ορισμένοι μάλιστα ελπίζουν να καταργήσουν και τη μισθωτή εργασία χωρίς να γνωρίζω αν θα πάρουν μπόνους.
Τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΑ για περισσότερα από 15 χρόνια …αγωνίζεται να διαμορφώσουν το πλαίσιο έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα δικτυακά μέσα ενημέρωσης να γίνουν και μέλη της Ένωσης.
Δεν τολμώ να κάνω πρόβλεψη πότε θα λυθεί το θέμα.
Αν οι εκλογές διατηρήσουν το ίδιο στάτους κβο είναι βέβαιο ότι θα συντηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΣΗΕΑ πρέπει να βρει την πυξίδα της έτσι ώστε να ξέρουμε όλοι ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, ποιες εργασιακές σχέσεις θα υπηρετηθούν, ποιοι είναι όροι ανταγωνισμού και κυρίως το πλαίσιο να είναι διάφανο και κρυστάλλινο.
Το πιο εντυπωσιακό γεγονός που έζησα ως δημοσιογράφος στην περίοδο της κρίσης είναι ότι οι εκπρόσωποι εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ κατάφεραν να διατηρήσουν τις αποδοχές τους στα επίπεδα προ κρίσης ενώ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι έχασαν το 30% των αμοιβών τους διότι αυτοί δεν ήταν εκπρόσωποι εργαζομένων.
Μπορεί ένα σωματείο να έχει μέλλον όταν οι εκατόνταρχοι – εκπρόσωποι έχουν άλλα δικαιώματα από τους δημοσιογράφους - στρατιώτες που εκπροσωπούν;
Χρειάζεται να διατρέξουμε όλη την ιεραρχία για να βρούμε τι φταίει.
Από το κεφάλι έως την ουρά βρομάει το ψάρι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης