Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

BNP Paribas: Άμβλυνση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα - Κλειδί η συμφωνία με την τρόικα

tags :
BNP Paribas: Άμβλυνση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα - Κλειδί η συμφωνία με την τρόικα
Αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά από το 2008, με ρυθμό 0,8%, ποσοστό που θα αυξηθεί το 2015 στο 2,4%
Ένα ήρεμο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα περάσει η Ελλάδα φέτος, με τις σημαντικές εξελίξεις να αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της ελάφρυνσης του χρέους και της έκτης αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης από την Τρόικα.
Αυτό αναφέρει η BNP Paribas στη σημερινή της 5σέλιδη ανάλυση της για την Ελλάδα, στην οποία αναφέρει ότι μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015 αναμένεται ενδεχομένως να συμβάλει στην ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Η οικονομική εξισορρόπηση συνεχίζεται

Η προσαρμογή της Ελλάδας παραμένει σε πολύ καλό δρόμο.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρξει μέτρια βελτίωση στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.
Η BNP Paribas εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά από το 2008, με ρυθμό 0,8%, ποσοστό που θα αυξηθεί το 2015 στο 2,4%.
Η ανάκαμψη είναι πιθανό να οφείλεται στην υποχώρηση του ρυθμού συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης και τη θετική συμβολή του εμπορικού ισοζυγίου.
Η βελτίωση, όμως, θα είναι με χαμηλούς ρυθμούς και η δυναμική που θα διαφέρει από τομέα σε τομέα.
Η ιδιωτική κατανάλωση έχει ήδη σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω ενδείξεων σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας, ενώ η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι αρνητική.
Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις επενδύσεις.
Οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση και η έλλειψη ζήτησης είναι οι κύριοι παράγοντες που περιορίζουν την πιστωτική επέκταση, και ως εκ τούτου, τις επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα.
Οι προοπτικές για τις τράπεζες στην Ελλάδα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, αλλά οι προοπτικές περιορίζονται από την απομόχλευση, τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και την ανάγκη για περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση.
Οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν περιορίσει την ικανότητά των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση για την υποστήριξη της ανάκαμψης.

Δημοσιονομικά μεγέθη

Αν και η Ελλάδα έχει ανακτήσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας της μέσω περικοπών των μισθών τα τελευταία δύο χρόνια, οι συνολικές εξαγωγικές επιδόσεις ήταν φτωχές σε σύγκριση με εκείνη εταίρων της.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να μετακινηθούν οι πόροι από μη βιώσιμους τομείς του εμπορίου σε περισσότερο βιώσιμους.
Επίσης, σύμφωνα με την BNP Paribas, οι δράσεις για βελτίωση της εγχώριας ζήτησης και του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη περισσότερο βραχυπρόθεσμα, καθώς η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η υψηλή ανεργία, η έλλειψη πιστώσεων και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα περιορίσουν κάθε δυναμική ανάπτυξης.
Παράλληλα, αναμένεται η Ελλάδα να συνεχίσει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν μερικές κρίσιμες αποφάσεις στο μέτωπο των περικοπών.

Μεταρρυθμίσεις - Ιδιωτικοποιήσεις

Η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά για να πετύχει τους στόχους των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων της.
Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά υπήρξε βραδύτερη, ενώ η έγκαιρη υλοποίηση τους είναι πιθανό να αποδειχθεί μία από τις πιο προκλητικές πτυχές του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα κατά την προσεχή περίοδο.
Επίσης, το 2013 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν γύρω στα 0,6 δισ. ευρώ, εκ των 1,6 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στην προετοιμασία των περιουσιακών στοιχείων για πώληση και τις χρονοβόρες ρυθμιστικές διαδικασίες της χώρας.
Τώρα, ο στόχος για το 2014 έχει μειωθεί από 2,7 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις μέχρι το 2022 έχουν μειωθεί κατά 3,9 δισ. ευρώ, ήτοι στα 22,4 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος στο ελληνικό πρόγραμμα, η προς τα κάτω αναθεώρηση έχει συνέπειες τόσο στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους όσο και στη δυναμική του ΑΕΠ.
Η έκτη αναθεώρηση του προγράμματος θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Εσωτερική πολιτική

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, απέτυχε να αυξήσει το μερίδιό του στο εκλογικό σώμα σε σχέση με τις γενικές εκλογές του Ιουνίου 2012.
Αυτό ήταν ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, δεδομένης της έλλειψης αντοχών για τη συνέχιση της δημοσιονομικής λιτότητας.
Παρόλα αυτά, η ψηφοφορία ήταν επίσης μια προειδοποίηση για την κυβέρνηση ότι υπάρχει ένα όριο στην επιβολή της λιτότητας.
Πράγματι, το αποτέλεσμα προκάλεσε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να δείξει στους ψηφοφόρους ότι η φωνή τους εισακούεται.
Στο πλαίσιο αυτό,  BNP Paribas πιστεύει ότι το ελληνικό πολιτικό τοπίο θα παραμείνει σχετικά ήρεμο για το υπόλοιπο του έτους και ότι η πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών είναι ελάχιστη.
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία στο πολιτικό μέτωπο είναι οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2015.
Ο κυβερνών συνασπισμός δεν έχει αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να εξασφαλίσει την εκλογή του υποψηφίου του, αλλά θα μπορούσε να προτείνει μια δημοφιλής προσωπικότητα και να κερδίσει την υποστήριξη των άλλων κομμάτων στη Βουλή.
Σε περίπτωση που η Ελληνική Βουλή δεν επιλέξει έναν πρόεδρο, οι πρόωρες γενικές εκλογές πριν από το 2016 δεν μπορεί να αποκλειστούν.

Συμπέρασμα

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η πρόοδος ήταν αργή, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερη έκδοση ομολόγου της αυτή την εβδομάδα, το επόμενο μεγάλο γεγονός στο ημερολόγιο θα είναι η έκτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από την Τρόικα, που αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο.
Η BNP Paribas πιστεύει ότι τα μέτρα που θα προταθούν θα καλύψουν βραχυπρόθεσμα τα κενά χρηματοδότησης της χώρας, ενώ θα συζητηθεί και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, όπως οι Ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί τον Νοέμβριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης