Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα… χαρακώματα Goldman και Citi για τα γαλλικά ομόλογα - Διχασμένοι οι επενδυτές για το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία

Στα… χαρακώματα Goldman και Citi για τα γαλλικά ομόλογα - Διχασμένοι οι επενδυτές για το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία
H Goldman εκτιμά ότι ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί, ενώ η Citi εμφανίζεται πιο επιφυλακτική
Σχετικά Άρθρα

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν, η Goldman Sachs και η Citigroup διαφωνώντας σχετικά με τις προοπτικές των γαλλικών ομολόγων, καθώς έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει την πιθανότητα νέων εκλογών.
Από τη μία πλευρά, οι ι αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων ο Simon Freycenet, υποστηρίζουν ότι οι βραχυπρόθεσμοι εκλογικοί κίνδυνοι «έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί» στις τρέχουσες τιμές, μετά το κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα που ακολούθησε την απροσδόκητη παραίτηση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα (6/10/2025). Αυτό οδήγησε το ασφάλιστρο κινδύνου για τα 10ετή ομόλογα της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.
Από την άλλη πλευρά, η Citigroup εμφανίζεται -σύμφωνα με το Bloomberg- πιο επιφυλακτική, προειδοποιώντας ότι οι αυξανόμενοι εκλογικοί κίνδυνοι «μόλις αρχίζουν» να αντικατοπτρίζονται στα spreads των ομολόγων. Ο αναλυτής Aman Bansal εκτιμά ότι το πολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στις 14 μονάδες βάσης, κάτω από τις 20 μονάδες που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο — επίπεδο που πιθανότατα θα ξεπεραστεί αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Οι αποκλίνουσες αυτές εκτιμήσεις αναδεικνύουν τη δυσκολία πλοήγησης στην αγορά γαλλικών ομολόγων μετά την παραίτηση του bastien Lecornu, ο οποίος αδυνατούσε να καταρτίσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού ικανό να ικανοποιήσει τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Ήταν ο πέμπτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε δύο χρόνια.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, έδωσε τώρα στον Lecornu προθεσμία έως το βράδυ της Τετάρτης (8/10/2025) για να διαπραγματευτεί με τα πολιτικά κόμματα, σε μια τελευταία προσπάθεια αποφυγής βαθύτερης κρίσης. Παραμένει ασαφές τι θα συμβεί εάν αποτύχει, αλλά μία από τις επιλογές είναι η προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών.
Η Goldman Sachs διατηρεί τον στόχο για το τέλος του 2025 στις 70 μονάδες βάσης για τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δεκαετών ομολόγων Γαλλίας και Γερμανίας, «αν και με αυξημένο κίνδυνο προς τα πάνω». Αυτό υποδηλώνει ανάκαμψη των ομολόγων τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι το spread βρίσκεται αυτή τη στιγμή γύρω στις 86 μονάδες βάσης. Ωστόσο, σημαντικά χειρότερη ανάπτυξη ή επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την εκτίμηση, σύμφωνα με τον Freycenet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης