
H κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο Zelensky παίρνει μεγάλο ρίσκο, αρνούμενος τον Trump εν έτει 2025 - Το 2022 το ρίσκο που πήρε με την ομιλία του στην ίδια Διάσκεψη ήταν η κορωνίδα που οδήγησε στην ρωσική εισβολή!
Τα γεγονότα έδειξαν πως ο Trump έχει ήδη παραβιάσει αυτήν την απαίτηση καλώντας πρώτα τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, χωρίς να ενημερώσει τον Zelensky.
Επανέλαβε τις ευρωπαϊκές κατηγορίες εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν άκουσε ποτέ τον Trump να λέει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια θέση στο τραπέζι», αμφέβαλλε αν η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη ως σύμμαχο και κάλεσε την ΕΕ «να βασιστεί στη δική της δύναμη» και να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, και να συμπεριλάβει και τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αν προσθέσουμε στα παραπάνω το... κερασάκι των συνομιλιών Zelensky με τους Αμερικανούς για τη συμφωνία για τους ορυκτούς πόρους που προωθεί ενεργά ο Trump (τα δυτικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τις ΗΠΑ να δώσουν κάποιες εγγυήσεις ασφάλειας σε αντάλλαγμα για τα κοιτάσματα), τότε έχουμε μια εικόνα μιας σχεδόν πλήρους άρνησης στον Trump σε όλα τα σημεία της ατζέντας του - με πρώτο, την ταχύτερη δυνατή ειρήνη βασισμένη σε συμβιβασμούς με τον Putin.
Ενέδωσε ο Zelensky
Oι δυτικοί πολεμοκάπηλοι ωθούσαν ενεργά τον Zelensky να κάνει ακριβώς αυτό (να απορρίψει τις εκκλήσεις του Trump για άμεσες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου), έχοντας ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία για να διαλύσει την «προδοσία» στα ΜΜΕ μετά το κάλεσμα του Προέδρου των ΗΠΑ στον Putin.
Και, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι ο Zelensky έχει ενδώσει σε αυτό το θέμα και πραγματικά αποφάσισε να «αρνηθεί».
Πιθανώς πιστεύοντας ότι πιέζοντας από κοινού τον Trump με την Ευρώπη, θα μπορέσει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση.
Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος.
Πρώτον, είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει ο Trump σε τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις του Zelensky.
Κρίνοντας από τη χθεσινή ομιλία του Vance, οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αυξάνονται ραγδαία και η προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να βασιστεί στην υποστήριξη των χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην Ουάσιγκτον:
- απότομη επιδείνωση της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην ουκρανική κυβέρνηση και
- ώθηση του Trump να αρχίσει να ασκεί σκληρή πίεση στο Κίεβο, για παράδειγμα, μπλοκάροντας τις προμήθειες όπλων.
Δεύτερον, η θέση της ΕΕ δεν είναι καθόλου σαφής.
Αντιμέτωπες με αυξημένες εντάσεις στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αποφασίσουν ότι ένας πόλεμος σε δύο μέτωπα –και εναντίον της Ρωσίας και της Αμερικής– είναι υπερβολικός για την Ευρώπη.
Οπότε να αποφασιστεί η προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ελαχιστοποιηθεί η απειλή άμεσης σύγκρουσης και να κερδίσει οικονομικά οφέλη επαναλαμβάνοντας τον εφοδιασμό με ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Αλλά ακόμα κι αν δεν εξετάζεται ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο εξακολουθεί να είναι καθαρά υποθετικό, σε κάθε περίπτωση, η ίδια η Ευρώπη, χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι σε θέση να παράσχει πλήρως στο Κίεβο τις απαραίτητες στρατιωτικές προμήθειες για τη συνέχιση του πολέμου.
Κάτι που παραδέχεται και ο ίδιος ο Zelensky.
Δηλαδή, η άρνηση του Trump να παράσχει βοήθεια θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ουκρανία.
Γενικά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο Zelensky παίρνει μεγάλο ρίσκο.
Στην ομιλία του στο Μόναχο ακριβώς πριν από τρία χρόνια – τον Φεβρουάριο του 2022, την παραμονή της έναρξης ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, ο Scholz και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπάθησαν να πείσουν τον Ουκρανό πρόεδρο να ανακοινώσει την άρνησή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να αποτρέψει τον πόλεμο.
Όμως ο Zelensky όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά στην ομιλία του άφησε να εννοηθεί και η πιθανότητα έναρξης εργασιών για την επιστροφή πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Και αυτό σχεδόν αμέσως συμπεριλήφθηκε από τον Πούτιν στη λίστα με τους λόγους της εισβολής.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών