Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι ήδη εδώ – Οριστικά τέλος για τις ΗΠΑ η παγκόσμια ηγεμονία σε οικονομία και γεωπολιτική ισχύ

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων είναι ήδη εδώ – Οριστικά τέλος για τις ΗΠΑ η παγκόσμια ηγεμονία σε οικονομία και γεωπολιτική ισχύ
Ακόμη και αν οι BRICS δεν μπορούν να προσφέρουν ένα εναλλακτικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, ο όμιλος εξακολουθεί να πραγματοποιεί μεγάλες εισβολές ενάντια στη διεθνή τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ
Η σύνοδος κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο περιελάμβανε εκπροσώπους από τριάντα έξι χώρες να συζητούν το σχηματισμό μιας νέας παγκόσμιας τάξης χωρίς την κυριαρχία  των ΗΠΑ και του δολαρίου - και, κατ' επέκταση, μιας διεθνούς τάξης στην οποία η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν θα διαδραματίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο.
Καθώς τα κράτη - μέλη των BRICS αμβλύνουν τις διμερείς εντάσεις και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου απομακρύνονται από την αμερικανική βοήθεια, η Ουάσιγκτον έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο σύμφωνα με άρθρο των Axel de Vernou και Farrell Gregory στο National Interest.
Το θέμα της συνόδου κορυφής ήταν να ξεκλειδώσει το δυναμικό των κρατώνπου ένιωθαν εξαπατηθείες από τη Δύση ιστορικές γεωπολιτικές δυνάμεις στη μεταψυχροπολεμική εποχή
«Δεν χτίζουμε ένα μπλοκ που θα στοχεύει ενάντια στα συμφέροντα κάποιου», δήλωσε ο Vladimir Putin.
Οραματίζεται τους BRICS ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τις χώρες που αδικούνται από την τιμωρητική χρήση του δολαρίου από την Ουάσιγκτον μέσω των κυρώσεων.
Ωστόσο, η Ρωσία από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσέγγιση στον Παγκόσμιο Νότο είναι απαραίτητη για τη στρατηγική του.
Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του διεθνούς forum Russian Energy Week, ο Putin τόνισε ότι οι χώρες BRICS θα ηγηθούν της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης του κόσμου και ότι η Μόσχα θα στηρίξει τις βιομηχανίες τους εξάγοντας καύσιμα και ενεργειακά προϊόντα.
Λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο ίδιος σημείωσε ότι οι BRICS, χάρη στα νέα μέλη της, έχουν ξεπεράσει τη συμβολή της G7 στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Ο Xi Jinping έκλεισε την εκδήλωση επαναλαμβάνοντας ότι η άνοδος του Παγκόσμιου Νότου προαναγγέλλει έναν «μεγάλο μετασχηματισμό σε όλο τον κόσμο».

Εάν αυτές οι χώρες, όπως υποστηρίζει ο Putin, αναζητούν καταφύγιο από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τις προσελκύσουν σε μια εναλλακτική γεωπολιτική σφαίρα;
Η Ρωσία και η Κίνα βλέπουν τη λύση στα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών που βασίζονται σε τοπικά νομίσματα.
Η Πρωτοβουλία Διασυνοριακών Πληρωμών BRICS (BCBPI) θα λειτουργήσει ως το όχημα που θα δημιουργήσει αυτά τα κανάλια, ώστε οι χώρες μέλη να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές, παρακάμπτοντας κάθε αμερικανική εμπλοκή.
Η σκοπιμότητα υιοθέτησης ενός ενιαίου νομίσματος BRICS παραμένει επί του παρόντος απομακρυσμένη.
Για χρόνια, τα εθνικά συμφέροντα και οι εσωτερικές δημοσιονομικές πολιτικές της Ινδίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής παρεμπόδισαν αυτόν τον στόχο.
Η πρόσφατη επέκταση του οργανισμού για να συμπεριλάβει το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλίσεις στις οικονομικές προτεραιότητες του ομίλου, υποδηλώνοντας ότι οι BRICS δεν ενδιαφέρονται άμεσα για την υιοθέτηση ενός ενοποιημένου νομίσματος fiat.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας αποδολαριοποίησης θα επιβραδυνθεί.
Αν μη τι άλλο, έχει επιταχύνει δραματικά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο άρχισε τη μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλι και χρυσό για να ανακουφίσει τις επιπτώσεις των σκληρών δυτικών κυρώσεων και τον αποκλεισμό από διεθνή συστήματα πληρωμών όπως το SWIFT.
Η Κίνα έχει διευρύνει τις γραμμές ανταλλαγής πληρωμών σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, για απευθείας συναλλαγές στο κινεζικό γουάν.
Το ψηφιακό νόμισμα e-CNY της Κίνας δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για να τεθεί το δολάριο εκτός ανταγωνισμού.

Η μεγάλη παγκόσμια επανευθυγράμμιση

Αυτό που θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο την Ουάσιγκτον από την ίδια την αποδολαριοποίηση, ωστόσο, είναι πώς η διαδικασία είναι ένα στοιχείο μιας μεγαλύτερης παγκόσμιας επανευθυγράμμισης που μειώνει την επιρροή των ΗΠΑ.
Δεν είναι όλες οι χώρες μέλη των BRICS, μεμονωμένα, εχθρικά προς την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, στο σύνολό τους, οι BRICS γίνονται μια νέα πλατφόρμα για την αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων, την αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου και την ενίσχυση επενδυτικών projects που παρακάμπτουν την αμερικανική συμβολή.
Για παράδειγμα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Ινδία και η Κίνα κατέληξαν σε μια συμφωνία για να αμβλύνουν τις εντάσεις στα σύνορά τους, φέρνοντάς τις πιο κοντά στην εξάλειψη ενός μεγάλου εμποδίου στην προσέγγισή τους.
Η σύνοδος κορυφής επέτρεψε επίσης την κινεζική και ινδική ηγεσία να φιλοξενήσουν τον πρώτο τους διμερή διάλογο εδώ και πέντε χρόνια.
Ο Modi χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Masoud Pezeshkian.
Το 2023, η Κίνα μεσολάβησε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας - η πρώτη είναι τώρα μέλος των BRICS και η δεύτερη εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στην ομάδα.

To σιτάρι και η επανάσταση στο εμπόριο

Πέρα από το ρόλο του ως διπλωματικού forum, ο οργανισμός έχει προχωρήσει στην εμπορική ευθυγράμμιση.
Η ανταλλαγή σιτηρών BRICS - μια πρωτοβουλία που προτάθηκε αρχικά στον Putin από τη Ρωσική Ένωση Εξαγωγέων Σιτηρών και συζητήθηκε από τους Υπουργούς Γεωργίας BRICS τον Ιούνιο - θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές.
Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την πρόσβαση των χωρών BRICS στις αλυσίδες εφοδιασμού για διατροφικά αγαθά  και να δημιουργήσει μια αγορά που να υποστηρίζεται από τα πρότυπα του ίδιου του οργανισμού, ανθεκτική στις εξωτερικες κερδοσκοπικές πιέσεις.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στη θέσπιση ρυθμιστικών πολιτικών σχετικά με τις τιμές των σιτηρών και τα εγχώρια αποθέματα.
Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική διαχειρίζονται ήδη τις δικές τους ανταλλαγές σιτηρών.
news-image
Εναλλακτική χρηματοδότηση των projects

Επιπλέον, οι BRICS θα προσανατολισθούν σε έργα που προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στη δυτική αναπτυξιακή χρηματοδότηση.
Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του 2024, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanov κατηγόρησε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ότι «δεν εκπληρώνουν τους ρόλους τους», υποστηρίζοντας ότι νέοι θεσμοί πρέπει να δημιουργηθούν «μέσα στο πλαίσιο των BRICS».
Ο οργανισμός έχει λάβει προηγουμένως μέτρα για την ίδρυση νέων πολυμερών ιδρυμάτων για να κάνουν παρεμβάσεις στη διεθνή αγορά χρέους .
Το 2015, οι BRICS ίδρυσαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) για τη χρηματοδότηση των αναδυόμενων αγορών, φτάνοντας επί του παρόντος τα 32,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενενήντα έξι projects.
Παρά τις ελλείψεις του (το ίδιο ποσό 32,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ιστότοπο της NDB αναφέρθηκε προηγουμένως τον Απρίλιο του 2023), η NDB θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχθεί βιώσιμη εναλλακτική λύση για το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, προσφέροντας βοήθεια με λιγότερο επαχθείς όρους.
Θα ήταν σοβαρό λάθος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να υποθέσουν ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις των BRICS είναι ανυπέρβλητα εμπόδια.
Εάν οι BRICS καταφέρουν να θέσουν ένα πρότυπο για τα συστήματα διασυνοριακών πληρωμών, συνεχίσουν να λειτουργούν ως πλατφόρμα για διμερείς και πολυμερείς συνομιλίες και δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις στα δυτικά ιδρύματα που παρεμβαίνουν στην αγορά χρέους, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να χάσει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας επιρροής της.
news-image
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αγωνιστούν για να παραμείνουν ο προτιμώμενος εταίρος για τη διεθνή διαμεσολάβηση και να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι προϋποθέσεις των δανείων του ΔΝΤ δεν ωθούν τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τα BRICS.
Η αμερικανική δέσμευση με τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου πρέπει επίσης να γίνει προτεραιότητα.
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι, χωρίς προσεκτική χρήση των εξουσιών επιβολής κυρώσεων, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ευθυγραμμιστούν με το κίνημα της αποδολαριοποίησης.

Ένας νέος κόσμος ήδη βρίσκεται μπροστά μας και ο παγκόσμιος μετασχηματισμός βρίσκεται μόνο στην αρχή του. 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης