Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόβλεψη σοκ από JP Morgan: Ετοιμαστείτε για sell off – Έρχεται ισχυρή πτώση -20% στον δείκτη S&P 500, στις 4.200 μον. το 2024

Πρόβλεψη σοκ από JP Morgan: Ετοιμαστείτε για sell off – Έρχεται ισχυρή πτώση -20% στον δείκτη S&P 500, στις 4.200 μον. το 2024
Ισχυρή διόρθωση βλέπει η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα…
Κόντρα στο ρεύμα κινείται με πρόσφατο report της η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα η JP Morgan, και συγκεκριμένα ο Κροάτης επικεφαλής αναλυτής της Marco Kolanovic.
Έτσι, μια μέρα αφότου η μέχρι σήμερα μεγαλύτερη «αρκούδα» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο CIO της Morgan Stanley Mike Wilson, εγκατέλειψε την bearish άποψή του για την κατεύθυνση που αναμένεται να επιλέξει να κινηθεί η αγορά, ο Kolanovic έσπευσε τάχιστα να καλύψει το –αν μη τι άλλο– βάσει προϊστορίας (αν θυμηθούμε και το αφήγημα «πάγος και φωτιά») δυσαναπλήρωτο κενό.
Ειδικότερα, ο τελευταίος πλέον των πτωτικών… μοϊκανών προβλέπει sell off και ισχυρή διόρθωση 20%, ήτοι πτώση στις 4.200 μον., στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 το 2024 - επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2023.
«Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πολύ υψηλές…
Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε το τοπίο πολύ ελκυστικό για αγορές μέχρι στιγμής.
Οπότε δεν βλέπουμε τον λόγο να αλλάξουμε τη στάση μας» είπε ο Kolanovic.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές μετοχές πέταξαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με τον S&P να τυγχάνει διαπραγμάτευσης λίγο πάνω από τις 5.300 μον., τον δείκτη Dow Jones σπάει το φράγμα των 40.000 μον. και τον Nasdaq γράφει ιστορικά ρεκόρ εκτινασσόμενος πάνω 16.800 μον.
Πάντως, ο Kolanovic αναγνώρισε η πτωτική του άποψη για τις μετοχές έβλαψε την απόδοση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών στοιχείων του το 2023, αλλά με τα επιτόκια σταθερά σε περιοριστική περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με την εξασθένηση της κατανάλωσης και τα υψηλά επίπεδα γεωπολιτικής αβεβαιότητας, τώρα δεν είναι η ώρα να γίνει ανοδικός…
Φυσικά, ούτε η τεχνητή νοημοσύνη θα σώσει ούτε το χρηματιστήριο, επισημαίνει.
«Δεν πιστεύουμε ότι “στενά θέματα” όπως τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αντισταθμίσουν όλες αυτές τις παραδοσιακές προκλήσεις της αγοράς που ιστορικά λειτουργούσαν ενάντια στον κύκλο» είπε ο Kolanovic.
Στην περίπτωση του Mike Wilson, CIO της Morgan Stanley, τα εταιρικά κέρδη ήταν διαρκώς ισχυρά και η πιθανότητα επιτάχυνσης της αύξησης των κερδών το 2025 λόγω της λειτουργικής μόχλευσης που πυροδότησε την αλλαγή της άποψής του από πτωτική σε ανοδική.
Αλλά ο Kolanovic δεν το βλέπει απαραίτητα έτσι, λέγοντας στο σημείωμά του τη Δευτέρα ότι για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των επενδυτών τα κέρδη του S&P 500 το 2024, η αύξηση των EPS το γ’ και το δ’ τρίμηνο θα πρέπει να επιταχυνθεί κατά 16% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.
«Αυτό είναι απίθανο, ειδικά αν συνεχιστεί το πρόσφατο… ξόρκι της πιο ήπιας ροής δεδομένων δραστηριότητας» είπε ο Kolanovic.

Η μεγαλύτερη «αρκούδα» της Wall Street, ο Mike Wilson της Morgan Stanley… παραιτήθηκε

Σχεδόν χίλιες μονάδες υψηλότερα και σχεδόν ένα χρόνο αφότου είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι ο S&P 500 θα υποχωρεί στις 3.900, ο Mike Wilson -ο οποίος μαζί με τον Marko Kolanovic της JPMorgan - ήταν η πιο διαβόητη «αρκούδα» στη Wall Street… τελικά συνθηκολόγησε.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley, Mike Wilson, είπε ότι «οι παρατηρήσεις του για το εύρος, οι διαφαινόμενοι καταλύτες, οι μειωμένες αναθεωρήσεις κερδών και η εξασθένιση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων δείχνουν ότι θα υπάρξει πτωτικό κλίμα στις αγορές.
Έτσι, ένα «ράλι στο τέλος του έτους μας φαίνεται πιο απίθανο», έγραφε ο Wilson.
Εκ των υστέρων, όμως, η "συναίνεση" της Wall Street είχε δίκιο, ενώ η εκτίμηση του Wilson να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση για τον S&P 500 στο τέλος της χρονιάς, θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα χειρότερα στην ιστορία...
Ο Wilson ήξερε ότι η «συνθηκολόγηση» θα συνέτριβε την αξιοπιστία του ως αναλυτής που κάποτε ήταν καλός στο χρονομέτρηση των σημείων καμπής της αγοράς και ήλπιζε ότι μια αλλαγή θα τον επιβεβαίωνε.
Έτσι ο Wilson προσπαθούσε να «εξηγήσει» γιατί οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν υψηλότερα (δηλαδή γιατί έκανε λάθος) και αντί να ανατρέψει την εκτίμησή του και να ενταχθεί στη συναίνεση για υψηλότερα, συνέχιζε να διπλασιάζει μια χαμένη θέση... μόνο για να «εξηγήσει» την επόμενη εβδομάδα γιατί, και πάλι, οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν υψηλότερα.
Στη συνέχεια, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Wilson έκανε το πρώτο δοκιμαστικό βήμα για να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος όλο το 2023, όταν ανακάλυψε ότι "οι μετοχές έχουν τη δυναμική να φτάσουν ψηλότερα".
Αυτό, ωστόσο, ήταν η πιο αδύναμη αποδοχή της συνεχιζόμενης σύγκρουσης που θα μπορούσε κανείς να έχει, και αντί να καθησυχάσει τους πελάτες και τους ανωτέρους του, απλώς τους εξόργισε ακόμα περισσότερο, καθώς ήταν προφανές ότι ο Wilson ήθελε να έχει τα πρωτεία την πτωτική του εκτίμηση.
Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο η ταπείνωση ολοκληρώθηκε όταν ο Wilson - ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ - αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως πρόεδρος της Global Investment της τράπεζας.
Αντ' αυτού θα επικεντρωνόταν στην εξυπηρέτηση των βασικών θεσμικών πελατών του.
Και έτσι, έχοντας χάσει σχεδόν τα πάντα, τόσο την αξιοπιστία του όσον αφορά την επιλογή μετοχών όσο και τη θέση του στο οργανόγραμμα της εταιρείας, δεν του έμειναν πολλά να χάσει, κάτι που μας φέρνει στο σήμερα όταν στην μόλις δημοσιευθείσα "προοπτική του για τα μέσα του έτους", ο Wilson - ένας από τους πιο εξέχοντες επιφυλακτικούς της Wall Street - μόλις έγινε θετικός στις προοπτικές του για τις αμερικανικές μετοχές.
Έχοντας χάσει το πιο ισχυρό ράλι μιας γενιάς, με τον S&P και τον Nasdaq να διαπραγματεύονται σε υψηλά όλων των εποχών και τον Dow πάνω από τις 40.000 για πρώτη φορά, ο Wilson «εξέπληξε» τους αναγνώστες του αυξάνοντας δραματικά τον στόχο του S&P 500 στις 5.400, από την προηγούμενη πρόβλεψή του, η οποία προέβλεπε τον S&P να πέφτει στις 4.500 μονάδες, ή 15%, μέχρι τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης