Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Η αξιοποίηση των ρωσικών assets κρύβει μεγάλους κινδύνους για τη Δύση και το παγκόσμιο σύστημα...

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Η αξιοποίηση των ρωσικών assets κρύβει μεγάλους κινδύνους για τη Δύση και το παγκόσμιο σύστημα...
Προειδοποίηση για τις συνέπειες της πιθανής δήμευσης των παγωμένων assets της Ρωσίας απευθύνει ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ
Η συλλογική Δύση θα πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις συνέπειες της πιθανής δήμευσης των παγωμένων assets της Ρωσίας, προειδοποιεί ο Alfred Kammer, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών.
«Όσον αφορά την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η άποψή μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι αυτό πρέπει να καθοριστεί και να αποφασιστεί από τις αρμόδιες δικαιοδοσίες και δικαστήρια. Από την πλευρά μας, το σημαντικό είναι ότι όποια απόφαση και να ληφθεί, θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά οι πιθανές συνέπειες για τη λειτουργία του διεθνούς νομισματικού συστήματος», τόνισε για το φλέγον ζήτημα ο ειδικός του Ταμείου.
«Η διευθύνουσα σύμβουλός μας [Kristalina Georgieva] τόνισε πρόσφατα ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ακούσιες συνέπειες τέτοιων βημάτων. Επομένως, για εμάς αυτό παραμένει σημαντικό. Επαναλαμβάνω: πρόκειται για ένα πολυμερές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και λειτουργεί καλά το διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα που όλοι χρειαζόμαστε. Θα πρέπει να γίνει σεβαστό γιατί έχει προσφέρει τόσα πολλά οφέλη και οικονομική ευημερία τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε ο Kammer.
Υπενθυμίζεται, ότι όπως δήλωσε στις 8 Νοεμβρίου 2023 από την πλευρά του, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, James O'Brien, η συλλογική Δύση δεν θα επιστρέψει στη Ρωσία τα παγωμένα περιουσιακά της στοιχεία που ανέρχονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως ότου η Μόσχα σταματήσει τη σύγκρουση κατά της Ουκρανίας.
Απαντώντας στο State Deparmtent, η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina τόνισε ότι η κατάσχεση και το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση «θα είχε, ως προηγούμενο, αρνητικές συνέπειες για τη συνολική ανάπτυξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Με τη σειρά του, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov διευκρίνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να αμφισβητήσει, και επ' αόριστον, δυτικές πρωτοβουλίες αυτού του είδους.
Όπως εξήγησε, αυτό θα συνεπάγεται «πολύ σοβαρό δικαστικό και νομικό κόστος για όσους λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και επωφελούνται από τέτοιες αποφάσεις».
Η Ρωσία θα αρχίσει να επεξεργάζεται παρόμοιου χαρακτήρα αντίμετρα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πάντως και η ίδια η επικεφαλής του IMF Kristalina Georgieva επεσήμανε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 τους πιθανούς κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική σε περίπτωση πιθανής δήμευσης από τη Δύση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Διευκρίνισε, δε, ότι η αξιοποίηση των ρωσικών assets «θα πρέπει να βασίζεται σε διεθνή νομική βάση».
Πρέπει «να λάβουμε πολύ προσεκτικά υπόψη τους κινδύνους για τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», επεσήμανε τότε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης