Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε πιο επικίνδυνη φάση η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ρήγμα στον OPEC+

Σε πιο επικίνδυνη φάση η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ρήγμα στον OPEC+
Πιθανή άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα περιπλέξει τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στο στόχο στις προηγμένες οικονομίες

Οι επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ σηματοδοτούν μια νέα και ενδεχομένως σημαντικά πιο επικίνδυνη φάση στα προβλήματα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτιμά η Capital Economics σε ανάλυσή της.
Οι βασικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι το κατά πόσο θα κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και ποια θα είναι η αντίδραση στις αγορές ενέργειας.
Πιθανή άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα περιπλέξει τις προσπάθειες επαναφοράς του πληθωρισμού στο στόχο στις προηγμένες οικονομίες, αλλά θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών μόνο αν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μεταφερθούν στον πυρήνα του πληθωρισμού, εκτιμούν οι αναλυτές.
«Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, «σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι εισερχόμενοι πύραυλοι» καταρρίφθηκαν.
Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αναλάβει έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στην προσπάθεια καταστολής των εντάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.
Ομοίως, η Κίνα θα ασκήσει την επιρροή της στο Ιράν.
Δεν προσποιούμαστε ότι έχουμε κάποια ιδιαίτερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά, αλλά τις επόμενες ημέρες θα επανεξετάσουμε τα διδάγματα από προηγούμενες περιφερειακές συγκρούσεις για την παγκόσμια οικονομία», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Τα βλέμματα στην ενέργεια

Οι αγορές ενέργειας παραμένουν ο βασικός μηχανισμός μετάδοσης της περιφερειακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την Capital Economics.
Οι τιμές του Brent έχουν ήδη αυξηθεί από 83 δολάρια πριν από ένα μήνα σε πάνω από 90 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, ωθούμενες εν μέρει από τις ανησυχίες για τις προμήθειες και τους γεωπολιτικούς κινδύνους από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 10% την τελευταία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ουκρανία.
Ως γενικός κανόνας, μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% προσθέτει 0,1-0,2% μονάδες στον γενικό πληθωρισμό στις προηγμένες οικονομίες. Κατά συνέπεια, η άνοδος του πετρελαίου κατά τον τελευταίο μήνα θα προσθέσει περίπου 0,1% στον πληθωρισμό σε αυτές τις οικονομίες.
Αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών», σύμφωνα με τους αναλυτές.
«Θα χρειαζόταν μια μεγαλύτερη και πιο διαρκής αύξηση των τιμών του πετρελαίου για να έχει σημαντική επίδραση στη νομισματική πολιτική.
Συγκεκριμένα, θα απαιτούσε πιθανότατα οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας να ανατροφοδοτήσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού – για παράδειγμα επειδή οι παραγωγοί μετακύλησαν το υψηλότερο κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές.
Αυτός ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος στις ΗΠΑ απ’ ότι στην Ευρώπη, δεδομένης της σχετικής ισχύος της καταναλωτικής ζήτησης.
Όμως, αντίθετα, αντιπληθωριστικές πιέσεις από άλλες πηγές αρχίζουν να αναπτύσσονται στις αγορές αγαθών, ιδίως στην Κίνα, όπου η μεγάλη επέκταση της παραγωγικής ικανότητας τα τελευταία τρία χρόνια αρχίζει τώρα να επιβαρύνει τις τιμές των εξαγωγών».

Ρήγμα στον OPEC+

 

«Ένα τελευταίο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στην ομάδα OPEC+, με αρκετές χώρες, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να πιέζουν για αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής.
Οι πιέσεις για κάτι τέτοιο, μεταξύ άλλων από την Ουάσινγκτον, θα ενταθούν εάν οι εντάσεις στην περιοχή συνεχίσουν να ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου.
Η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου θα συμβάλει προφανώς στον περιορισμό της όποιας ανόδου της τιμής του.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως έχουν τα πράγματα, η αίσθησή μας είναι ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα προσθέσουν λόγους για να υιοθετήσει η Fed μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά δεν θα την αποτρέψουν από το να μειώσει συνολικά.
Αναμένουμε την πρώτη κίνηση τον Σεπτέμβριο.
Και, αν υποθέσουμε ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα εκτοξευθούν τον επόμενο μήνα περίπου, πιστεύουμε ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE θα προβούν σε μείωση τον Ιούνιο», καταλήγει η ανάλυση της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης