Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Goldman Sachs… κόντρα στο ρεύμα - Αναμένει σημαντική πτώση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Η Goldman Sachs… κόντρα στο ρεύμα - Αναμένει σημαντική πτώση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες
Σχετικά Άρθρα
Κόντρα στο κλίμα των αγορών, όπου σήμανε συναγερμός μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Fed, μετά τον επίμονο πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε με ταχύτερο του αναμενόμενου ρυθμό τον Μάρτιο. Ο ΔΤΚ, ένα ευρύ μέτρο του κόστους αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,4% για το μήνα, τοποθετώντας το 12μηνο ποσοστό πληθωρισμού στο 3,5%. Πρόκειται για επιτάχυνση από την αύξηση 3,2% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο.
Η έκθεση κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων της Fed, έστειλε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε πτώση και ώθησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτοξευθούν.
Οι traders αναμένουν τώρα μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, μετά από μήνες που είχαν σημειώσει τη συνεδρίαση του Ιουνίου ως την πιθανή έναρξη της χαλάρωσης της πολιτικής της Fed.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Σύμφωνα με την άποψη της Goldman Sachs, ο ΔΤΚ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 2,4% το 2024, από τον τρέχοντα ετήσιο ρυθμό του 3,5%.
«Το πρόβλημα είναι ότι έχετε ορισμένα τμήματα του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή που συνεχίζουν να ωθούν τα πράγματα προς τα πάνω», δήλωσε ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs, μιλώντας στο CNBC.
«Στην τελευταία εκτύπωση, ήταν η μεταφορά. Προφανώς οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σήμερα και αυτό είναι σίγουρα κάτι που ήταν λίγο ισχυρότερο από αυτό που αρχικά περιμέναμε», δήλωσε ο Mueller-Glissmann. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θα είναι πιθανότατα περιορισμένος, επειδή η τράπεζα αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ θα θέσει τελικά σε λειτουργία την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
O Mueller-Glissmann δήλωσε ότι η εξομάλυνση του πληθωρισμού των μισθών είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Goldman αναμένει μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Στο σημείο αυτό, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «περισσότερα ερωτηματικά» για τις ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ευρώπη, όσον αφορά την εξομάλυνση των μισθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης