Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύσταση «Αγορά» από Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Φέρνει κέρδη η διαχείριση των assets - Αυτές είναι οι τιμές - στόχοι

Σύσταση «Αγορά» από Jefferies για ελληνικές τράπεζες: Φέρνει κέρδη η διαχείριση των assets - Αυτές είναι οι τιμές - στόχοι
Εστίαση στα τμήματα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συστήνει η Jefferies
Σε σύσταση «Αγορά» και νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Jefferies, «βλέποντας» αύξηση κερδοφορίας στον κλάδο λόγω εστίασης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικότερα, και για τις τέσσερις μετοχές των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων η σύσταση είναι buy, με τιμές στόχους τα 8,80 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 2,55 ευρώ για την Alpha Bank, τα 2,60 ευρώ για τη Eurobank και τα 5,20 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, οι ελληνικές τράπεζες επικεντρώνονται στη βελτίωση των εσόδων τους από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να υποστηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια.
Έτσι, συγκρίνοντας τα μερίδια αγοράς και τις καθαρές ροές των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τους, αξιολογεί το τοπίο και την πρόοδο που σημειώνεται.

Προμήθειες

Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες από τη τη διαχείριση assets, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν τη χαμηλότερη διείσδυση έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών…
Οι αμοιβές ως ποσοστό των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και των άλλων τραπεζών της Νότιας Ευρώπης (Σχήμα 4).
Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται κατά μέσο όρο στις 55 μ.β. περίπου, με κάποια διασπορά.
Υψηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς με 74 μ.β. ενώ χαμηλότερα είναι η Εθνική με περίπου 50 μ.β.
Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ευκαιρία:
Σύμφωνα με την Jefferies, συγκρίνοντας τα Αssets Under Management (AUM) με το ΑΕΠ, οι ελληνικές τράπεζες είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές: στο 10%, με τον μέσο όρο της ΕΕ περίπου στο 35% (Σχήμα 5).
Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα είναι επίσης χαμηλότερα από τις ομοτίμους: περίπου στο 10% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 46% (Σχήμα 6).
Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν υψηλότερο ποσοστό χρηματοοικονομικών τους περιουσιακών στοιχείων με τη μορφή νομίσματος και καταθέσεων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ΕΕ (Σχήμα 7).
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες φιλοδοξούν να αυξήσουν αυτή τη γραμμή εσόδων. 
Στα επιχειρηματικά τους σχέδια, επικεντρώνονται στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες ή πιο συγκεκριμένα από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προσδοκώντας να επωφεληθούν από την υποδιείσδυση στην Ελλάδα.
Το 2023, η Πειραιώς, εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό εσόδων από αμοιβές λόγω διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένης της τραπεζοασφάλισης), με την Εθνική να είναι ουραγός (Σχήμα 8).

Μερίδιο αγοράς

Σύμφωνα με την Jefferies, η Eurobank διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς…
Στα τέλη Μαρτίου 2024 ήταν στο 26%, με την Εθνική να έχει το μικρότερο, με 11% (Σχήμα 9).
Προϊόντος του χρόνου, λέει ο οίκος, «παρατηρήσαμε αύξηση στα μερίδια αγοράς της Alpha, της Εθνικής και της Πειραιώς, ενώ η Eurobank σημείωσε μικρή απώλεια μετοχών (Σχήμα 10).
Σημειώνουμε ότι αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τα αμοιβαία κεφάλαια που ανήκουν στην εταιρεία.
Οι τράπεζες θα είχαν άλλο AUM το οποίο θα επένδυαν σε άλλους παρόχους για λογαριασμό των πελατών τους».

Καθαρές ροές

Σε ό,τι αφορά τις καθαρές ροές, το 2023 η Τράπεζα Πειραιώς το 2023 είχε τις ισχυρότερες, στα 907 εκατ. ευρώ, ενώ είχε τις ισχυρότερες επιδόσεις κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2019-2023 (Εκθεμα 11).

Στρατηγικές προς βελτίωση

Σύμφωνα με την Jefferies, όλες οι τράπεζες επικεντρώνονται στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής παιδείας της πελατειακής τους βάσης, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα αρχίζει να αυξάνεται στην Ελλάδα και οι πελάτες αναζητούν επενδυτικά προϊόντα για την περαιτέρω «οικοδόμηση» πλούτου.
Η Alpha Bank και η Eurobank επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν την ισχυρότερη θέση τους στη διαχείριση περιουσίας (private banking και προϊόντα αμοιβαίων κεφαλαίων).
Η Eurobank έχει ισχυρή παρουσία στο Λουξεμβούργο προσφέροντας υπηρεσίες private banking σε πελάτες.
Η Alpha Bank έχει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας της με την UniCredit και μπορεί να προσφέρει αυτά τα προϊόντα στην πελατειακή της βάση.
Η Πειραιώς επιδιώκει να αναβαθμίσει την επενδυτική της διείσδυση και να προσφέρει νέα προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών και να βελτιώσει την ψηφιακή πρόταση - σημειώνοντας ότι είχαν τις ισχυρότερες καθαρές ροές το 2023 έναντι των ομοτίμων.
Η Εθνική έχει οφέλη από την εισαγωγή νέων προϊόντων καθώς και από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες cross-selling επενδυτικών προϊόντων στην πελατειακή της βάση (τα επενδυτικά προϊόντα και οι τραπεζοασφαλιστικές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 27% ετησίως το 2023).
1_644.JPG
2_461.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης