Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πραξικόπημα ΗΠΑ: O Λευκός Οίκος πίσω από την «εξέγερση» κατά του Orban στην Ουγγαρία – Ο ρόλος του Peter Magyar

Πραξικόπημα ΗΠΑ: O Λευκός Οίκος πίσω από την «εξέγερση» κατά του Orban στην Ουγγαρία – Ο ρόλος του Peter Magyar
Ο όρος «δικτάτορας» και «δικτατορία» χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ηγέτες των ΗΠΑ και το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής για να δυσφημίσουν «ανεπιθύμητες» κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο
Με έντονο το… άρωμα από τις λεγόμενες «έγχρωμες επαναστάσεις» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη μοιάζουν έντονα με ενέργειες εξωτερικών δυνάμεων που στοχεύουν να κλονίσουν «ανεπιθύμητες» κυβερνήσεις, υποστηρίζουν ορισμένοι διεθνείς παρατηρητές.
Χιλιάδες Ούγγροι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βουδαπέστη το Σαββατοκύριακο (6-7/4) για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τον πρωθυπουργό Viktor Orban.
Ο Peter Magyar, που αποκαλείται από το αμερικανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Radio Free Europe/Radio Liberty «ανερχόμενος αμφισβητίας» του Ούγγρου πρωθυπουργού, ηγήθηκε της συγκέντρωσης.
Ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συνασπισμού φιλελεύθερων, συντηρητικών και κατακερματισμένων ηγετών της αντιπολίτευσης που θα είναι υποψήφιος εναντίον του Orban στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) τον Ιούνιο.
«Βήμα-βήμα, τούβλο τούβλο, παίρνουμε πίσω την πατρίδα μας και χτίζουμε μια νέα χώρα, μια κυρίαρχη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή Ουγγαρία», δήλωσε ο Magyar στο πλήθος, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά και έλλειψη ανεξαρτησίας.

Η αμερικανικού τύπου… διαμαρτυρία

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η συγκέντρωση διέφερε από τις «κανονικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης» επειδή ήταν αρκετά διασκεδαστική: «μουσική από τηλεοπτική εκπομπή έπαιζε ενώ εικόνες των πολιτικών ελίτ της Ουγγαρίας έλαμπαν σε μια γιγαντιαία οθόνη», με το πλήθος να απολαμβάνει ποίηση, τραγούδι και τη ακρόαση ομιλιών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
"[Η διαμαρτυρία] έμοιαζε πολύ με μια αμερικανική εκστρατεία.
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Magyar τις τελευταίες εβδομάδες -με σκηνή, φωτισμό, μουσική και τραγουδιστές – απαιτούνται δαπάνες που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιορίνια [ουγγρικό νόμισμα]….
Έφερναν άτομα από τις επαρχίες με λεωφορεία!.
Ο ίδιος ο Magyar είπε σε συνέντευξή του ότι έχει επαφή με τη πρεσβεία των ΗΠΑ μέσω τρίτων», δήλωσε στο Sputnik ο Ούγγρος πολιτικός επιστήμονας Georg Spottle.
Ο Spottle είπε ότι η κυβέρνηση Biden επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα αντιπολίτευση στην Ουγγαρία πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Ο άτακτος Orban 

Ο «άτακτος» Ούγγρος πρωθυπουργός επικρίθηκε εδώ και καιρό για την ανεξάρτητη πορεία του στην εξωτερική πολιτική, την άρνησή του να υποτάξει τα συμφέροντα της χώρας του στις επιταγές των Βρυξελλών και την αντίθεσή του στον συνεχιζόμενο πόλεμο διά αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η κυβέρνηση Orban μπλόκαρε 50 δισεκατομμύρια ευρώ (54 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια της ΕΕ για την Ουκρανία, επικαλούμενη την απροθυμία της να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική προσπάθεια.
Τον Ιανουάριο, η Βουδαπέστη αντιτάχθηκε στη δημιουργία ενός νέου ταμείου της ΕΕ για τη διασφάλιση της ταχείας παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου.
Η Ουγγαρία αντιτίθεται στην ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση στην Ουγγαρία

Οι Αμερικανοί φορείς λήψης αποφάσεων ελπίζουν να συγκεντρώσουν μια σημαντική πολιτική δύναμη στο εσωτερικό της Ουγγαρίας για να ασκήσουν πίεση στον Orban και την κυβέρνησή του, πιστεύει ο Georg Spottle.
Για το σκοπό αυτό, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον ειδικό.
Κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής εκστρατείας στην Πενσυλβάνια στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ισχυρίστηκε ότι ο Orban «δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί και αναζητά δικτατορία».
Οι δηλώσεις του προέδρου Biden ώθησαν την ουγγρική κυβέρνηση να καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ David Pressman για να διαμαρτυρηθεί για τα υποτιμητικά σχόλια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto επέκρινε την Ουάσιγκτον και τόνισε ότι η Βουδαπέστη «δεν είναι υποχρεωμένη να ανέχεται ψέματα, ακόμη και από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο όρος «δικτάτορας» και «δικτατορία» χρησιμοποιείται συστηματικά από τους ηγέτες των ΗΠΑ και το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής για να δυσφημίσουν «ανεπιθύμητες» κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.
«Η Αμερική ενδιαφέρεται για μακροπρόθεσμες αλλαγές στην Ουγγαρία, όχι για βραχυπρόθεσμες», είπε ο Spottle.
«Επείγονται ιδιαίτερα.
Τώρα φαίνεται ότι ο Donald Trump θα μπορούσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές [στις ΗΠΑ]. Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει χρόνος να δημιουργηθεί μια νέα αντιπολίτευση στην Ουγγαρία που θα διαρκέσει για πολύ καιρό για να βοηθήσει έναν συγκεκριμένο κύκλο των αμερικανικών συμφερόντων Χρειάζονται ένα νέο πρόσωπο στην ουγγρική αντιπολίτευση, θα προσπαθήσουν να χρηματοδοτήσουν τον Magyar, είναι νέος και εμφανίσιμος», πρότεινε ο Ούγγρος πολιτικός ειδικός.
Ο Spottle υπέθεσε ότι μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Ιουνίου, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται να αμφισβητήσουν τον Magyar τον Orban σε μια πρωθυπουργική κούρσα το 2026.

Ποιος είναι ο Peter Magyar

Ο Magyar, 43 ετών, είναι πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.
Τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στις 15 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργήσει έναν νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τον χαρακτηρισμό του Orban από τον Biden ως «δικτάτορα».
Τον περασμένο Μάρτιο, ο Magyar χώρισε από την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Judit Varga, η οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο, μαζί με την πρώην πρόεδρο της Ουγγαρίας Katalin Novak, για μια αμφιλεγόμενη χάρη στον αναπληρωτή διευθυντή ενός ορφανοτροφείου που είχε καταδικαστεί για συγκάλυψη κακοποίησης παιδιών.
Οι κατηγορίες διαφθοράς από τον Magyar κατά της κυβέρνησης Orban βασίζονται σε αμφιλεγόμενη ηχογράφηση της πρώην συζύγου του που φέρεται να ισχυρίζεται ότι οι ενισχύσεις προς τον αρχηγό του υπουργικού συμβουλίου του Orban προσπάθησαν να αφαιρέσουν ορισμένα στοιχεία των εγγράφων στην υπόθεση δωροδοκίας.
Από την πλευρά της, η Varga επέμεινε ότι έκανε τους ισχυρισμούς της υπό πίεση και κατηγόρησε τον Magyar για ενδοοικογενειακή βία, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.
Το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης απέκτησαν υποστήριξη στη Βουδαπέστη δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι εκεί κατοικούν οι πιο φιλοευρωπαίοι, φιλο-ευρωατλαντικοί ψηφοφόροι της Ουγγαρίας, σύμφωνα με Vadim Trukhachev, πολιτικό επιστήμονα και αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Διεθνών Σχέσεων και Ξένων Περιφερειακών Σπουδές του Ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου.
«Η Βουδαπέστη είναι η μόνη περιοχή της Ουγγαρίας όπου ο Orban ηττήθηκε στις εκλογές πριν από 22 χρόνια και μάλιστα πριν από αυτό», είπε ο Trukhachev στο Sputnik.
«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Βουδαπέστη.
Επιπλέον, φιλοδυτικοί ψηφοφόροι ζουν εκεί, κοιτάζοντας περισσότερο προς τον έξω κόσμο και λιγότερο προσκολλημένοι στις εθνικές ρίζες και τις εθνικές παραδόσεις»
Το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για την απομάκρυνση του Orban από την πολιτική, ειδικά δεδομένης της μακροχρόνιας σχέσης του με τον Trump, σύμφωνα με τον Trukhachev.
Ωστόσο, απέκλεισε ένα ανοιχτό σενάριο εξέγερσης.
«Ναι, προσπαθούν να εκδιώξουν τον Όρμπαν.
Αλλά θα το κάνουν ακόμα με πιο πολιτισμένους τρόπους από αυτό που συνέβη στην Ουκρανία [το 2014].
Η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς εδώ”, επεσήμανε ο πολιτικός επιστήμονας.


H άνοδος της άκρας Δεξιας και οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 


Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υπαρξιακή κρίση εν γένει λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και των δεξιών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον συνομιλητή του Sputnik.
Ο Trukhachev αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Σλοβακία, όπου ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Peter Pellegrini, ο οποίος αντιτίθεται στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, βρέθηκε στην κορυφή.
Η εξέλιξη ακολούθησε την εκλογή ενός άλλου φιλορώσου πολιτικού, του Robert Fico, ως πρωθυπουργού της Σλοβακίας τον περασμένο Οκτώβριο.
Στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους στις 17 Φεβρουαρίου, ο Orban τόνισε ότι το 2024 «μπορεί να είναι μια στιγμή ορόσημο» για την ευρωπαϊκή πολιτική.
«Η παγκόσμια πολιτική θα μπορούσε να φαίνεται εντελώς διαφορετική στο τέλος του έτους από αυτό που ήταν στην αρχή», είπε.
“Ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ της πολιτικής των Βρυξελλών και των συμφερόντων και της βούλησης των Ευρωπαίων.
(...) Η νέα δεξιά δεν πρέπει να είναι μια εναλλακτική στην Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή εναλλακτική.
Έτσι πρέπει και πρέπει να βλέπουμε την ερχόμενες εκλογές στην ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης