Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο κόσμος πάγωσε εν αναμονή της καταστροφής – Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει

Ο κόσμος πάγωσε εν αναμονή της καταστροφής – Τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ έχουν ήδη αρχίσει
Μήπως το Ιράν έχει ήδη αρχίσει να εκδικείται το Ισραήλ για το φονικό χτύπημα στη Συρία;
Σχετικά Άρθρα
Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την τύχη της παγκόσμιας τάξης γενικά και της Μέσης Ανατολής ειδικότερα.
Όλοι δείχνουν να έχουν παγώσει εν αναμονή της απάντησης του Ιράν στην πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του προξενείου στη Δαμασκό με 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων επτά αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών, γράφει σε άρθρο του στο Ria Novosti ο αναλυτής David Narmania.
Αρχικά όλοι δέχθηκαν την εκδοχή κάποιων αραβικών και δυτικών ΜΜΕ, ότι τα ιρανικά αντίποινα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες 48 ώρες μετά την επίθεση.
Όμως έχουν περάσει έξι μέρες και ακόμα δεν υπάρχει απάντηση.
Για να δείξει τις διαθέσεις του το Ιράν δημοσιοποίησε τα εννέα πυραυλικά συστήματα που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν άμεσα ισραηλινού στόχους.
Οι ίδιες οι ισραηλινές αρχές ανησυχούν επίσης σοβαρά: Κάλεσαν στα όπλα επιπλέον εφέδρους κυρίως χειριστές αεράμυνας, ακύρωσαν άδειες για τους στρατιωτικούς και έκλεισαν 28 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
Ορισμένοι διπλωμάτες έφυγαν ενώ στρατεύματα αναπτύχθηκαν στα σύνορα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο.
Η Τεχεράνη, με τη σειρά της, συνεχίζει να κλιμακώνει είτε απειλώντας την Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντάς την ως εμπλεκόμενη στην επίθεση της 1ης Απριλίου, είτε καλώντας τον Λευκό Οίκο να μην παρέμβει στα αντίποινα.

Τα αναπόφευκτα αντίποινα

Η ανταπόδοση από τα χείλη των ιρανικών αρχών μοιάζει με κάτι αυτονόητο, αναπόφευκτο.
«Μπορούμε να μιλάμε για πολύ καιρό για το πώς θα μοιάζουν στην πραγματικότητα από στρατιωτική σκοπιά αυτά τα αντίποινα.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν ήδη με έμφαση μια πιθανή επίθεση από ένα σμήνος drones και βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ‘’φόβοι’’ τους είναι αβάσιμοι.
Πρώτον, το Ιράν έχει ήδη, κατά μία έννοια, αρχίσει να εκδικείται αναδρομικά: Το Συμβούλιο Συνασπισμού των Δυνάμεων της Ισλαμικής Επανάστασης, κοντά στον πνευματικό ηγέτη Ali Khamenei, ανέφερε ότι ο στρατηγός Mohammad Reza Zahedi, ο οποίος σκοτώθηκε στη Δαμασκό, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Κατακλυσμού του Al-Aksy» - της επίθεσης δηλαδή στις 7 Οκτωβρίου 2023, την οποία ακολούθησε η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.
Και αυτού του είδους η αναγνώριση καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έναν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή», εξηγεί ο Narmania.Τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Η αναδρομική εκδίκηση

Στην ουσία, αυτή η δήλωση είναι αναδρομική εκδίκηση• η Τεχεράνη φαίνεται να λέει: «Ναι, χάσαμε έναν εξαιρετικό διοικητή, αλλά ήταν αυτός που ταπείνωσε όλες τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών».
Και φυσικά, αυτό, αν και έμμεσο, είναι μια αναγνώριση της δικής του εμπλοκής στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
Αν το μεταφράσουμε από διπλωματικό σε ανθρώπινο επίπεδο, το Ιράν αν και ανεπίσημα, λέει: «Ναι συμμετείχαμε σε αυτό (στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) και τι θα μας κάνετε για αυτό;»

Ανατροπή δεδομένων - Η ισραηλινή κυβέρνηση ήδη χάνει


Από άποψη εικόνας, αυτή η παραδοχή ανατρέπει τα δεδομένα: Για τη χειρότερη επίθεση των τελευταίων 50 ετών, το Ισραήλ δεν μπορεί να εκδικηθεί τον εγκέφαλο και ως εκ τούτου προσπαθεί να βομβαρδίσει τη Λωρίδα της Γάζας επιτρέποντας μόνο περιστασιακά χτυπήματα σε Ιρανούς αξιωματικούς που συνεργάζονται απευθείας με πληρεξούσιους της Τεχεράνης.
«Γι' αυτό δεν πρέπει να περιμένουμε μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ.
Πιθανώς, όλα θα περιοριστούν στις ενέργειες αυτών των ίδιων των συνεργαζόμενων οργανώσεων (όπως η Hezbollah), ειδικά αφού αυτή η τακτική έχει ήδη εξασφαλίσει κάποιες επιτυχίες.
Που συνίστανται οι επιτυχίες;
Κρίνετε μόνοι σας: Βλέπουμε πώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τη Δύση να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Ισραήλ και την υποστήριξή του, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους πρέπει τώρα να αποστασιοποιηθούν ανοιχτά από το Τελ Αβίβ και στο ίδιο το Ισραήλ.
Οι διαδηλώσεις του χρόνου φουντώνουν με αιτήματα για παραίτηση Netanyahu και πρόωρες εκλογές.
Η αποδοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχει υποχωρήσει σε ένα πενιχρό 15% και η κυβέρνηση συνασπισμού κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και ποιος θα τον αντικαταστήσει είναι μεγάλο ερώτημα
Άλλωστε, στο Ισραήλ δεν υπάρχει ενότητα ούτε μεταξύ των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Hamas για τόσο φαινομενικά καίρια ζητήματα όπως η επιχείρηση στη Γάζα και η ανάγκη συνέχισής της.
Το πώς θα αναζητήσει μια τέτοια κοινωνία κάποια κοινά σημεία υποστήριξης είναι ακόμα ασαφές.
Όπως και το μέλλον αυτής της κοινωνίας. Και αν αυτός ήταν ακριβώς ο στόχος των ιρανικών αρχών, τότε κατάφεραν να τον πετύχουν χωρίς άμεση συμμετοχή.
Επομένως, δεν πρέπει να αναμένεται εισβολή των Φρουρών της Επανάστασης.
Αλλά αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο για τους Ισραηλινούς», καταλήγει στην ανάλυσή του ο Nermania.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης