Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Τουρκία: Απόδειξη ισχύος των θεσμών, η αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Erdogan

Scope για Τουρκία: Απόδειξη ισχύος των θεσμών, η αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Erdogan
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει συνέχεια στην αυστηρή νομισματική πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Η αναγνώριση του αποτελέσματος των πρόσφατων τοπικών εκλογών από τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, αποδεικνύει τη θεσμική ισχύ της Τουρκίας, καθώς καταδεικνύει την επίσημη αναγνώριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την πολιτική ηγεσία, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
«Καθιστά επίσης λιγότερο πιθανές τις συνταγματικές τροποποιήσεις για την ανατροπή του ορίου δύο θητειών στην προεδρία. Αυτή η επίδειξη λειτουργικής δημοκρατικής διαδικασίας θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές και να οδηγήσει σε υψηλότερες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία σε λίρα, τα οποία είναι πλέον πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές λόγω υψηλότερων επιτοκίων», προσθέτει η Scope.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως το εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει εν μέρει την απογοήτευση των ψηφοφόρων για την οικονομία, ιδίως τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, που «τρέχει» στο 68,5% σε ετήσια βάση -τον Μάρτιο 2024. Ο πληθωρισμός μείωσε δραστικά το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων που υποστηρίζουν το AKP.
«Το αποτέλεσμα υποστηρίζει την άποψή μας ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) θα συνεχίσει να στοχεύει τον πληθωρισμό σύμφωνα με τον άξονα νομισματικής πολιτικής της το 2023, ένα πιστωτικά θετικό στοιχείο. Στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 9% το 2026, μέσω σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων.
Αυτή η διαρκής στροφή προς μια πιο συνεπή και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική υποστήριξε την αναθεώρηση του outlook της Τουρκίας.
Η προεκλογική δράση της CBRT επιβεβαίωσε περαιτέρω την άποψή μας. Εκτός από τα ρυθμιστικά μέτρα, η CBRT αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 50% για repos διάρκειας μίας εβδομάδας από 8,5% από τον Μάιο του 2023», σημειώνεται στην έκθεση.

Στις 13/1/2024, η Scope αναβλαθμισε σε σταθερές -από αρνητικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας σε Β- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα).
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται το πιο συμβατικό μείγμα πολιτικής μετά τις εκλογές του Μαΐου 2023, καθώς τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν συμβάλει στη μείωση των σημαντικών εξωτερικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών που προκύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων και συνεπών αυξήσεων των επιτοκίων και της απλούστευσης των κανονισμών προληπτικής εποπτείας, έχουν βελτιώσει την αξιοπιστία, την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, παρόλο που ο Πρόεδρος Erdogan υποστηρίζει δημόσια την τρέχουσα πολιτική στάση, μια πιο έντονη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να δοκιμάσει τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής διαχείρισης.
Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας οφείλεται στα πολλαπλά πλεονεκτήματα που υποστηρίζουν το πιστωτικό προφίλ του κράτους, τα μέτρια επίπεδα δημοσίου χρέους, ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστημα ικανό να παρέχει ρευστότητα στο κράτος, μια μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, καθώς και μία ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης