Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επίθεση El-Erian σε Fed: Εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα - Δεν είναι αυτός ο ρόλος της

Επίθεση El-Erian σε Fed: Εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα - Δεν είναι αυτός ο ρόλος της
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz επισημαίνει ότι η Fed εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα, αντί να έχει στρατηγική
Σχετικά Άρθρα
Τα βέλη του κατά της Fed έστρεψε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα και πλέον δεν έχει συνολική στρατηγική.
Ο οικονομολόγος δήλωσε στο CNBC ότι μια πιο μακροπρόθεσμη, πιο στρατηγική προοπτική θα μπορούσε να δει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εγκαθίστανται σε έναν νέο στόχο πληθωρισμού πιο κοντά στο 3%.
«Αντί να είναι στρατηγική, αυτή η Fed εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα και έχει μετατραπεί σε... σχολιαστή του αγώνα λεπτό προς λεπτό», δήλωσε ο El-Erian.
«Αυτός δεν είναι ο ρόλος της Fed», συνέχισε και συμπλήρωσε «η Fed πρέπει να είναι στρατηγική, η Fed πρέπει να παρέχει μια στιβαρή στρατηγική, έναν σταθεροποιητή».
«Το λάθος που μπορεί να κάνουν είναι ότι θα καταλήξουν αυτή τη φορά να είναι πολύ σφιχτοί», είπε.
Τα σχόλια του El-Erian έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed, οι οποίοι έχουν αρχίσει να μιλούν συντηρητικά για μειώσεις επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τράπεζα θα χρειαστεί περαιτέρω στοιχεία για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Μία ημέρα αργότερα, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed, Neel Kashkari, δήλωσε ότι αναρωτιέται αν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει καθόλου τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κολλώδης, προκαλώντας πτώση στις αγορές.
Ο El-Erian δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν ένα παράδειγμα της Fed «υπερβολικής αντίδρασης στα δεδομένα» και δήλωσε ότι θα πρέπει να λάβει μια πιο ολιστική άποψη της οικονομίας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η γερακίσια προσέγγιση των φορέων χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός νέου φυσιολογικού στόχου για τον πληθωρισμό.
«Ο τρόπος με τον οποίο το συζητάς ευγενικά είναι ότι δεν λες "ας αλλάξουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό", αλλά λες "ας φτάσουμε στο 2% κάπου στο μέλλον". Ας έχουμε μια τροχιά», δήλωσε ο El-Erian. «Μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι η οικονομία είναι σταθερή πιο κοντά στο 3%. Δεν νομίζω ότι αυτό πρόκειται να απενοχοποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
Σε μια προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού στον στόχο, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά τα τελευταία χρόνια σε ένα εύρος-στόχο 5,25%-5,5% - το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 22 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης