Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed - «Κάηκαν» οι προβλέψεις των επενδυτών

Pimco: Λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed - «Κάηκαν» οι προβλέψεις των επενδυτών
Οι επενδυτές έχουν ήδη «καεί» προσπαθώντας να προβλέψουν το πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα στραφούν στη χαλάρωση

H Fed θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμά ο αναλυτής της Pimco, Andrew Balls.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές προβλέπουν επί του παρόντος έναν ομοιόμορφο βαθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες κατά την περίοδο αυτή, συνολικά περίπου 150 μονάδων βάσης για τη Fed, την Τράπεζα του Καναδά και την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ μεγαλύτερη χαλάρωση αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας.
Ωστόσο, η Pimco ποντάρει στην απόκλιση της πορείας της πολιτικής των διαφόρων κεντρικών τραπεζών, με τη Fed να είναι πιθανό να προβεί σε λιγότερες μειώσεις.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις διαφορές στις αγορές στεγαστικών δανείων.
Με λίγα λόγια, τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου είναι πιο διαδεδομένα στις ΗΠΑ, γεγονός που επέτρεψε στους δανειολήπτες να κλειδώσουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια στις αρχές της πανδημίας, «προστατεύοντας» τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τον επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed.
Το International Bond Fund της Pimco, ύψους 14,2 δισ. δολαρίων, είναι προσανατολισμένο για μεγαλύτερη χαλάρωση εκτός των ΗΠΑ, σε οικονομίες όπου τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι πιο τυπικά, κάτι που σημαίνει ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιβαρύνει περισσότερο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια.
Το Pimco International Bond Fund έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 1,3% φέτος, ξεπερνώντας τους περισσότερους ομολόγους του, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Το ταμείο έχει επίσης υπεραποδώσει σε ετήσια βάση.

«Κάηκαν» οι προβλέψεις

Οι επενδυτές έχουν ήδη «καεί» προσπαθώντας να προβλέψουν το πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα στραφούν στη χαλάρωση, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός οδήγησε στη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα. 
Στα τέλη του περασμένου έτους, για παράδειγμα, οι αγορές στοιχημάτιζαν σε έξι μειώσεις της Fed το 2024.
Οι επενδυτές, πια, αμφιβάλλουν ακόμη και για το αν η Fed θα είναι σε θέση να εκπληρώσει την πρόβλεψή της για τρεις συνολικές μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Προς το παρόν, υπάρχει ευρεία ομοιομορφία στις εκτιμήσεις των παγκόσμιων αγορών ότι ο Ιούνιος αποτελεί πιθανό σημείο εκκίνησης του κύκλου χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών.
Όπως εκτιμά η Pimco, αυτή η συναίνεση παραμένει ευάλωτη δεδομένων των διαφορετικών οικονομικών προοπτικών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης