Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εταιρείες έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους και εγκαταλείπουν «Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη»

Οι εταιρείες έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους και εγκαταλείπουν «Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη»
Η απομυθοποίηση των προτύπων «DEI»
Επί χρόνια εταιρείες διαφημίζουν πόσο πολύ νοιάζονται για την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την ένταξη των λιγότερο (;) ευνομούμενων ομάδων στην αγορά εργασίας.
Έτσι μπήκε στην εταιρική ζωή η «DEI»: Diversity, Equity & Inclusion / Διαφορετικότητα, Ισότητα και Ένταξη.
Η πλειοψηφία προφανώς έχει καταλάβει ότι, πλην ελαχίστων, καμία εταιρεία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για όλα τα προαναφερθέντα και ότι απλά έγινε μία προσπάθεια να κερδίσουν τη συμπάθεια των πολιτών, στους οποίους, εν τέλει, απευθύνεται και το εκάστοτε προϊόν.
Ακόμη και οι λίγες εταιρείες που προσπάθησαν ωστόσο να κινηθούν με βάση αυτά τα κριτήρια, πλέον φαίνεται να εγκαταλείπουν το μοντέλο DEI και να επιστρέφουν σταδιακά στην πραγματικότητα: στην πρόσληψη δηλαδή η οποία βασίζεται στα προσόντα (στην καλύτερη περίπτωση...).
Τούτου λεχθέντος, στα πρακτικά από οικονομικά αποτελέσματα αμερικανικών εταιρειών, οι αναφορές στα πρότυπα DEI έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με το 2021, όταν και είχαν φθάσει στο ζενίθ -σύμφωνα με το Axios που επικαλείται στοιχεία από το AlphaSense.


Ακόμη και κολοσσοί όπως η Google, η Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας περιόρισαν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με κριτήρια DEI στα τέλη του περασμένου έτους. Στις αρχές του 2024, ορισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ άρχισαν να αναιρούν σχετικά προγράμματα.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Johnny Taylor, πρόεδρος της Society for Human Resource Management, δήλωσε στον ιστότοπο Axios ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν βαρεθεί τα πρότυπα DEI: «Η αντίδραση είναι πραγματική. Και εννοώ, με τρόπους που στην πραγματικότητα δεν το έχω ξαναδεί. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι βάζουν κυριολεκτικά φρένο στα πρότυπα DEI».
Ο Kevin Clayton, αντιπρόεδρος και επικεφαλής κοινωνικού αντίκτυπου και δικαιοσύνης στους Cleveland Cavaliers, παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του «επικεφαλής της διαφορετικότητας» (ή όπως αλλιώς αναφέρονται σχετικές DEI θέσεις στις εταιρείες) δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να δείξουν οι εταιρείες ότι νοιάζονται, μετά τη δολοφονία του George Floyd το 2020.
Το Axios σχολιάζει πως «ορισμένες επιχειρήσεις περικόπτουν τη χρηματοδότηση, περιορίζουν το προσωπικό DEI -και ακόμη σκέφτονται να αποσύρουν πόρους σε ομάδες εργαζομένων DEI».
«Οι φαινομενικά μικρές αλλαγές αρχίζουν να συνθέτουν κάτι μεγάλο: το τέλος μιας εποχής ορόσημο για τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο των ΗΠΑ και την έναρξη μιας νέας, αβέβαιης εποχής», αναφέρει στο Bloomberg η Subha Barry, πρώην επικεφαλής για τη διαφορετικότητα στη Merrill Lynch. «Έχουμε ξεπεράσει το αποκορύφωμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης