Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peter Schiff: Ξαφνικά οι αναλυτές «ξέχασαν» τα ρεκόρ του χρυσού – Το πολύτιμο μέταλλο δείχνει τί πάει στραβά

Peter Schiff: Ξαφνικά οι αναλυτές «ξέχασαν» τα ρεκόρ του χρυσού – Το πολύτιμο μέταλλο δείχνει τί πάει στραβά
Η άποψη του γνωστού Αμερικανού οικονομολόγου
Σχετικά Άρθρα
Το «ράλι» και τα απανωτά ρεκόρ των τελευταίων ημερών στον χρυσό, δεν έχουν καλυφθεί σχεδόν καθόλου από τα μεγάλα αμερικανικά οικονομικά κανάλια, σχολιάζει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Peter Schiff.
«30 δολάρια άνοδος το βράδυ της Κυριακής (σσ: εκτός συνεδρίασης) -είναι πολύ σπάνιο να δεις τέτοιου είδους κίνηση. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σπάνιο είναι ότι δεν υπήρχε καν στα νέα. Είναι σαν να μην συνέβη τίποτα. Πολύ σπάνια η παντελής έλλειψη προσοχής που είχε το ράλι χρυσού», σχολιάζει στο εβδομαδιαίο του βίντεο-επεισόδιο, εννοώντας πως η σιωπή των μέσων ενημέρωσης για τον χρυσό εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα στην Αμερική που επωφελούνται από την αδύναμη οικονομία και το δολάριο:
«Ένας άλλος λόγος που το CNBC και λοιποί οικονομικοί αναλυτές δεν θέλουν να μιλήσουν για χρυσό είναι λόγω του μηνύματος που στέλνει ο χρυσός. Ο χρυσός δεν είναι απλώς κάποιο εμπόρευμα. Είναι ένα εμπόρευμα, αλλά είναι ένα ειδικό εμπόρευμα. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερος λόγω των νομισματικών ιδιοτήτων και του νομισματικού ρόλου που παίζει.
Τι λέει ο χρυσός στους ανθρώπους, αν είναι αρκετά έξυπνοι για να ακούσουν;
Αυτό που ουρλιάζει ο χρυσός είναι ότι αυτό που σκέφτεται η Fed είναι λάθος, η μείωση των επιτοκίων,  είναι λάθος πολιτική».
Ο κ. Schiff συνεχίζει:
«Η Fed λέει ότι εξαρτώνται από δεδομένα. Λοιπόν, γιατί αγνοούν όλα αυτά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό; Ο Powell λέει συνέχεια, “ναι, είμαστε σίγουροι ότι πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στο 2%”. Τι του δίνει αυτή την αυτοπεποίθηση; Επειδή αύξησε τα επιτόκια έως και 5,25%; Μεγάλη υπόθεση! Αυτό δεν είναι υψηλό επιτόκιο, ειδικά όταν έχετε μεγάλο πρόβλημα πληθωρισμού».
«Είχαμε τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος ήταν ακριβός. Είχαμε τον πόλεμο κατά της φτώχειας, που ήταν επίσης ακριβός. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουμε χάσει και τους δύο αυτούς πολέμους. Μετά είχαμε και τον αγώνα για το διάστημα. Έτσι η κυβέρνηση απέκτησε αυτά τα μεγάλα ελλείμματα. Από πού βρήκε η κυβέρνηση όλα τα χρήματα για να πληρώσει για όλα αυτά τα πράγματα; Λοιπόν, το δανείστηκε, σωστά; Είχαν ελλείμματα και τύπωσαν πολλά χρήματα. Και έτσι φυσικά, η συνέπεια ήταν ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών».
Ο οικονομολόγος βλέπει την αποδυνάμωση του δολαρίου ως τον κύριο πρόσφατο μοχλό πίσω από την αύξηση στην τιμή του χρυσού. Εάν το δολάριο υποτιμηθεί έναντι άλλων ξένων νομισμάτων, ο χρυσός θα μπορούσε να απογειωθεί:
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε το δολάριο να σπάει έναντι άλλων νομισμάτων. Και όταν συμβεί αυτό, θα δείτε μια πολύ πιο θεαματική άνοδο στην τιμή του χρυσού. Αν σκεφτείτε τι έχει ήδη συμβεί, έχουμε δει αυτό το μεγάλο άλμα στις τιμές του χρυσού χωρίς αδύναμο δολάριο σε σχέση με άλλα νομίσματα»....
Προφανώς οι ξένες κεντρικές τράπεζες μπορούν να δουν τι δεν μπορεί να κάνει ο Jerome Powell και συσσωρεύουν χρυσό :
«Οι ξένες κεντρικές τράπεζες συνειδητοποιούν ότι δεν μας ενδιαφέρει ο πληθωρισμός. Διατηρούν όλα αυτά τα δολάρια και βλέπουν ότι πρόκειται να δημιουργήσουμε περισσότερα από αυτά. Θα μειώσουμε τα επιτόκια ενόψει των αυξανόμενων ενδείξεων ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ισχυρίζονται ότι θέλουν μείωση στο 2%. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι o πληθωρισμός οδεύει προς τα πάνω και η απάντησή τους είναι “θα μειώσουμε τα επιτόκια”».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης