Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σε επιβράδυνση η πράσινη μετάβαση – Θα προχωρήσει αν... υπάρξει συνέχεια στην πολιτική στήριξη

DBRS: Σε επιβράδυνση η πράσινη μετάβαση – Θα προχωρήσει αν... υπάρξει συνέχεια στην πολιτική στήριξη
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης παραδέχεται ότι η πράσινη μετάβαση δεν προχωρά όπως αναμενόταν, αλλά παραμένει αισιόδοξος
Σχετικά Άρθρα
Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια, εξαιτίας των περιορισμών της αλυσίδας εφοδιασμού και του αυξανόμενου κόστους ανάπτυξης έργων, σχολιάζει σε έκθεσή της η DBRS.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει την επιβράδυνση στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, ωστόσο παραμένει αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συνεχιστεί, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την πολιτική στήριξη.
«Αυτές οι προκλήσεις έχουν ενισχυθεί για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι ιδιαίτερα έντασης κεφαλαίου και περιλαμβάνει εξαιρετικά μεγάλα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης. Παρά αυτές τις πρόσφατες προκλήσεις, πιστεύουμε ότι η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μπροστά της μια μακρά πορεία ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλές μακροπρόθεσμες προκλήσεις που κινδυνεύουν να ανακόψουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ανάγκη για επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την κατασκευή γραμμών μεταφοράς, οι δυσκίνητες διαδικασίες έγκρισης (αδειοδότησης) έργων, η εξάρτηση από τη συνεχή πολιτική και οικονομική υποστήριξη και η βελτιστοποίηση διάφορων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση μπαταριών, για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του δικτύου.
Από πιστωτικής σκοπιάς, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δομημένα υποστηρίζονται συνήθως από διάφορες συμφωνίες έργων, συμπεριλαμβανομένων κατασκευαστικών συμβάσεων και μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs) που καθιστούν διαχειρίσιμο τον πιστωτικό κίνδυνο για αυτά τα έργα. Ο κατασκευαστικός κίνδυνος γενικά μετριάζεται με την κατανομή του στον εργολάβο κατασκευής μέσω μιας σύμβασης σταθερής τιμής, συγκεκριμένης ημερομηνίας μηχανικής, προμήθειας και κατασκευής (EPC) που προστατεύει το έργο από υπερβάσεις κόστους ή χρονοδιαγράμματος», σχολιάζει η DBRS, ενώ συνεχίζει:
«Η υποστήριξη για τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει ισχυρή, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την απαλλαγή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με βάση τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η πράσινη ενέργεια θα συνεχίσει να αυξάνεται σε παγκόσμια βάση, με την Κίνα να ηγείται.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-03_185322.png

Από τεχνολογική άποψη, η ηλιακή ενέργεια προβλέπεται να οδηγήσει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους εισροών (μονάδας) που αντισταθμίζει το υψηλότερο κόστος ανάπτυξης έργων και ενισχύεται από επιδοτήσεις μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ του 2022. Η χερσαία αιολική ενέργεια αναμένεται επίσης να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν και ο κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις εν μέσω περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξανόμενου κόστους ανάπτυξης του έργου.
Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία 15 χρόνια, ο κλάδος των ΑΠΕ έχει προχωρήσει πολύ και αποτελεί πλέον βασικό μέρος της ενεργειακής μετάβασης, που υποστηρίζεται από την υποστήριξη τις κυβερνήσεις, τη βελτίωση της τεχνολογίας, τη λειτουργική αποδοχή, την ανταγωνιστικότητα κόστους, τις σημαντικές επενδύσεις, την αυξανόμενη εταιρική υποστήριξη, και αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-03_185332.png

Παραμένουν οι προκλήσεις

Υπάρχει μια σειρά από μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η συντήρηση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι εξαιρετικά δαπανηρή, υπογραμμίζει η DBRS.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επενδύσεις περίπου 584 δισεκ. ευρώ στην επέκταση του δικτύου θα χρειαστούν για να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 42,5% έως το 2030.
Η διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.
Υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί και κανονιστικοί παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν την αδειοδότηση με αποτέλεσμα ακόμη πιο αυξημένο κόστος.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναλαμβάνουν δράση για να αμβλύνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεράκτιοι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας λόγω της σημασίας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την επίτευξη στόχων καθαρής ενέργειας».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-03_185351.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-03_185400.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-03_185407.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης