Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση - σοκ: Η Fitch παραδέχεται τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου κραχ - Θρυαλλίδα εξελίξεων τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ

Έκθεση - σοκ: Η Fitch παραδέχεται τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου κραχ - Θρυαλλίδα εξελίξεων τα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ
Πλέον «μιλά» ξεκάθαρα για παγκόσμιο ρίσκο ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εμπορικών ακινήτων (CRE) απειλεί με κατάρρευση το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings, κάνοντας παράλληλα λόγο για επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας όλων των σχετιζόμενων εταιρειών/κρατών το 2024 και το 2025.
«Οι πιστωτικές τάσεις στα δάνεια για εμπορικά ακίνητα (CRE) θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται μέχρι το 2025, γεγονός που θα επηρεάσει τους τίτλους που υποστηρίζονται από εμπορικά στεγαστικά δάνεια (CMBS), τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους εκδότες δημοσίου χρέους.
Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου ενέχουν τον υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο. Ασθενέστεροι εκδότες χρέους με υψηλότερες συγκεντρώσεις πιο επικίνδυνων δανείων θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υποβαθμίσεις», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του.
Η Fitch εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αγορά γραφείων.
Υπολογίζει το ποσοστό των αθετήσεων πληρωμών υποχρεώσεων, δηλαδή των χρεοκοπιών, στο 4,9% του συνόλου των CMBS που αξιολογεί, το 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο 2024, ενώ κρούει τν κώδωνα του κινδύνου κυρίως για την αμερικανική αγορά.
«Η επιδείνωση της αποτίμησης των CRE οφείλεται σε μεγάλα ακίνητα μητροπολιτικών γραφείων των ΗΠΑ και της EMEA, με εξασθένηση που αναμένεται επίσης σε κλάδους ξενοδοχείων, πολυκατοικιών και βιομηχανίας στις ΗΠΑ. Τα ακίνητα γραφείων, ιδιαίτερα σε μεγάλες παγκόσμιες μητροπολιτικές αγορές, έχουν χάσει σημαντική αξία από τα υψηλά επίπεδα του 2022. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί εν μέσω μετατόπισης των μοτίβων εργασίας και μεταπτόπισης σε ενεργειακά αποδοτικούς χώρους.
Χαμηλότερης ποιότητας και παλαιότερα ακίνητα γραφείων vintage διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτή τη μειωμένη ζήτηση και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μεγάλες μειώσεις της αξίας των ακινήτων και ακόμη και απαξίωση. Αυτό είναι ήδη εμφανές σε ορισμένες αγορές γραφείων υψηλού προφίλ των ΗΠΑ και, όλο και περισσότερο, σε ευρωπαϊκές πόλεις με αυξανόμενες κενές θέσεις».
Τέλος, η Fitch υπογραμμίζει ότι οι μικρές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις CRE από τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκ. δολαρίων: «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπίες μικρών τραπεζών».Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-02_214453.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης