Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed είναι πολιτικό όργανο - Είστε έτοιμοι για ακόμη ένα κύμα πληθωρισμού;

Phoenix Capital: Η Fed είναι πολιτικό όργανο - Είστε έτοιμοι για ακόμη ένα κύμα πληθωρισμού;
Η «bear» των αγορών προειδοποιεί (ξανά)
Σχετικά Άρθρα
Τα λάθη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που αποτελεί ένα πολιτικό όργανο των Δημοκρατικών του Biden, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη διάβρωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, προειδοποιεί σε σημείωμά της η Phoenix Capital.
Όπως σχολιάζει:

1) Η Fed υπό την ηγεσία του Bernanke ξεκίνησε την ποσοτική χαλάρωση 3 μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Εκείνη την εποχή, η οικονομία αναπτυσσόταν, η ανεργία έπεφτε και δεν υπήρχαν σημάδια συστημικής πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επομένως, αυτή ήταν μια σαφής παρέμβαση για να βοηθήσει την επανεκλογή της κυβέρνησης Obama το 2012.

2) Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο μηδέν για επτά από τα οκτώ χρόνια που ο πρόεδρος Obama ήταν στην εξουσία. Μόλις έφτασε τελικά να αυξήσει τα επιτόκια, ξεκίνησε ένα από τα πιο αδύναμα προγράμματα νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία, ανεβάζοντάς τα μόνο μία φορά το 2015 και μία το 2016.

3) Ο Donald Trump κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016 σε μια μεγάλη ανατροπή για το πολιτικό κατεστημένο. Σε εκείνο το σημείο, η Fed άρχισε ξαφνικά να αυξάνει τα επιτόκια τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο ενώ ταυτόχρονα αποστραγγίζει 500 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

4) Σήμερα, η Fed στηρίζει ενεργά τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω πολλαπλών πιστωτικών διευκολύνσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ρευστότητα για να βοηθήσει την κυβέρνηση Biden στην επανεκλογής της. Η Fed υπόσχεται επίσης να μειώσει τα επιτόκια παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πέσει στον στόχο του 2%.

Μακάρι αυτό να ήταν το τέλος αυτής της ανησυχητικής πολιτικής, αλλά δεν είναι: η Fed αφήνει επίσης την αγορά κατοικιών να "ξαναφουσκώσει".
Ο λόγος; Το μαντέψατε, τα ακίνητα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία στις ΗΠΑ και η αύξηση των τιμών κατοικιών κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους είναι πιθανό να επηρεάσει τους ψηφοφόρους.
Ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller, αυξήθηκε κατά 6% τον Ιανουάριο -από +5,6% τον Δεκέμβριο του 2023.
Όπως σημειώνει η HousingWire, αυτό αντιπροσωπεύει τον έβδομο συνεχόμενο μήνα ετήσιας αύξησης των τιμών. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2022.
Παρεμπιπτόντως, ο πληθωρισμός ήταν γύρω στο 6% εκείνη την εποχή!


Έτσι, έχουμε και τα ακίνητα και οι μετοχές να ανεβαίνουν ξανά, χάρη στην ευγενική προσφορά της Fed που παίζει πολιτικά παιχνίδια. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι φανταστικό για τους Αμερικανούς, οι οποίοι θα δουν τον πλούτο τους να αυξάνεται.
Τα κακά νέα είναι ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα...
Και οι πολιτικές γελοιότητες της Fed εξαπολύουν ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού», καταλήγει η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης