Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Εκτός επιτήρησης για υποβάθμιση το Ισραήλ – Στο Α+ παραμένει η αξιολόγηση

Fitch: Εκτός επιτήρησης για υποβάθμιση το Ισραήλ – Στο Α+ παραμένει η αξιολόγηση
Η Fitch προβλέπει το χρέος προς το ΑΕΠ να αυξηθεί στο 65,7% το 2024
Σχετικά Άρθρα
Εκτός επιτήρησης για υποβάθμιση (RWN) εντός τριών μηνών, έθεσε τις αξιολογήσεις του Ισραήλ η Fitch Ratings, διατηρώντας σε Α+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Έτσι, οι προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) επανέρχονται από RWN σε αρνητικές, καθώς παρήλθε το διάστημα των τριών μηνών.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα παραμένουν αυξημένοι.
Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον συνδυασμό αβεβαιοτήτων γύρω από τη δημοσιονομική τροχιά και τη διάρκεια και την ένταση του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου περιφερειακής κλιμάκωσης. «Αναμένουμε βραχυπρόθεσμη άνοδο του χρέους/ΑΕΠ και επίμονα υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο της σπασμωδικής εσωτερικής πολιτικής και των αβέβαιων μακροοικονομικών προοπτικών, που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του Ισραήλ να μειώσει το χρέος στο μέλλον», σχολιάζει η Fitch, ενώ προσθέτει:
«Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στη Γάζα διατηρούν τον κίνδυνο διεύρυνσης της σύγκρουσης σε υψηλό επίπεδο. Ο ισραηλινός στρατός και η Hezbollah έχουν ανταλλάξει πυρά επανειλημμένα και καμία πλευρά δεν επέλεξε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ενώ η κλιμάκωση παραμένει πιθανή. Η διεύρυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να περιλαμβάνει άλλες περιφερειακές μαχητικές ομάδες και το Ιράν.
Ο πόλεμος και οι συναφείς οικονομικές αναταραχές συνέβαλαν σε μείωση των εσόδων κατά 6,6% το 2023. (…) Προβλέπουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 6,8% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Το 2025, προβλέπουμε έλλειμμα 3,9%. (...)
Η Fitch προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 65,7% το 2024 και στο 67% το 2025, κάτω από το επίπεδο του 2021 του 68%. (...)
Η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,8% το 2023 και εκτιμούμε ότι θα ήταν πάνω από 1,5% υψηλότερη χωρίς τον πόλεμο. Προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2024 και 4,1% το 2025».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης