Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Dalio της Bridgewater εξηγεί γιατί συνεχίζει να επενδύει στην Κίνα: Η ώρα για επενδύσεις είναι όταν η αγορά είναι φθηνή

O Dalio της Bridgewater εξηγεί γιατί συνεχίζει να επενδύει στην Κίνα: Η ώρα για επενδύσεις είναι όταν η αγορά είναι φθηνή
Ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει μια σειρά από αντίξοες συνθήκες, ο Dalio δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καλές επενδύσεις που μπορούν να γίνουν τόσο σε ανοδικές όσο και σε καθοδικές αγορές
Σχετικά Άρθρα
Τις συνεχείς επενδύσεις του στην Κίνα -μια αγορά που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την «κατανόηση του κόσμου» και για τη «διαφοροποίηση»- εξηγεί ο Ray Dalio, επικεφαλής επενδύσεων της Bridgewater Associates.
Η πρόσφατη ανάρτησή του στο LinkedIn ακολουθεί ένα δοκίμιο 4.000 λέξεων που μοιράστηκε την περασμένη εβδομάδα, το οποίο συζητούσε την πιθανότητα μιας «καταιγίδας 100 ετών» στην Κίνα και προειδοποιούσε για μια «χαμένη δεκαετία» εάν το Πεκίνο επαναλάβει τα λάθη της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια, ο Dalio υπερασπίστηκε την απόφασή του να μην εγκαταλείψει την κινεζική αγορά «όταν τα πράγματα δυσκολέψουν», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ούτε «φίλος στα εύκολα» ούτε «επενδυτής για τα εύκολα».
«Η επένδυση στην Κίνα ήταν μια επιτυχία για μένα με όλους τους τρόπους που ήλπιζα να είναι επιτυχής, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης στους επενδυτές πώς μπορούν να τα πάνε καλά τόσο σε bear όσο και σε bull markets», επισημαίνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου hedge fund. «Δεν υπάρχει κακή αγορά, υπάρχει μόνο κακή λήψη αποφάσεων. Θεωρώ ότι οι αγορές στην Κίνα είναι καλές για το δικό μου είδος λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αντίξοοι άνεμοι στην Κίνα

Στην ανάρτησή του την περασμένη εβδομάδα, ο Dalio απαρίθμησε τις συμπιεσμένες τιμές, το χάσμα πλούτου, την κλιματική αλλαγή και τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ ως σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία της Κίνας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ αναμένουν ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί φέτος εν μέσω της μειωμένης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των υψηλών επιπέδων χρέους και του προβληματικού τομέα των ακινήτων. Η χώρα αγωνίζεται με τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 8% πέρυσι.
Τα προβλήματα της Κίνας, ωστόσο, είναι «διαχειρίσιμα από τους Κινέζους ηγέτες, αν κάνουν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Dalio, προσθέτοντας ότι έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα ξεκινήσει ποσοτική χαλάρωση μαζί με αναδιάρθρωση του χρέους σύντομα.
«Η ώρα για επενδύσεις είναι όταν όλοι μισούν την αγορά και είναι φθηνή... ειδικά όταν φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η οικονομική ηγεσία πρόκειται να κάνει κάτι», δήλωσε ο Dalio.
«Όπως όλες οι χώρες σε όλη την ιστορία, μπορούν να αναδιαρθρώσουν την οικονομία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να είναι παραγωγική. Μπορούν επίσης να διαχειριστούν πώς να αντιμετωπίσουν καλά τις πολιτικές, γεωπολιτικές, φυσικές και τεχνολογικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο Dalio αναγνώρισε ότι ορισμένοι επενδυτές αποφεύγουν την Κίνα λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων, του καθεστώτος της ως «κομμουνιστικής δικτατορίας», της αντιπαλότητας με τις ΗΠΑ και της πιθανότητας μιας βαθύτερης σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο Dalio, καμία από τις προκλήσεις δεν αντισταθμίζει τους λόγους για επενδύσεις στην Κίνα. «Για τους λόγους αυτούς, για μένα το βασικό ερώτημα δεν είναι τόσο το αν πρέπει ή όχι να επενδύσω στην Κίνα όσο το πόσο πρέπει να επενδύσω», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης