Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed έχει καταντήσει ένα πολιτικό όργανο με κλίση... προς τα αριστερά

Phoenix Capital: Η Fed έχει καταντήσει ένα πολιτικό όργανο με κλίση... προς τα αριστερά
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξανά στο στόχαστρο της Phoenix Capital
Σχετικά Άρθρα
Ως ένα πολιτικό όργανο για τους Δημοκρατικούς, χαρακτηρίζει εκ νέου την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) η Phoenix Capital, καθώς έχει ουκ ολίγες φορές υποστηρίξει ότι η Fed προσπαθεί να «σπρώξει» με τον τρόπο της, την επανεκλογή του Joe Biden.
Σε σύντομο σημείωμά της, επισημαίνει:

1) Η Fed υπό την ηγεσία του Bernanke ξεκίνησε το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Εκείνη την εποχή, η οικονομία αναπτυσσόταν, η ανεργία έπεφτε και δεν υπήρχαν σημάδια συστημικής πίεσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επομένως, αυτή ήταν μια σαφής παρέμβαση για να βοηθήσει την επανεκλογή της κυβέρνησης Obama το 2012.

2) Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο μηδέν για επτά από τα οκτώ χρόνια που ο πρόεδρος Obama ήταν στην εξουσία. Μόλις άρχισε τελικά να αυξάνει τα επιτόκια, συμμετείχε σε ένα από τα πιο αδύναμα προγράμματα σύσφιξης στην ιστορία, αυξάνοντάς τα μόνο μία φορά το 2015 και μια φορά το 2016.

3) Ο Donald Trump κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016 σε μια μεγάλη ανατροπή για το πολιτικό κατεστημένο. Σε εκείνο το σημείο, η Fed άρχισε ξαφνικά να αυξάνει τα επιτόκια τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα αποστράγγιξε 500 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Είναι πιθανό τα παραπάνω στοιχεία να είναι όλα σύμπτωση.
Τι κάνει λοιπόν η Fed τώρα;
Προσπαθεί να βοηθήσει τον πρόεδρο Biden να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, συνδυάζοντας τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθαρή οικονομική θέση των Αμερικανών (μετοχές και κατοικίες).
Η Fed υποτίθεται ότι θα αποστράγγιζε ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης (QT).
Ωστόσο, η Fed παρέχει επίσης στις τράπεζες ρευστότητα 155 δισεκ. δολαρίων μέσω των πιστωτικών διευκολύνσεων μίας ημέρας. Είναι περισσότερη ρευστότητα από αυτή που παρείχε η Fed μέσω αυτής της διευκόλυνσης τον Μάρτιο του 2009 αμέσως μετά τη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων 80 ετών!
Σαν να μην είναι αρκετά τρομακτικό αυτό, η Fed παρέχει επίσης σχεδόν 500 δισεκ. δολάρια σε ρευστότητα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Συμφωνίες Αντίστροφης Επαναγοράς.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το χρηματιστήριο βρίσκεται υψηλότερα. Η Fed παρέχει επείγουσα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια περίοδο που η οικονομία αναπτύσσεται!

Με τους απλούστερους όρους, η Fed ανεβάζει τις μετοχές για να ενισχύσει την επανεκλογή της κυβέρνησης Biden το 2024», καταλήγει η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης