Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Παραμένει στο AA+ η αξιολόγηση των ΗΠΑ, σταθερό το outlook

tags :
S&P: Παραμένει στο AA+ η αξιολόγηση των ΗΠΑ, σταθερό το outlook
Δεν επαναφέρει σε ΑΑΑ την αξιολόγηση των ΗΠΑ η S&P
Σε ΑΑ+ επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ήταν ο πρώτος που υποβάθμισε (από ΑΑΑ) τις ΗΠΑ το 2011, για να ακολουθήσουν 12 χρόνια μετά οι Fitch και Moody's.
Η S&P αναφέρει πως το σταθερό outlook αντικατοπτρίζει τους θεσμικούς ελέγχους των ΗΠΑ, το ισχυρό κράτος δικαίου και την ελεύθερη ροή πληροφοριών που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των οικονομικών πολιτικών. Η ανθεκτικότητα των αμερικανικών τραπεζών, η οικονομία τους και το μέγεθος και το βάθος της χρηματοπιστωτικής αγοράς συντηρούν την κατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και υποστηρίζουν την ευελιξία της πολιτικής.
Οι συγκριτικά αδύναμοι δημοσιονομικοί δείκτες που συνεχίζουν να περιορίζουν την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους αντιστάθμισαν αυτές τις δυνάμεις.
Η συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την ενίσχυση του δημοσιονομικού προφίλ των ΗΠΑ -συγκεκριμένα για τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών δυσκαμψιών- παραμένει άπιαστο όνειρο. «Αναμένουμε ότι οι διακομματικές διαπραγματεύσεις για επίμαχα ζητήματα, όπως το ανώτατο όριο χρέους -το οποίο έχει αυξηθεί ή ανασταλεί σχεδόν 90 φορές από το 1960- θα συνεχίσουν να επιλύονται όταν χρειαστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει να μην γίνει αυτό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία», σχολιάζει η S&Ρ.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στις ΗΠΑ υποστηρίζονται από τον πλούτο, την ανθεκτικότητα και την ποικιλομορφία της οικονομίας τους, τα θεσμικά του πλεονεκτήματα, την εκτεταμένη ευελιξία της οικονομικής πολιτικής και τη μοναδική τους θέση ως εκδότη του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο -περίπου το 60% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως. Η θεσμική ισχύς και η αξιοπιστία της Federal Reserve παρέχουν στις ΗΠΑ σημαντική ευελιξία στη νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα βοήθησε στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών ξανά και ξανά. «Αναμένουμε από τη Fed να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μείωσης του εγχώριου πληθωρισμού και την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της χρηματοπιστωτικής αγοράς».
Οι αξιολογήσεις περιορίζονται από δημοσιονομικές αδυναμίες, συγκεκριμένα το υψηλό δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Ωστόσο, τα κυβερνητικά όργανα και η πολιτική ηγεσία της χώρας έχουν δείξει κάποια ικανότητα να λαμβάνουν έγκαιρα και ισχυρά μέτρα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, όπως συνέβη στην πρόσφατη πανδημία και το 2008. Η ικανότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές προκλήσεις εν μέσω έντονου κομματισμού έχει δείξει ότι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες ενσωματωμένα στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν γενικά αποτελεσματικά στη διατήρηση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης για την αμερικανική οικονομία:
3_33.png
1_59.png

2_51.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης