Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒlackRock: Προ των πυλών μεγάλη παγκόσμια κρίση – Το πρώτο αίμα οι συνταξιούχοι, απαρχαιωμένο το ασφαλιστικό σύστημα

ΒlackRock: Προ των πυλών μεγάλη παγκόσμια κρίση – Το πρώτο αίμα οι συνταξιούχοι, απαρχαιωμένο το ασφαλιστικό σύστημα
Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 10 τρισ. δολ.
Σχετικά Άρθρα
Για παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση που θα ταλανίσει οικονομίες και αγορές προειδοποίησε ο πρόεδρος της BlackRock, Larry Fink.
Όπως είπε, οι κεφαλαιαγορές μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση μιας κυοφορούμενης παγκόσμιας κρίσης που σχετίζεται με την ικανότητα των Αμερικανών και των αμερικανικών ασφαλιστικών ταμείων να αντέξουν οικονομικά, δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής των πολιτών επιμηκύνεται και η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να προσφέρει ένα βασικό δίχτυ ασφαλείας.
Ειδικότερα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Fink χαρακτήρισε τη φθίνουσα ικανότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων στις ΗΠΑ μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Όπως σημείωσε όμως, η πρόσβαση σε επενδύσεις μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Απαρχαιωμένο σύστημα

Ο Fink εξήγησε ότι το πρόγραμμα Κοινωνικής Ασφάλισης στις ΗΠΑ (η ιδέα προέρχεται από τη Γερμανία πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο) και τα άλλα προγράμματα «ασφάλισης γήρατος» του 20ού αιώνα λειτουργούσαν καλά όταν τα δημογραφικά στοιχεία ήταν διαφορετικά.
Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που εργάζονταν και πλήρωναν εισφορές στις ΗΠΑ δεν έζησαν ποτέ για να συνταξιοδοτηθούν και να αποζημιωθούν από το σύστημα.
Σήμερα, όμως, αυτά τα δημογραφικά στοιχεία αλλάζουν.
Θα πρέπει να θέλουμε περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον τεράστιο αντίκτυπο στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Σήμερα στην Αμερική, το μήνυμα της κυβέρνησης και οι εταιρείες στους εργαζόμενούς τους είναι ουσιαστικά: “Είστε μόνοι σας”.
Κανείς δεν πρέπει να εργάζεται περισσότερο από όσο θέλει.
Αλλά νομίζω ότι είναι λίγο τρελό το γεγονός ότι η βασική μας ιδέα για τη σωστή ηλικία συνταξιοδότησης –65 ετών– προέρχεται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα, αυτά τα δημογραφικά στοιχεία έχουν αλλάξει.
Η παχυσαρκία, για παράδειγμα σημείωσε, μπορεί να αφαιρέσει περισσότερα από 10 χρόνια από το προσδόκιμο ζωής κάποιου, γι' αυτό ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι νέα φαρμακευτικά προϊόντα όπως το Ozempic και το Wegovy μπορεί να είναι φάρμακα που παρατείνουν τη ζωή, όχι μόνο φάρμακα για την απώλεια βάρους.
Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η σεμαγλουτίδη, η γενική ονομασία για το Ozempic, μπορεί να δώσει σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο δύο επιπλέον χρόνια ζωής όπου δεν υποφέρουν από μια σοβαρή πάθηση όπως καρδιακή προσβολή.
Αυτά τα φάρμακα είναι καινοτόμες ανακαλύψεις. Αλλά υπογραμμίζουν μια απογοητευτική ειρωνεία: Ως κοινωνία, σπαταλάμε μια τεράστια ποσότητα ενέργειας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Αλλά ούτε ένα κλάσμα αυτής της προσπάθειας δεν δαπανάται για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά αυτά τα παραπάνω χρόνια» έγραψε ο Fink.

«Εργαστήρια συνταξιοδότησης»

«Προτού η γενιά μου εξαφανιστεί πλήρως από τις θέσεις της εταιρικής και πολιτικής ηγεσίας, έχουμε την υποχρέωση να το αλλάξουμε αυτό».
Στη συνέχεια, ο Larry Fink έκανε μνεία σε έρευνα του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ που διαπιστώνει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί μεταξύ 55 και 65 δεν έχουν αποταμιεύσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης.
Επίσης, όπως επεσήμανε ο ηγέτης της επενδυτικής εταιρείας, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται με μερική απασχόληση ή σε θέσεις που δεν προσφέρουν σαφή προγράμματα συνταξιοδοτικών εισφορών.
Όπως πάνε λοιπόν τα πράγματα, μέχρι το 2034 το αμερικανικό κοινωνικής ασφάλισης δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει.
Συνεπώς, κατά 71χρονο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund του κόσμου, το αμερικανικό συνταξιοδοτικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρα βαθιά κρίση – και εναπόκειται στους ηγέτες της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων να αρχίσουν να προσπαθούν να το διορθώσουν αμέσως.
«Ένας ομοσπονδιακός νόμος που θα απαιτεί από εργοδότες να εγγράφουν αυτόματα νέους εργαζομένους θα μπορούσε να παράσχει μια ελπίδα.
Εκατοντάδες εταιρείες έχουν ήδη κάνει αυτό το βήμα» σημείωσε ο Fink, προσθέτοντας: «Αλλά οι εταιρείες έχουν καθήκον να παρέχουν οφέλη, όπως αντιστοίχιση κεφαλαίων ή οικονομική εκπαίδευση στους εργαζόμενους».
Ο Fink είπε ότι, πέρα από τις ΗΠΑ, περισσότερα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν τη δημιουργία συγκεκριμένων προγραμμάτων και να λειτουργήσουν ως «εργαστήρια συνταξιοδότησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης