Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Ανίατος καρκίνος» ο επίμονος πληθωρισμός – Δεν οφείλεται στην «απληστία» αλλά στις δημόσιες δαπάνες και το τύπωμα χρήματος

«Ανίατος καρκίνος» ο επίμονος πληθωρισμός – Δεν οφείλεται στην «απληστία» αλλά στις δημόσιες δαπάνες και το τύπωμα χρήματος
Γιατί είναι χαμένη η μάχη της Fed για τον στόχο του 2%, η αποτυχημένη νομισματική πολιτική
Σε αδιέξοδο προ της πλήρους αποτυχίας της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, επισήμως πλέον ο Λευκός Οίκος ρίχνει «λευκή πετσέτα» και παραδέχεται ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει χαθεί – γεγονός που σχεδόν αποκλείει την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όπως αποδείχτηκε από το γεγονός ότι η Federal Reserve παρά τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις λόγω του εκλογικού κύκλου διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας για τον πληθωρισμό, η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. 
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού (BLS), ο πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 3,2 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, χωρίς εποχική προσαρμογή. Αυτός είναι ο 36ος συνεχόμενος μήνας όπου ο πληθωρισμός καταγράφεται πολύ πάνω από τον στόχο του πληθωρισμού 2% της Fed.
Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση επιταχύνθηκε, επίσης, με τον ΔΤΚ να αυξάνεται κατά 0,4% από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, μετά από εποχική προσαρμογή.
Η ανάπτυξη σε μηνιαία βάση ήταν 0,3% από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών, της ηλεκτρικής ενέργειας και της στέγης.
Για παράδειγμα, οι τιμές για το «φαγητό εκτός οικίας» αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,9% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, αλλά η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 3,6%.
Οι τιμές για «υπηρεσίες χωρίς το κόστος ενέργειας» αυξήθηκαν 5,2%, σε ετήσια βάση, ενώ οι δαπάνες για ενοίκιο αυξήθηκαν 5,7% κατά την περίοδο.
Πέραν από τις κυμαινόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διαπιστώνουμε ότι ο πληθωρισμός των τιμών παραμένει πεισματικά υψηλός.
Η λεγόμενη αύξηση του βασικού ΔΤΚ παραμένει κοντά στο 4% —διπλάσιος του «στόχου 2%»—διατηρώντας την αύξηση του πληθωρισμού κοντά στα υψηλά τριάντα ετών.
Με άλλα λόγια, ο βασικός ΔΤΚ απέχει πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως επαγγέλλεται το κυρίαρχο αφήγημα.
Επιπλέον, η αύξηση από μήνα σε μήνα έφτασε το 0,4%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2023.

Ο Biden κατηγορεί την… εταιρική απληστία

Τους τελευταίους μήνες, υποστηρικτές του σημερινού status quo έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο πληθωρισμός «πέφτει» ή αλλιώς αποκλιμακώνεται γρήγορα.
Ο νομπελίστας Paul Krugman ήταν ένας από τους πλέον φανατικούς υποστηρικτές του Λευκού Οίκου και οπαδός ενός αποτυχημένου κεϋνσιανισμού που ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού των τιμών έχει ... «επιλυθεί» και ότι καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών.
Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ωστόσο, αποδείχθηκαν αναιρετικά γι αυτό το αφήγημα, επειδή γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι ο πληθωρισμός των τιμών στην πραγματικότητα δεν εξαφανίζεται.
Αντίθετα, οι αριθμοί από μήνα σε μήνα υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός των τιμών αυξάνεται.
Επιπλέον, ο σωρευτικός πληθωρισμός τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τεράστιος.
Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 19,9 % από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Με άλλα λόγια, υποθέτοντας ότι ο ΔΤΚ υπολογίζεται χωρίς αλχημείες… —και καταγράφει την πραγματική έκταση της ανόδου των τιμών— το δολάριο έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του σε μόλις τέσσερις χρόνια.
Αυτό ήταν καταστροφικό για πολλούς αποταμιευτές και για όσους έχουν σταθερό εισόδημα.
Η απάντηση της κυβέρνησης Biden και του οικονομικού επιτελείου σε αυτό το αναντίρρητο  γεγονός ήταν προβλέψιμη, καθώς ο Πρόεδρος κατηγόρησε την «εταιρική απληστία», όταν οι πραγματικές αιτίες είναι οι υπερβολικές δημόσιες δαπάνες που εκτινάσσουν το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας που αύξησαν τεχνητά την προσφορά χρήματος με φθηνό χρήμα.
Ο Biden κατηγόρησε επανειλημμένα τον ιδιωτικό τομέα για αδικαιολόγητες ... «αυξήσεις τιμών» και τη μείωση του μεγέθους ενός προϊόντος ενώ η τιμή του παραμένει η ίδια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-23_152107.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-23_152146.png
Η ταχέως αυξανόμενη προσφορά χρήματος


Μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα των πραγματικών αιτιών του πληθωρισμού των τιμών μόνο αν κοιτάξουμε κάπου αλλού εκτός από τον ιδιωτικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού των τιμών που αναγκαζόμαστε τώρα να υπομείνουμε είναι το αποτέλεσμα των άνευ προηγουμένου αυξήσεων της προσφοράς χρήματος που σημειώθηκαν από τότε που ξεκίνησαν τα αναγκαστικά lockdown από την κυβέρνηση την άνοιξη του 2020.
Αντιμέτωποι με μία αναγκαστικά «κλειστή» οικονομία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάλεσε την κεντρική τράπεζα, την Federal Reserve, να τυπώσει τεράστια νέα ποσά δολαρίων για διανομή στα εκατομμύρια των Αμερικανών των οποίων οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα καταστράφηκαν από τα κυβερνητικά lockdown.
Αυτές ήταν ουσιαστικά δωροδοκίες που είχαν σχεδιαστεί για.... να πληρώνουν Αμερικανούς για να κάθονται σπίτι τους και να ξοδεύουν τα τυπωμένα χρήματά τους.
Αυτό δημιούργησε μια άμεση πληθωριστική έκρηξη μέχρι τα μέσα του 2020.
Είναι εύκολο να κατανοήσουμε τους λόγους.
Η προσφορά χρήματος αυξήθηκε κατά 40% μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, κατά 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η προσφορά χρήματος έχει συρρικνωθεί κάπως από τις αρχές του 2022, αλλά καθαρά, η προσφορά χρήματος έχει αυξηθεί κατά 4,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Φεβρουάριο του 2020.
Πρόκειται για αύξηση 32%.
Με τρέχουσα συνολική προσφορά χρήματος περίπου 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό σημαίνει επίσης ότι το 25 % όλων των δολαρίων που υπήρξαν ποτέ δημιουργήθηκαν μετά το 2020.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η πηγή του κακού όσον αφορά τον πληθωρισμό δεν είναι η εταιρική απληστία αλλά η κυβερνητική επεκτατική  δημοσιονομική πολιτική και η Federal Reserve.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-23_151759.png
Από την πανδημία

Με άλλα λόγια, ο νομισματικός πληθωρισμός που τροφοδοτήθηκε από τα οικονομικά μέτρα για τον Covid δημιούργησε το σημερινό συνεχιζόμενο σπειράλ ανόδου τιμών-πληθωρισμού.
Οι οικονομολόγοι του... καθεστώτος έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να συσκοτίσουν την παραπάνω πραγματικότητα με.. ισχυρισμούς για «πτώση του πληθωρισμού», αλλά οι καταναλωτές μπορούν να δουν ότι τα παντοπωλεία, τα καύσιμα κατοικιών και οι υπηρεσίες είναι όλα σημαντικά πιο ακριβά από ό,τι πριν από λίγα χρόνια.
Μερικοί οικονομολόγοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση επειδή υπήρξε επίσης πληθωρισμός τιμών στους μισθούς.
Δυστυχώς για τους κανονικούς ανθρώπους, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022 και του 2023 και συνεχίζουν να παρουσιάζουν μόνο πολύ αναιμική ανάπτυξη.

Ο φαύλος κύκλος μιας λανθασμένης νομισματικής πολιτικής θα κορυφωθεί εξαλισσόμενος σε μια μείζοντα οικονομική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης