Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς νέο ρεκόρ το ουράνιο λόγω γεωπολιτικού ρίσκου και κλιματικής κρίσης – Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Προς νέο ρεκόρ το ουράνιο λόγω γεωπολιτικού ρίσκου και κλιματικής κρίσης – Τι αναφέρουν οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Cantor Fitzgerald, Mike Kozak, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι τιμές του ουρανίου έχουν σταθεροποιηθεί και βαίνουν αυξανόμενες
Παρότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές του ουρανίου είχαν ελαφρώς υποχωρήσει, φαίνεται, πλέον, βαδίζουμε σε αυτό το οποίο το Bloomberg εσχάτως χαρακτήρισε πυρηνικό μέλλον.
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο έχει πέσει στα 88,50 δολάρια ανά λίβρα, μειούμενη από την κορυφή που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, οπότε κατέγραψε υψηλό 16ετίας, αλλά παραμένει σημαντικά πάνω από τη μέση τιμή των 66,60 δολαρίων, η οποία καταγράφηκε πέρυσι.
Ο Jonathan Hinze, πρόεδρος της UxC, εταιρείας έρευνας πυρηνικής βιομηχανίας, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Φτάσαμε στον πάτο… Τα θεμελιώδη μεγέθη εξακολουθούν να είναι ισχυρά, με αυξημένη ζήτηση και προσφορά».
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Cantor Fitzgerald, Mike Kozak, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι τιμές του ουρανίου έχουν σταθεροποιηθεί και βαίνουν αυξανόμενες.
Ο Kozak προβλέπει αναζωπύρωση των θεμελιωδών αγοραστών, η οποία αναμένεται να ωθήσει τις τιμές για άλλη μια φορά ανοδικά.
Οι αισιόδοξοι επενδυτές επικεντρώνονται στο μέλλον του ουρανίου, λόγω της αυξανόμενης έλλειψης προσφοράς και της υψηλότερης ζήτησης, καθώς τα κράτη βλέπουν ως λύση για την κλιματική αλλαγή την πυρηνική ενέργεια.
ura.jpg
Αυτό το ενδιαφέρον τονίζεται από την καναδική Cameco και την Kazatomprom του Καζακστάν, τους κορυφαίους παραγωγούς ουρανίους στον κόσμο (από αυτούς προκύπτει το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου).
Η Kazatomprom προβλέπει σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού, που θα κλιμακωθεί από 21 εκατομμύρια λίρες το 2030 σε 147 εκατομμύρια λίρες μέχρι το 2040.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης των ΗΠΑ για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου, που είναι απαραίτητες για την πυρηνική ενέργεια και τα πυρηνικά όπλα, προσθέτουν… πολυπλοκότητα στο σενάριο εφοδιασμού, αναφέρει η Kazatomprom.
Ωστόσο, πιθανή αναζωπύρωση των αδρανών εργασιών εξόρυξης λόγω αύξησης στις τιμές του ουρανίου εγκυμονεί τον κίνδυνο να επιβραδύνει το ράλι της αγοράς, θυμίζοντας τον πρόσφατο κύκλο έκρηξης στα μέταλλα μπαταριών.
«Έχουμε μια σειρά από γεωπολιτικούς παράγοντες που ασκούν, πραγματικά, σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά των αγοραστών, παρόλο που ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Οι αγοραστές πρέπει να κοιτάξουν την αγορά μακροπρόθεσμα για να δουν ότι βαδίζει σταθερά προς τα πάνω», κατέληξε η Treva Klingbiel, πρόεδρος του TradeTech.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης