Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ισπανίας, στο Α- η αξιολόγηση

Scope: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Ισπανίας, στο Α- η αξιολόγηση
Σταθερά ανοδικά η ισπανική οικονομία
Σε αναβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) -από σταθερές σε θετικές- της Ισπανίας προχώρησε η Scope Ratings, διατηρώντας στο Α- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την ενισχυμένη οικονομική ανθεκτικότητα παρά τις δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες, δεδομένων των πρόσφατων ισχυρών επιδόσεων της Ισπανίας και της θετικής δυναμικής της αγοράς εργασίας, υποστηριζόμενη από προηγούμενη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η εκτέλεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου «Next Generation» και οι αυξημένες επενδυτικές δαπάνες συμβάλλουν σε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ. Οι θεμελιώδεις βελτιώσεις στην εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας και η διαρκής απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.
Η ενίσχυση των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών υποστηρίζεται από τη διαρκή αύξηση των εσόδων από τις αυξημένες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τη συγκράτηση των δαπανών, που αντικατοπτρίζονται σε βελτιώσεις στο πρωτογενές ισοζύγιο.
Το 2023, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ισπανίας εκτιμάται ότι ανήλθε σε 2,5%, σημαντικά ξεπερνώντας την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ -περίπου 0,5%. Η σταθερή αύξηση των υψηλών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης της Ισπανίας υπογραμμίζει τις θετικές τάσεις στην απασχόληση.
Η Scope προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας θα φτάσει το 1,9% το 2024 παρά τα υψηλά επιτόκια και την υποτονική εξωτερική ζήτηση από τη ζώνη του ευρώ. Η εκτέλεση των κονδυλίων του Next Generation έχει αποκτήσει δυναμική, υποστηρίζοντας την ιδιωτική κατανάλωση. Με έναν ανθεκτικό τραπεζικό τομέα, υψηλότερες επενδύσεις, δαπάνες των νοικοκυριών που υποστηρίζονται από τη μείωση των ποσοστών αποταμίευσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των πραγματικών μισθών, η Scope αναμένει ανάπτυξη στο 2,1% το 2025. Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, με προβλεπόμενα ποσοστά 3% το 2024 και 2,3% το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης