Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του Ην. Βασιλείου, στο ΑΑ- η αξιολόγηση

Fitch: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook του Ην. Βασιλείου, στο ΑΑ- η αξιολόγηση
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «παίρνει πίσω» την υποβάθμιση του outlook
Σε αναβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σταθερές από αρνητικές, προχώρησε η Fitch Ratings, διατηρώντας την αξιολόγηση ΑΑ- για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι κίνδυνοι οικονομικής πολιτικής έχουν αμβλυνθεί από τότε ορίστηκε αρνητικό outlook -τον Οκτώβριο του 2022- και αναμένεται το δημόσιο χρέος να είναι σε γενικές γραμμές σταθερό από τα τέλη του 2025.
Η πολιτική έχει στόχο να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα μετά τους διαδοχικούς κραδασμούς της πανδημίας και τις υψηλές τιμέςενέργειας και να ενισχύσει τη συνέπεια μεταξύ της δημοσιονομικής πολιτικής και του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίαςνα φέρει τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2%. Αν και παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις εκλογές, οι προβλέψεις του Fitch προϋποθέτουν μια εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων πολιτικής έναντι της μείωσης των κινδύνων για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
«Το δημόσιο χρέος, που εκτιμάται στο 101% του ΑΕΠ το 2023, θα φτάσει το 103,6% το 2024, σε σύγκριση με το 109% που είχε προβλέψει η Fitch τον Οκτώβριο του 2022 και θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 105% μετά το 2025. Οι βαθιές κεφαλαιαγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, η απουσία χρέους σε ξένο νόμισμα και το αποθεματικό νόμισμα της στερλίνας υποστηρίζουν την ισχυρή χρηματοδοτική ευελιξία του κράτους. Η μεγάλη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους (14,2 έτη στο τέλος του 2023 για τα έντοκα και τα έντοκα, ονομαστικές αξίες) μετριάζει κάπως τον άμεσο αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. (...)
Ο ετήσιος πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί αισθητά λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, αλλά ο πληθωρισμός του πυρήνα και των υπηρεσιών παραμένει σχετικά υψηλός, αντανακλώντας εν μέρει μια ακόμη σφιχτή αγορά εργασίας. (...)
Η Fitch προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,7% το 2025».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης