Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America για Energean: Σύσταση «Αγορά» - Μερισματική απόδοση 18%

Bank of America για Energean: Σύσταση «Αγορά» - Μερισματική απόδοση 18%
Ο οίκος παραμένει με σύσταση (buy) αλλά περικόπτει την τιμή στόχο στις 1.500 λίρες (17,45 ευρώ)
Σύσταση «Αγορά» για τη μετοχή της Energean, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, καθώς και τα πεδία Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, δίνει η Bank of America.
Ωστόσο, μειώνει την τιμή στόχο στις 1.500 λίρες (17,45 ευρώ από 1.750 βρετανικές λίρες (20,36 ευρώ).
Όπως επισημαίνεται, «συνεχίζουμε να εκτιμάμε πως η Energean θα αποτελεί μια περίπτωση διαφοροποιημένης επένδυσης που υποστηρίζεται από κύκλους ζωής περιουσιακών στοιχείων πολλών δεκαετιών και συναφείς μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου, οι οποίες δύναται να προσφέρουν μια σταθερή ροή εσόδων τιμών για το ~75% της παραγωγής της».
Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, αναμένεται διπλασιασμός του μερίσματος το δ’ τρίμηνο του 2024 ή στο α’ τρίμηνο του 2025, ήτοι μερισματική απόδοση 18%.
Οι μετοχές E&P δεν συνεπάγονται αναγκαστικά σταθερότητα ως προς το μέρισμα. Ωστόσο, η Energean προσφέρεται για σταθερό μερισματικό απόθεμα.
Το βασικό της περιουσιακό στοιχείο, το φυσικό αέριο από το Ισραήλ, μπορεί να διατηρήσει ουσιαστικά ποσοστά και μετά το 2030 και με μόνο περιορισμένες μειώσεις ορατές προς το 2040.
Είναι κρίσιμο να ειπωθεί ότι μια τέτοια προοπτική υποστηρίζεται μέσω των υφιστάμενων αποθεμάτων και όχι χάρη στην ελπίδα για μελλοντικές αυξήσεις ή ανακαλύψεις, οι οποίες θα ήταν προσθετικές.
Η τιμή πώλησης του ισραηλινού φυσικού αερίου της Energean καθορίζεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων τυπικής διάρκειας περίπου 15 ετών, οι οποίες προσφέρουν σταθερότητα και δεν επιτρέπουν διακυμάνσεις σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο πωλείται επίσης σε σταθερές τιμές.
Συνολικά, βλέπουμε ότι το 75% περίπου της συνολικής παραγωγής στηρίζεται σε αυτούς τους μηχανισμούς σταθερών τιμών.
Αναμένουμε ότι ο καθαρός δανεισμός προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 1,5x από το 2025 και εξής», επισημαίνει η BofA.
1_625.JPG
2_449.JPG
Η διαδρομή προς τα 200 kboe/d


Σύμφωνα με την BofA, η παραγωγή του ομίλου πρόκειται να επεκταθεί το 2024, καθώς το κοίτασμα Καρίς του Ισραήλ υπόσχεται ένα πλήρες έτος υψηλής απόδοσης.
Βραχυπρόθεσμα έργα προς ανάπτυξη είναι το κοίτασμα Κασσιόπη στην Ιταλία και η εγκατάσταση δεύτερης γραμμής στο Καρίς.
Η πρώτη καθοδήγηση για το Κασσιόπη είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η δεύτερη γραμμή πετρελαίου δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους περίπου.
Τα εν λόγω έργα θα αυξήσουν την απόδοση του ομίλου σε περίπου 200 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboe) και θα προκαλέσουν τον διπλασιασμό του υφιστάμενου τριμηνιαίου μερίσματος.
3_270.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης