Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έκθεση - κόλαφος από Fitch: Η κρίση στα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ θα φέρει κραχ χειρότερο από αυτό της Μεγάλης Ύφεσης του 2008

Έκθεση - κόλαφος από Fitch: Η κρίση στα εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ θα φέρει κραχ χειρότερο από αυτό της Μεγάλης Ύφεσης του 2008
Το κραχ στην αγορά εμπορικών ακινήτων θα είναι χειρότερο από εκείνο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, λέει ο Fitch
Ο κόσμος οδεύει σε πιο επώδυνη κρίση από εκείνη του 2008, υποστηρίζει σε πρόσφατη έκθεσή του, που σας παρουσιάζει το Bankingnews, η Fitch Ratings.
Τι αναφέρει οίκος; «Η βουτιά στις αξίες των αμερικανικών εμπορικών ακινήτων θα μπορούσε να είναι ανάλογη ή να υπερβεί τις επιπτώσεις του 2008, καθώς μάλιστα οι τιμές δεν έχουν ακόμη φτάσει στο κάτω μέρος τους».
Σε κάθε περίπτωση, οι αξίες των εμπορικών ακινήτων σε αυτόν τον κύκλο έχουν μειωθεί περίπου 35% μέχρι στιγμής.
Και παρότι δεν έχουμε δει ακόμη τη βουτιά ύψους 47% που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης του 2008, η τρέχουσα κατάσταση δεν προσφέρει κανένα λόγο να περιμένουμε ότι η κάθοδος θα επιβραδυνθεί».
Τότε οι αξίες των ακινήτων είχαν ανακάμψει κατά 80% σε σχέση με την προ κρίσης κορυφή τους στο ίδιο χρονικό διάστημα μετά τη Mεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, έχοντας ανακτήσει περίπου το ήμισυ της αξίας τους μετά την πτώση» έγραψε ο οίκος αξιολόγησης.
Αντίθετα, οι τρέχουσες αξίες πλησιάζουν σε χαμηλό τετραετίας, και η Fitch αναμένει ότι για να υπάρξει ανάκαμψη θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε σύγκριση με το κραχ του 2008.
1_620.JPG
Η παράταση του χρονοδιαγράμματος ανάκαμψης έχει να κάνει με την εξ αποστάσεως εργασίας, τις ζοφερές συνθήκες αναχρηματοδότησης και τα σημαντικά υψηλότερα επιτόκια.
Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το ποσοστό των εργαζομένων στις ΗΠΑ που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι κυμαίνεται μεταξύ 20%-25%, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ανάγκη για χώρους γραφείων.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν μόνιμα τις αποτιμήσεις ακινήτων και να προκαλέσουν υψηλότερες του αναμενομένου απώλειες λόγω αθέτησης δανείων που έχουν ληφθεί για ανέγερση γραφειακών χώρων.
Ο Fitch προβλέπει ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων που έχουν ληφθεί για γραφειακούς χώρους στις ΗΠΑ θα υπερδιπλασιαστεί από 3,6% τον Φεβρουάριο του 2024 σε 8,1% το 2024 και 9,9% το 2025, ξεπερνώντας το μέγιστο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Σε συνδυασμό με τα αυξημένα επιτόκια και τις χαμηλότερες ταμειακές ροές, η εκκαθάριση ορισμένων δανείων για γραφειακούς χώρους θα διευθετηθεί σε αξίες κοντά στα χαμηλά αυτού του κύκλου.
«Τα δάνεια για γραφεία που έχουν κοκκινίσει έχουν αυξηθεί από το 2020.
Λήγουν δε πέρα από τα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τον μέσο όρο πριν από την πανδημία, μεταξύ 2009 και 2019, περίπου 2,5 έτη, υποδεικνύοντας ότι οι ρευστοποιήσεις ακινήτων και η πραγματοποίηση ζημιών λόγω αθετήσεων ενδέχεται να λάβει χώρα από το 2028 και εξής», υποστηρίζει ο Fitch.
1_619.JPG
Την ίδια στιγμή, o αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το yield στα αμερικανικά ομόλογα θα διαμορφωθεί στο 4,30% το 2024 και στο 4,0% το 2025
Σημειώνεται δε πως η αγορά έχει μετριάσει τις προσδοκίες της για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η αισιοδοξία για χαμηλότερα επιτόκια τροφοδότησε ένα ισχυρό ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, το οποίο έδωσε ώθηση στη ρευστότητα.
5_126.JPG
Οι προκλήσεις του τομέα των γραφείων αποτελούν μέρος της ευρύτερης δυσφορίας στον χώρο των εμπορικών ακινήτων.
Οι τιμές καταγράφουν χαμηλά πεντηκονταετίας, προειδοποίησε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού διαβρώνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κλάδου.
Η πτώση των αξιών και το ακριβότερο κόστος δανεισμού έχουν αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να διαπραγματευτούν παρατάσεις δανείων.
Αλλά αυτό απλώς θα καθυστερήσει το κραχ, προειδοποίησαν οι αναλυτές.
Ένα κύμα χρέους ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να λήξει το 2027, θα χτυπήσει την αγορά.
Η Goldman Sachs έγραψε αυτή την εβδομάδα ότι η τάση επέκτασης και τροποποίησης εμπορικών στεγαστικών δανείων δεν μπορεί να παραταθεί.
Εν τω μεταξύ, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αποτελούν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων με εξασφάλιση, ένα επενδυτικό προϊόν που ομαδοποιεί επικίνδυνα εμπορικά χρέη ακίνητης περιουσίας.
Το distress στα CLO εκτοξεύτηκε κατά 440% τους τελευταίους 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης