Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χειραγωγούμενο ράλι με μαζικές επαναγορές μετοχών στη Wall Street – Οι αγορές έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία

Χειραγωγούμενο ράλι με μαζικές επαναγορές μετοχών στη Wall Street – Οι αγορές έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία
Τί εκτιμά ο Lance Roberts της Real Investment Advice
Σχετικά Άρθρα
Οι επαναγορές μετοχών είναι η κύρια αιτία για τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης, καθώς οι κολοσσιαίες εισηγμένες έχουν μπει σε έναν φαύλο κύκλο επαναγορών και ανόδου των τιμών στις μετοχές.
Ως αποτέλεσμα, η Wall Street συνολικά, έχει αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Lance Roberts της Real Investment Advice, ένα μπλακ άουτ στις επαναγορές μετοζών είναι αρκετό για να αντιστραφεί το αισιόδοξο κλίμα και να «στραγγίξει» τις πηγές ρευστότητας που υποστηρίζουν την ανοδική πορεία των μετοχών φέτος.
«Το παρακάτω διάγραμμα μέσω του Pavilion Global Markets δείχνει τον αντίκτυπο που είχαν οι επαναγορές μετοχών στην αγορά την τελευταία δεκαετία. Για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, οι εταιρείες που αγοράζουν τις δικές τους μετοχές αντιπροσώπευαν όλες τις καθαρές αγορές. Το συνολικό ποσό μετοχών που αγοράστηκαν πίσω από εταιρείες από την κρίση του 2008 υπερβαίνει ακόμη και τις δαπάνες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για την αγορά ομολόγων κατά την ίδια περίοδο ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης. Και οι δύο ώθησαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων», σημειώνει ο αναλυτής.
«Με άλλα λόγια, μεταξύ της διοχέτευσης τεράστιας ρευστότητας από τη Federal Reserve στις χρηματοπιστωτικές αγορές και των εταιρειών που αγοράζουν ξανά τις μετοχές τους, δεν υπήρξαν άλλοι πραγματικοί αγοραστές στην αγορά.
Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου επαναγορών εταιρικών μετοχών, με το 2024 να αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ, η σημασία αυτής της δραστηριότητας ήταν μια κρίσιμη υποστήριξη για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Το ράλι της αγοράς που ξεκίνησε τον Νοέμβριο συσχετίστηκε με μια ισχυρή άνοδο στις επαναγορές εταιρικών μετοχών. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ τα μέσα ενημέρωσης διαλαλούν την ισχυρή αύξηση των κερδών που παρουσιάστηκε την πρόσφατη περίοδο αναφοράς, κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε χωρίς την αύξηση των εξαγορών.
Το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κερδών για το τρίμηνο προήλθε από τις εταιρείες που είναι οι πιο επιθετικές με επαναγορές μετοχών. (...)


Ενώ η διακοπή της αγοράς μετοχών μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση της αγοράς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη μακροπρόθεσμα.
Εάν η Federal Reserve μειώσει τα επιτόκια, θα μειώσει το κόστος δανεισμού των εταιρειών, το οποίο ιστορικά ήταν ένα όφελος για τις επαναγορές μετοχών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, οι οποίες μπορούν να δανειστούν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια με χαμηλά επιτόκια και να εξαγοράσουν μετοχές.


Καθώς οι εταιρικές επαναγορές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος, σε άνω από 1 τρισεκ. δολάρια, οι εταιρείες θα χρειαστούν χαμηλότερα επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές».









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης