Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόλαφος η JP Morgan - Κακή ιδέα η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου... θα «σβήσει» ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές

Κόλαφος η JP Morgan - Κακή ιδέα η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου... θα «σβήσει» ανάμεσα στις αναπτυγμένες αγορές
Εάν επιβεβαιωθεί, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου του 2026, ειδικότερα την Παρασκευή, 29 Μαΐου
Ως μια «πολύ κακή ιδέα» χαρακτηρίζει η JP Morgan την εκτίμηση η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να αναβαθμιστεί στις αναπτυγμένες (DM), εκτός από απίθανη, όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με τη σημερινή (19 Μαρτίου 2024) ανάλυσή της, η JP Morgan, υποστηρίζει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές θα είναι ένας αρνητικός καταλύτης.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης της MSCI Europe.
Σήμερα, οι επενδυτές, όπου η Ελλάδα έχει στάθμιση 52 μ.β. του EM και το 4,2% του MSCI EM EMEA, παίρνουν την Ελλάδα στα σοβαρά, αυξάνοντας συνεχώς την έκθεσή τους.
2_442.JPG
Απίθανη η αναβάθμιση

Επίσης, η JP Morgan θεωρεί ως απίθανη μια αναβάθμιση της Ελλάδας, εξηγώντας μάλιστα και τη δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει για την μετάταξή της στις αναπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς είναι:
- 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας
- Ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe
- Ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολ.
- Τα κριτήρια προσβασιμότητας στην αγορά
- Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων
Όσον αφορά το μέγεθος, η Ελλάδα, ως EM, έχει 10 μετοχές, αλλά εάν μεταταχθεί στον DM Europe τότε πιθανότατα θα χάσει 7 τίτλους, μένοντας με 3.
Κάτω δηλαδή από το ελάχιστο των 5 που πρέπει να πληροί μια αγορά για να αναβαθμιστεί στις DM.
Υπάρχει και ένα κριτήριο ρευστότητας, το οποίο είναι περίπλοκο, αλλά και οι 10 ελληνικές μετοχές το πληρούν άνετα.
Οι τρεις μετοχές της DM Greece θα έχουν κεφαλαιοποίηση 14 δισ. δολαρίων, 13 μ.β. της κεφαλαιοποίησης των 11 τρισ. δολαρίων MSCI Europe.
Έτσι, θα ήταν η μικρότερη αγορά της MSCI στην Ευρώπη, πίσω από την Πορτογαλία (31 δισ. δολ.) και την Αυστρία (29 δισ. δολ.).
Το άλλο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα Κριτήρια Προσβασιμότητας στην Αγορά και συγκεκριμένα η «Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων», όπου η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο του 2023 ότι η Ελλάδα υστερεί σε δανεισμό μετοχών και ανοικτές πωλήσεις.

Πότε θα έρθει η αναβάθμιση

Για τους επενδυτές που τοποθετούνται για μια πιθανή αναβάθμιση, η JP Morgan εκτιμά ότι θα υπάρξει πιθανότατα μια ανακοίνωση στην Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς στις 24 Ιουνίου.
Αυτή θα ενεργοποιούσε μια διαδικασία διαβούλευσης ενός έτους.
Επομένως, εάν επιβεβαιωθεί, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, ειδικότερα την Παρασκευή, 29 Μαΐου 2026.
Ωστόσο, η MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
1_616.JPG
www.bankingnews/gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης