Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Χαστούκι» από την S&P στην Intrum – Υποβαθμίζει σε «Β» την αξιολόγηση και... προειδοποιεί

tags :
«Χαστούκι» από την S&P στην Intrum – Υποβαθμίζει σε «Β» την αξιολόγηση και... προειδοποιεί
Έρχονται περαιτέρω υποβαθμίσεις, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της -γνωστής σε εμάς στην Ελλάδα- Intrum προχώρησε η Standard & Poor's, από ΒΒ- σε Β, θέτοντας, μάλιστα, τις αξιολογήσεις σε επιτήρηση για περαιτέρω υποβαθμίσεις εντός 90 ημέρων (CreditWatch negative).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για αυξημένη πιθανότητα μιας προβληματικής αναδιάρθρωσης χρέους. Η Intrum ανακοίνωσε ότι διορίζει δύο εξωτερικούς συμβούλους (Houlihan Lokey και Milbank) για να τη βοηθήσουν στην αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της δομής. Παρόλο που η διοίκηση δεν παρείχε καθοδήγηση σχετικά με τις επιλογές που θα εξετάσει, «πιστεύουμε ότι ο διορισμός εξωτερικών συμβούλων συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα προβληματικής ανταλλαγής χρέους που προηγουμένως θεωρούσαμε απίθανη».
«Η ανακοίνωση δεν συνάδει με τις προηγούμενες προσδοκίες μας. Στις 5 Φεβρουαρίου, υποβαθμίσαμε την εταιρεία σε BB- επειδή η μόχλευση της (που υπολογίζεται ως χρέος προς EBITDA) είχε αυξηθεί μετά την πώληση μέρους στην Cerberus. Ωστόσο, αυτή η πώληση βελτίωσε τη ρευστότητα της εταιρείας. Πράγματι, δεδομένων των βελτιωμένων πόρων ρευστότητάς της, είδαμε περιορισμένους κινδύνους αναχρηματοδότησης το 2024 και το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σημειώσαμε επίσης τη δέσμευση της διοίκησης για απομόχλευση μέσω δημιουργίας ταμειακών ροών και επιλεκτικών πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, προς τον στόχο της 2025-2026 για 3,5x χρέος προς EBITDA.
Αναμέναμε επίσης η εταιρεία να εκδώσει νέο χρέος προληπτικά στις κεφαλαιαγορές. Μετά την ανακοίνωση και τη σχετική αντίδραση των αγορών μετοχών και ομολόγων, η πρόσβαση της Intrum στις αγορές μετοχών και ομολόγων υποβαθμίζεται, κατά την άποψή μας, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συμφωνίας αναχρηματοδότησης που επιδιώκει να επεκτείνει την υπάρχουσα χρηματοδότηση.
Κατά τη γνώμη μας, η ανασκόπηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης θα μπορούσε να αναγνωρίσει ευρύτερες προκλήσεις.
Η υποβάθμιση της Intrum αντανακλά την άποψή μας ότι το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας έχει αποδυναμωθεί αλλά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο.
Για παράδειγμα, σημειώνουμε ότι ενώ η Intrum παραμένει κορυφαίος παίκτης στον κλάδο χρέους όσον αφορά το μέγεθος και την ποικιλομορφία, η κερδοφορία της έχει επιδεινωθεί.
Η πώληση Cerberus ήταν μέρος μιας περαιτέρω στροφής προς ένα ελαφρύ επιχειρηματικό μοντέλο, με επίκεντρο την εξυπηρέτηση, αλλά ενώ το εισόδημα από την εξυπηρέτηση τείνει να είναι πιο σταθερό και συνεπές από το εισόδημα από επενδύσεις, είναι συνήθως και λιγότερο κερδοφόρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης