Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Έρχεται αναταραχή στις αγορές γιατί η Fed... τα θαλάσσωσε ξανά

Phoenix Capital: Έρχεται αναταραχή στις αγορές γιατί η Fed... τα θαλάσσωσε ξανά
Νέα επίθεση στη Fed από τη «bear» των αγορών
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) κατάφερε για ακόμη μία φορά να φέρει τα πάνω κάτω με τη νομισματική της πολιτική, αναφέρει σε σχόλιό της η Phoenix Capital.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η «bear» των αγορών, οι επενδυτές θα δουν τα αποτελέσματα των επιλογών της Fed τους επόμενους μήνες.
«Από τον Νοέμβριο του 2023, οι αξιωματούχοι της Fed άρχισαν να διαμηνύουν ότι ο πληθωρισμός είχε καταπoλεμηθεί. Το επιχείρημα, εκείνη την εποχή, ήταν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειχναν σαφώς πτωτική τάση, ενώ τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα, επομένως η Fed θα έπρεπε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σύντομα για να αποφύγει τη συντριβή της οικονομίας.
Παρακάτω, το επιτόκιο της Fed Funds (σσ: επίπεδο επιτοκίων της Fed) είναι η κόκκινη γραμμή. Το επίσημο μέτρο πληθωρισμού, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, είναι η μπλε γραμμή. Όπως μπορείτε να δείτε, από τα μέσα του 2023, η κόκκινη γραμμή ήταν πολύ υψηλότερη από τη μπλε γραμμή.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, κάθε φορά που το επιτόκιο της Fed ήταν πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέβη κάτι κακό (ύφεση ή κρίση). Έχει απεικονιστεί στον παρακάτω πίνακα με κόκκινα ορθογώνια.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Fed άρχισε να μιλά για μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο του 2023, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εξακολουθούσε να είναι πολύ πάνω από το 3%, ενώ ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2%.
Με τους απλούστερους όρους, η Fed στοιχημάτιζε ότι ο πληθωρισμός θα συνέχιζε να παρουσιάζει πτώση, δίνοντας ως εκ τούτου τη δικαιολογία στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
Ωστόσο, από τότε, ο ΔΤΚ έχει σταματήσει να μειώνεται με το ίδιο ταχείς ρυθμούς. Η τάση, αν και εξακολουθεί να είναι πτωτική, δεν είναι τόσο ισχυρή.
Πράγματι, η κατάσταση φαίνεται πολύ πιο άσχημη όταν συμπεριλάβουμε τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στον πληθωρισμό. Όπως σημείωσα στο χθεσινό άρθρο, ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει υποχωρήσει τόσο πολύ, είναι επειδή οι τιμές της ενέργειας έχουν καταρρεύσει χρόνο με τον χρόνο.
Με απλά λόγια, η Fed τα έχει θαλασσώσει... πάλι.
Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τα επιτόκια βάσει μιας υπόθεσης που έχει αποδειχθεί εσφαλμένη.
Αυτό ανοίγει την πόρτα σε μια σοβαρή αναστάτωση για τις αγορές», καταλήγει η Phoenix Capital.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης