Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Σε Α επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό παραμένει το outlook

S&P: Σε Α επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση της Ισπανίας, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας
Σε «Α» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η σταθερή προοπτική αντανακλά ισορροπημένους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δεδομένης της πολύ σταδιακής μείωσης του δημόσιου χρέους και του πολιτικού κατακερματισμού, που θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή της πολιτικής, αντισταθμιζόμενο από την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη.
Η επιβεβαίωση αντανακλά αποκλίνοντες παράγοντες που αντισταθμίζουν ο ένας τον άλλον στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκταμίευση των υπολοίπων επιχορηγήσεων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θολώνοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και καθυστερώντας τη διαρθρωτική δημοσιονομική εξυγίανση. Ταυτόχρονα, η μείωση του ακαθάριστου δημοσίου χρέους είναι σχετικά αργή παρά την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη. Παρά αυτές τις αδυναμίες, η οικονομία της Ισπανίας είχε καλές επιδόσεις ενόψει μιας σειράς κραδασμών και της σταθερής εξωτερικής απομόχλευσης. Η αξιολόγηση υποστηρίζεται επίσης από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία και τη θεσμική ισχύ της Ισπανίας στο πλαίσιο της ιδιότητας μέλους της ευρωζώνης.
Παρά τις πολιτικές αδυναμίες, η οικονομία της Ισπανίας φαίνεται ανθεκτική. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2027, έναντι 1,2% στην ευρωζώνη. Αυτή η ανθεκτικότητα είχε ήδη επιδειχθεί το 2023, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,5% (5,8% το 2022) έναντι 0,6% στην Ευρωζώνη.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις της S&P για την Ισπανία:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-15_232142.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-15_232152.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-15_232201.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης