Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρθρο παρέμβαση από Economist: Τα χρηματιστήρια είναι επικίνδυνες φούσκες - Αγοράστε παρακεταμόλη... για την πτώση

Άρθρο παρέμβαση από Economist: Τα χρηματιστήρια είναι επικίνδυνες φούσκες - Αγοράστε παρακεταμόλη... για την πτώση
Ο Economist, με άρθρο - παρέμβασή του, προειδοποιεί για τη φούσκα που επικρατεί στις αγορές
Η καλύτερη στιγμή να προετοιμαστείτε για ένα κραχ είναι πριν από το κραχ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Economist, με άρθρο - παρέμβασή του, προειδοποιεί για τη φούσκα που επικρατεί στις αγορές και συστήνει... παρακεταμόλη.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει o συντάκτης του άρθρου, πριν από δύο χρόνια, λίγο πολύ όλοι συμφωνούσαν ότι μια από τις πιο μεγάλες φούσκες επρόκειτο να σκάσει.
Η εποχή των χαμηλών επιτοκίων πλησίαζε στο τέλος της, κλονίζοντας τα θεμέλια σχεδόν κάθε κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν, τα κρατικά ομόλογα χτυπήθηκαν, τα κρυπτονομίσματα ήταν σε ελεύθερη πτώση.
Χαράς ευαγγέλια για τους προφήτες της καταστροφής.
Το κυρίαρχο αφήγημα της προηγούμενης δεκαετίας, ότι ο πληθωρισμός ήταν νεκρός και ότι τα φτηνά χρήματα ήρθαν εδώ για να μείνουν, φαινόταν τόσο γελοίο.
Το εκκρεμές ήταν έτοιμο να ταλαντευτεί. Ή όχι.
Το κατώφλι των αμερικανικών μετοχών ήρθε τον Οκτώβριο του 2022.
Λιγότερο από 18 μήνες αργότερα, οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο επέστρεφαν σε ιστορικά υψηλά.
Έκτοτε, όπως επισημαίνει ο Economist, το αμερικανικό χρηματιστήριο τροχοδρομεί εντυπωσιακή πορεία, με τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να έχει σημειώσει κέρδη τις 16 από τις τελευταίες 19 εβδομάδες.
Η αξία της εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Nvidia έχει αυξηθεί περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα μόλις μερικών μηνών.
Το Bitcoin σημείωσε ρεκόρ στις 11 Μαρτίου, στις 72.000 δολ.
Και όλα αυτά με τις κεντρικές τράπεζες να έχουν τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 20 χρόνων.
Εύλογα, για άλλη μια φορά, κάθε συζήτηση για τις αγορές στρέφεται αλάνθαστα στο ίδιο ερώτημα. Είναι αυτό φούσκα;
Για πολλούς, ο παραλληλισμός που έρχεται στο μυαλό δεν είναι η πιο πρόσφατη ανοδική αγορά, αλλά αυτή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, την εποχή των dotcom.
Τότε, όπως και τώρα, η νέα τεχνολογία υποσχόταν να στείλει παραγωγικότητα και κέρδη στο φεγγάρι, με την καινοτομία να είναι το Διαδίκτυο και όχι η τεχνητή νοημοσύνη.
Οι «ταύροι» της δεκαετίας του 1990 είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι η πρόοδος στις τηλεπικοινωνίες θα μεταμόρφωνε τον κόσμο και θα γεννούσε μια νέα γενιά εταιρικών κολοσσών.
Ωστόσο, πολλοί κατέληξαν να χάσουν τα πουκάμισά τους – ακόμη και στοιχηματίζοντας σε εταιρείες που ήταν εκπληκτικά επιτυχημένες.
Το τότε παράδειγμα ήταν η Cisco, η οποία, όπως και η Nvidia, παρήγε το κρίσιμο υλικό για τη νέα εποχή της τεχνολογίας.
Αν και το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος τα καθαρά κέρδη της ήταν 12,8 δισ. δολάρια, από 4,4 δισ. δολάρια το 2000 (και τα δύο σε σημερινό χρήμα), όσοι αγόρασαν μετοχές στην κορυφή τους τον Μάρτιο του 2000 και εξακολουθούν να κατέχουν σήμερα υπέστησαν ζημίες σε πραγματικούς όρους. σχεδόν 66%. Η Cisco ήταν φούσκα.
Οι φούσκες διογκώνονται όταν οι επενδυτές αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία σε τιμές που δεν είναι «αγκυροβολημένες» στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη όπως η προσφορά και η ζήτηση ή οι μελλοντικές ταμειακές ροές.
Το ερώτημα για το πόσο «αξίζει» το περιουσιακό στοιχείο ξεφεύγει. το μόνο που έχει σημασία είναι αν μπορεί αργότερα να πουληθεί για περισσότερα.
Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το πόσους ανθρώπους μπορεί να τραβήξει η κερδοσκοπική φρενίτιδα και πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει.
Μόλις εξαντληθούν οι αγοραστές, η τρέλα εξαφανίζεται και δεν υπάρχει τίποτα που να κρατά τις τιμές ψηλά.
Η πρόβλεψη του μεγέθους της επακόλουθης πτώσης είναι τόσο ανόητο παιχνίδι όσο και η προσπάθεια χρονομέτρησης της κορυφής.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτού του είδους η μανία είναι κάπως μακριά.
Αναλυτές στην Goldman Sachs ανέλυσαν τις αποτιμήσεις των δέκα μεγαλύτερων μετοχών στον αμερικανικό δείκτη S&P 500, γύρω από τους οποίους έχει περιστραφεί μεγάλο μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας του ai.
Με τιμές 25 φορές κατά μέσο όρο τα αναμενόμενα κέρδη τους για το επόμενο έτος, βρίσκονται στην ακριβή πλευρά.
Αλλά είναι φθηνότερα από πέρυσι, και μια συμφωνία σε σύγκριση με την κορύφωση της φούσκας dotcom, όταν οι τιμές ήταν 43 φορές περισσότερες από τα κέρδη.
Υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι, παρά την εκτίναξη των τιμών στις μετοχές, η ευφορία απουσιάζει.
Η τελευταία μηνιαία έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων τους βρίσκει πιο ανοδικούς από ό,τι ήταν εδώ και περίπου δύο χρόνια, αλλά όχι ιδιαίτερα με μακροπρόθεσμα πρότυπα.
Οι μέσες διαθέσεις μετρητών τους είναι χαμηλές, αλλά όχι εξαιρετικά χαμηλές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν συσσωρεύσει στην αγορά ό,τι έχουν (και επίσης δεν συσσωρεύουν μετρητά εν αναμονή μιας βουτιάς, όπως ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990).
Μεταξύ των μικροεπενδυτών, του πλήθους που συνήθως συντηρεί το τελικό και πιο επικίνδυνο στάδιο μιας φούσκας, δεν διαπιστώνεται επανάληψη της ταραχής στις τεχνολογικές και στις meme μετοχές που παρατηρήθηκε το 2021.

Φρενίτιδα

Πώς θα ήταν, λοιπόν, αν τα πράγματα έπαιρναν μια ευφορική τροπή;
Ένα ισχυρό μήνυμα θα ήταν τα κέρδη που μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί γύρω από μερικές μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση να εξαπλωθούν στην αγορά.
Το νικηφόρο σερί των τελευταίων μηνών κυριαρχείται όχι από τους «υπέροχους επτά» τεχνολογικούς γίγαντες της Αμερικής, αλλά από μόλις τέσσερις από αυτούς.
Η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Nvidia έχουν αφήσει τις υπόλοιπες 496 μετοχές του S&P 500 πολύ πίσω.
Οι υπόλοιπες, με τη σειρά τους, έχουν ανακάμψει από το shellacking του 2022 από τις μικρότερες εταιρείες που εκπροσωπούνται στον δείκτη Russell 2000.
Εάν οι επενδυτές όντως αρχίσουν να δίνουν προσοχή στους ανέμους, περιμένετε να αρχίσουν να στοιχηματίζουν σε πιο ριψοκίνδυνα εταιρικά minnows καθώς και σε γίγαντες.
Ένα συμπέρασμα είναι ότι ο αγωγός των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOS) θα έπρεπε επιτέλους να αρχίσει να αναβλύζει.
Τόσο το 1999 όσο και το 2021 ξεκίνησε, με τις τιμές των μετοχών αυξανόμενες και τους επενδυτές ενθουσιώδεις.
Ένα αινιγματικό χαρακτηριστικό της τρέχουσας ανοδικής αγοράς είναι ότι έλαβε χώρα εν μέσω ξηρασίας για IPO.
Η ΕΥ εκτιμά ότι οι εταιρείες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο στην Αμερική συγκέντρωσαν μόλις 23 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σε σύγκριση με 156 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Ίσως οι ιδιοκτήτες των εταιρειών να ανησυχούν απλώς για τους αντίξοους οικονομικούς ανέμους.
Σε μια αγορά ευφορίας, είναι αδύνατο να διατηρηθεί τέτοιου είδους σύγχυση.
Παρόμοιοι κίνδυνοι καταδιώκουν επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, των οποίων η δουλειά είναι να νικήσουν την αγορά είτε πιστεύουν ότι κινείται ορθολογικά είτε όχι.
Αλλά μέσα σε μια φούσκα, η αποφυγή των υπερτιμημένων μετοχών —οι οποίες, τελικά, είναι αυτές που ανεβαίνουν περισσότερο— αρχίζει να μοιάζει ύποπτα με ρουτίνα.
Όταν η φρενίτιδα των dotcom έφτασε στο αποκορύφωμά της, ο Julian Robertson, ένας από τους πιο σεβαστούς διαχειριστές κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου του 20ού αιώνα, αρνήθηκε σθεναρά να αγοράσει μετοχές τεχνολογίας.
Οι επενδυτές του τελικά εξεγέρθηκαν και απέσυραν τα κεφάλαιά τους, αναγκάζοντας το fund του να κλείσει ακριβώς πριν ξεσπάσει το κραχ.
Εξ ου και ένα άλλο σημάδι ότι μια φούσκα πρόκειται να σκάσει: μερικές από τις πιο ζοφερές φωνές της αγοράς πυροδοτούνται.
Οι επενδυτές δεν φαίνονται ακόμη αρκετά πεισμένοι πως θα πραγματοποιηθεί κάτι από όλα αυτά.
Όμως, όπως και το 2021, το φθηνότερο χρέος θα μπορούσε να τους βοηθήσει να φτιάξουν τη διάθεση.
Οι δανειστές φτυαρίζουν χρήματα προς ριψοκίνδυνους υψηλής απόδοσης (ή «άχρηστα») εταιρικούς δανειολήπτες, περιορίζοντας το spread που πληρώνουν λίγο πάνω από την απόδοση του κρατικού χρέους.
Όταν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συναντηθούν στις 20 Μαρτίου, οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσε να είναι ακριβώς το υψηλό επίπεδο που αναζητούν οι επενδυτές.
Απλά έχετε λίγη παρακεταμόλη στο χέρι για το comedown, καταλήγει ο Economist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης