Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο χρυσός θα συνεχίσει την άνοδο, αλλά θα χάσει την πρωτοκαθεδρία - Το ασήμι θα κλέψει την παράσταση

Ο χρυσός θα συνεχίσει την άνοδο, αλλά θα χάσει την πρωτοκαθεδρία - Το ασήμι θα κλέψει την παράσταση
Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Το ράλι-ρεκόρ του χρυσού μπορεί να συνεχιστεί, ιδίως καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά οι αναλυτές λένε ότι το ασήμι είναι σε θέση να επισκιάσει το κίτρινο μέταλλο κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι τιμές spot του χρυσού αυξήθηκαν στα 2.178 δολάρια ανά ουγγιά, αφού διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979 την περασμένη Πέμπτη (7/3/2024). Οι τιμές spot του ασημιού, εν τω μεταξύ, εμφανίζονταν τελευταία φορά αυξημένες κατά 0,2% στα 24,36 δολάρια ανά ουγγιά. Το συμβόλαιο, το οποίο αυξήθηκε πάνω από 5% την περασμένη εβδομάδα, διαμορφώθηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων έχουν ωθηθεί υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός «δεν απέχει πολύ» από το σημείο όπου πρέπει να βρίσκεται για να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια.
Ο χρυσός, ο οποίος συνήθως θεωρείται περιουσιακό στοιχείο «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, έχει σημειώσει ράλι παρά τα υψηλά επιτόκια και το σχετικά ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.
«Αν κοιτάξετε τις συσχετίσεις του χρυσού, αυτό που μπορείτε να δείτε είναι ότι στην πραγματικότητα, παρά την αφήγηση ότι είναι ένα αμυντικό περιουσιακό στοιχείο, στην πραγματικότητα ταλαντεύεται μεταξύ των δύο. Μπορεί μερικές φορές να αποδίδει σύμφωνα με τον κίνδυνο και μερικές φορές ενάντια στον κίνδυνο», δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή ο Marcus Garvey από τη Macquarie.
«Αυτό στο οποίο πρέπει να επανέλθουμε είναι ποια είναι η υποκείμενη αιτία αυτών των κινήσεων και γιατί ο χρυσός αντιδρά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και νομίζω ότι εδώ, πραγματικά αυτό που προετοιμάζει τον χρυσό πολύ καλά... είναι οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό είναι σαφώς θετικό για τον κίνδυνο».
Ο Garvey δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθορίσουν αν οι τιμές του χρυσού, τις οποίες χαρακτήρισε ως «απίστευτα ανθεκτικές» μέχρι στιγμής, θα φτάσουν μέχρι τα 2.300 δολάρια ή θα πέσουν πίσω γύρω στα 2.100 δολάρια.
«Όσον αφορά το ασήμι, εννοώ ότι είναι κάτι σαν στρογγυλοί αριθμοί πραγματικά, θέλετε να ξεφύγετε άνετα από το επίπεδο των 24 δολαρίων για να αισθανθείτε ότι έχετε λίγο περισσότερο χώρο για να τρέξετε. Ενώ βρίσκεστε μόλις πάνω από αυτό, το περιθώριο για μια διόρθωση προς τα κάτω εξακολουθεί σαφώς να είναι ένα ευάλωτο σημείο», δήλωσε ο Garvey.
«Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσα να προσθέσω για το ασήμι όμως, ως ένα διπλό πολύτιμο και βιομηχανικό μέταλλο, αν αρχίσουμε να βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να επιταχύνεται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους - κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό η βασική μας υπόθεση - τότε θα περίμενα ότι το ασήμι θα μετατραπεί από ένα σχετικό υποαπόδοση του χρυσού σε ένα σχετικό υπεραπόδοση του χρυσού κατά τη διάρκεια πραγματικά του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του τρέχοντος έτους».

Μια «καταπληκτική χρονιά» για το ασήμι;

Οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσιάζουν παραδοσιακά ισχυρή θετική συσχέτιση, αν και το ασήμι έχει μερικές φορές περιγραφεί ως ο «φτωχότερος συγγενής» του χρυσού.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το Ινστιτούτο, μια μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση που αποτελείται από διάφορα μέλη σε ολόκληρη τη βιομηχανία ασημιού, δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ότι το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση.
Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.
«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται με τον χρυσό, αλλά κινείται αργότερα», δήλωσε στο CNBC στις αρχές Φεβρουαρίου ο Randy Smallwood, διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals. «Ο χρυσός θα εκτοξευθεί πρώτα και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει. Απλά είναι αργότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης